Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kéz és alkarerősítő eszközök az élsportban

Csuka Joli - erőnléti edző
2021. 05. 25. 10:06:00
Kéz és alkarerősítő eszközök az élsportban

Mi edzők, sokszor szembesülünk vendégeknél és hobbi sportolóknál, hogy a könyöktől kiinduló fájdalom, hogyan gátolja őket az élet különböző területein. A problémát az alkarban található ínak illetve feszítő és hajlító izmok túlerőltetése okozza. Nem kell élsportolónak lenni ahhoz, hogy a tenisz- vagy golfkönyök kialakuljon. De hogyan kezeljük a kialakult problémát? Mit tehetünk a megelőzésért?

Olvasási idő: 6 perc

Teniszkönyök és golfkönyök fájdalma és megelőzése

A fájdalom, a fogásgyengeség, a csukló le – és hátrafeszítésének fájdalma egyre több embernél okoz problémát a hétköznapi életben is. Ezeknél, a már kialakult bajoknál egyértelműen valamilyen gyógytorna vagy rehabilitációs módszer a megoldás, sok esetben gyulladáscsökkentő alkalmazása is szóba jöhet. 

Teniszkönyök betegségről akkor beszélünk, ha az ujjak és a csukló feszítésénél, fizikai igénybevétel, erőteljes fájdalom lép fel a könyök külső, azaz kisujj felőli oldalán. A fokozódó, éles fájdalmat, gyakran kíséri nyomásérzékenység, esetleg, duzzanat. Súlyos esetben már fizikai terheléstől függetlenül, éjszaka is jelentkezhetnek a tünetek és az alkarban gyengeség érzése is felléphet, mely a tárgyak leejtését okozhatja. Kevésbé ismert a golfkönyök. Ennél a betegségnél a tünetek, a panaszok, a diagnózis felállítása megegyezik a teniszkönyök leírásával, de ez esetben a fájdalom a könyök belső, azaz a hüvelykujj felőli oldalán jelentkezik és azokat az izmokat, inakat érinti, melyek a csuklót és az ujjakat behajlítják. Ilyenkor a könyök belső bütykének gyulladásáról van szó és a terápia lépései is azonosak.

Az élsportban inkább a prevencióra kell koncentrálnunk, azaz az olyan sportoknál, ahol az alkar izmaira, az ujjakra nagy teher hárul vagy fontos a fogás ereje, már a kezdetektől figyelnünk kell ezek megerősítésére. A tenisz, a golf egyértelműen ilyen sportág, az ütőket használó játékosnak biztos fogást kell alkalmaznia és az eszközzel hatalmas erőt kell közölnie az adott tárgyra (teniszlabda, golflabda) Ismerünk olyan sportágat is, ahol nemcsak az alkar, hanem az ujjak ereje sem elhanyagolható. Ilyen a falmászás, amikor a sportoló gyakorlatilag az ujjaival tartja a teljes testsúlyát, húzza fel magát. Az erőemelők sem kivételek, a rudak fogásánál vagy a felkészülés során alkalmazott gyakorlatoknál (pl: húzódzkodás) is rendkívül fontos a már említett izmok ereje.

A gyakorlatok a megelőzésre

Ha megnézzük, hogy munkavégzés szempontjából milyen erőkifejtésre van szüksége ezeknek az izmoknak, egyértelműen az izometriás (statikus) fejlesztés felé kell kanyarodnunk. Relatív hosszútávon kell bírniuk a munkát, ezért a gyakorlatok összeállításánál az erőállóképesség fejlesztése az elsődleges. Viszonylag nagy ismétlésszámban és legalább 3-4 sorozatban kell megismételni a feladatokat. ( 3-4 × 20-30)

Segítségül hívunk egy nagyszerű eszközt, ami különböző erősségekben segít az alkar izmait megerősíteni, így minden korosztálynak és erőnléti állapotban levő sportolónak ajánlható.


A TheraBand Flexbar használata megelőzi és lecsökkenti a túlterhelésből származó sérüléseket és rendszeresen fejlesztve az alkar izmait, a 4 különböző erősségű és vastagságú rúdnak köszönhetően progresszívan képes a sportolót karban tartani. A gumirúd használata rendkívül egyszerű:

Mellső középtartásban fogd meg az egyik kezeddel a függőlegesen álló rudat. A másik kezeddel is fogj rá és fordítsd vízszintes helyzetbe, majd amelyik kezeddel másodszorra fogtál rá, azzal a csuklóddal előre hátra csavargasd a rudat. (mint, amikor törülközőt csavarsz ki, csak könyöködet tartsd végig feszesen)

Fogd meg mellső középtartásba a megfelelő ellenállású rudat. Próbáld meghajlítani először lefelé majd felfelé.

Mindegyik variáció különbözőképpen fejleszt és a különböző ellenállások folyamatos fejlődést biztosítanak az élversenyzőnek. Hogy a játékos „ne unatkozzon”, akár egy instabil felületen is meg lehet csináltatni ezeket a feladatokat vagy „dead bug” pozícióban, komplex feladatként.

A TheraBand Handtrainer kézerősítő gömb a falmászók egyik alapeszköze lehet, mivel az ujjak mászás során elég nagy terhelésnek vannak kitéve, ezért sérülékenyek. Ennek megelőzéseképpen az ujjak célirányos erősítése fontos feladat ebben a sportágban, így a különböző keménységű gömbök tökéletes megoldás lehet erre. Ez a gyakorlat inkább az ujjak koncentrikus erejét fejleszti és természetesen ezt is legalább 20-30 ismétlésszámban/ujj meg kell csinálni.

A másik speciális, ujjak erősítésére szolgáló eszköz a TheraBand Hand Xtrainer, ami ugyancsak különböző erősségekben kapható. Ez a szuper kis eszköz egyszerre és külön- külön is használható mindegyik ujjra akár excentrikus, akár koncentrikus formában.

Az eszköz különlegessége, hogy kreatív módon az ujjak vagy a csukló nyújtására is tudjuk használni, ami egy nehéz igénybevétel után, minden edzés végén kötelező. 

Reméljük ezek az eszközök a versenysportolók fejlesztésében, a prevencióban és az esetleges rehabilitációban is nagy szerepet fognak játszani! 

Hogyan tovább?

  • Szeretnéd edzésedet fejleszteni a TheraBand kézerősítő termékekkel, akkor itt tudod megrendelni a terméket.
  • Olvasnál még a témában, akkor ajánljuk figyelmedbe az, 5 torna gyakorlat, amivel megszüntethető a teniszkönyök és golfkönyök fájdalma címmel megjelent bejegyzésünket, melyet ide kattintva tudsz elolvasni.

Olvasnál még a szerzőtől? Csuka Joli korábbi cikkei:

A szerzőkről:

Csuka Joli

Sziasztok! Csuka Joli vagyok, a Base power plate stúdió tulajdonosa, a Power Plate Magyarország oktatási vezetője.
Imádom a mozgást és mindent, ami vele jár. 7 éves korom óta folyamatosan mozgok. 15 évig versenyszerűen tornásztam, majd 10 csodálatos évet táncoltam többek között, a Madách Színházban is. 
A Testnevelési Egyetemen aerobik szakedzői és testnevelő tanári diplomát szereztem, és azóta is folyamatosan képzem magam. Elsők között szereztem meg az erőnléti edzői és sportrehabilitációs tréneri papírokat. Az elmúlt években a Magyar Szinkronúszó Válogatott erőnléti edzője voltam illetve folyamatosan foglalkozom más sportág utánpótlás és felnőtt sportolóival is.
Imádom a power plate-ben rejlő lehetőségeket kihasználva, új eszközöket megismerve, fejleszteni és edzeni mindenkit, aki szereti a mozgást, figyel magára és egészségére.
Szerencsés vagyok, mert azzal foglalkozom, amit szeretek, ami feltölt, és ha csak pár embernek sikerül a mozgást becsempészni az életébe, már nem volt hiába... 

 

Keresés