Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

SMR masszázs hengerek

Az SMR henger

Az SMR egy angol kifejezés, a „self-myofascial release” rövidítése, ami lényegében a magyar önmasszázs definíciójával tudjuk azonosítani. 

Az SMR masszázs hengerrel végzett masszázs kiválóan alkalmas az izompólya, vagy kötőszöveti önmasszázsra, fellazítására és a vérkeringés javítására, fájdalom csillapítására. Kiválóan alkalmas edzés előtti és/vagy utáni használatra, hiszen felkészíthetjük az izomzatot, majd ellazíthatjuk, oldhatjuk a feszültséget, izomcsomókat vele. Az SMR henger az izomzat regenerációja mellett az ízületekre és az idegrendszerre is jó hatással van.

A rendszeres nyújtás mellett ajánlott a rendszeres masszázs is, hiszen az izomszövetek nem csak megrövidülhetnek, hanem sűrűsödhetnek is, amelyet SMR hengerrel fel lehet lazítani, így a nyújtás eredményesebb lesz. Az SMR henger a masszázson túl, erősíti és fejleszti a törzsizmokat (core), mert ezekre szükség van a masszázs henger használatánál.

Az SMR masszírozó henger pozitív élettani hatásai:

 • fellazítja az izomzatot, illetve jó hatással van izomrostokat burkoló fascia működésére, optimális mértékű kollagén és elasztin termelésére (kötőszövetet)
 • megszűnteti az izomgörcsöket (hosszútávon, egy használattól ne várjunk csodát)
 • rövidíti a regenerációhoz szükséges időt egy adott sérülést követően
 • csökkenti az izomlázat
 • fokozza a sejtek anyagcseréjét
 • segít a hajlékonyság növelésében
 • csökkenti a cellulitist (narancsbőr)
 • Serkenti a vérkeringést

Különösen ajánljuk az SMR masszázs hengereket:

 • Nagy izomcsoportok átmasszírozására
 • Relaxáláshoz, stressz oldáshoz kitűnő
 • Izom nyújtásához
 • Kiváló pilateshez, jógához, fitneszhez, gyógytornához
 • Ideális otthoni vagy tornatermi használatra

Hasznos információk az SMR masszírozó hengerről:

 • A keményebb, és durvább mintázatú SMR hengerek a mélyebb szövetekre is hatással vannak, amelyet bemelegítéshez ajánljuk, míg edzés utánra a sima felületű hengereket ajánljuk, amelyek inkább a felső rétegekre hatnak.
 • Az SMR henger egy olyan masszázs eszköz, melynek segítségével myofascialis terápiát végezhetünk az egész testen.

Milyen SMR hengert válassz?

1. sima felszínű SMR henger

A sima felületűek általában a felső, lágy szövetek lazítására alkalmasak. A sima felületű hengerek segítségével nem csak masszírozni, de nyújtani is nagyszerűen lehet. Amennyiben gyulladt területet szeretnél kimasszírozni akkor elsőként érdemes sima, puha felületű hengert választanod.  

2. bordázott felszínű SMR henger

A bordázott felület már a lágy szövet alatti mélyebb szövetek átmasszírozására is alkalmas, így mélyebb izomrétegeket is egyszerűen elérhetsz vele.

3. erősen bordázott, tüskés felszínű SMR henger

A tüskés felület a bordázott felülethez hasonlóan a mélyebb izomrétegek átmasszírozására alkalmas. A tüskés felszín általában a kézzel és az ujjakkal való masszírozás sajátosságait próbálja imitálni. A tüskés felszínű henger sajátossága, hogy ezzel könnyen kimasszírozhatóak az úgynevezett trigger pontok.  

Ismerd meg masszírozó hengereinket egy kicsit közelebbről, olvasd el korábbi cikkeinket, amik segíthetnek az ideális henger kiválasztásában!

Rendezés:
3 db raktáron
Várható szállítás: 2022. május 24.
15.890 Ft
3 db raktáron
Várható szállítás: 2022. május 24.
10.989 Ft
5 db raktáron
Várható szállítás: 2022. május 24.
14.990 Ft
Hamarosan érkezik
Várható szállítás: 2022. június 28.
6.490 Ft
4 db raktáron
Várható szállítás: 2022. május 24.
23.790 Ft
9 db raktáron
Várható szállítás: 2022. május 24.
12.490 Ft
4 db raktáron
Várható szállítás: 2022. június 22.
8.989 Ft
2 db raktáron
Várható szállítás: 2022. május 24.
29.900 Ft
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(1)
15 db raktáron
Várható szállítás: 2022. május 24.
12.889 Ft
6 db raktáron
Várható szállítás: 2022. május 24.
9.149 Ft
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(2)
2 db raktáron
Várható szállítás: 2022. május 24.
15.890 Ft
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(1)
13 db raktáron
Várható szállítás: 2022. május 24.
13.990 Ft
10 db raktáron
Várható szállítás: 2022. május 24.
12.889 Ft
12 db raktáron
Várható szállítás: 2022. május 24.
13.990 Ft
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(1)
5 db raktáron
Várható szállítás: 2022. május 24.
23.289 Ft
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(1)

Milyen hengerezési technikák vannak?

Az SMR hengereknek három fő használati módja van: bemelegítés (bemelegítő technika), nyújtás (lazító technika) és rehabilitáció (itt is a lazító technikát használjuk).

A bemelegítő technikát értelemszerűen edzés előtt kell alkalmazni, ekkor gyors mozdulatokkal és feszített izomzattal kell dolgozni a masszázs hengeren.

A lazító technikát az edzés végén ajánlott alkalmazni, illetve önállóan is beiktathatunk a heti programunkba lazító (nyújtó) edzéseket. Ennél a technikánál lassú mozdulatokkal, ellazult izomzat megtartása mellett dolgozzunk az SMR hengeren.

Rehabilitáció esetében is nyújtó technikáról beszélünk, hiszen ilyenkor a cél, hogy a fájdalmas terület körüli szöveteket és izmokat lazítsuk, melynek hatására a fájdalmas ízület mozgástartományát növekedhet (pl. bokafájdalom esetében a talpi fascia és vádli területek érdemes lazítani, ahhoz, hogy a boka mozgásterjedelme növekedjen).

Milyen fájdalommal jár az SMR henger használata?

Számolnunk kell sajnos némi fájdalommal a hengerezés alatt, ami főleg azokat érinti, akik eddig nem használtak masszírozó hengert, ezek a fájdalmak alkalomról alkalomra csökkenni fognak, amennyiben rendszeresen használjuk a hengert és beiktatjuk a mindennapi rutinunkba. Kezdőknek mindenképpen sima felszínű puhább hengert javaslunk, majd idővel (rendszeres 1-2 hónap használat után) már nyugodtan válthatunk keményebb vagy bordázott felszínű hengerre is.

Mennyi ideik ajánlott használni az SMR hengert?

Ahogy minden új mozgásforma esetében, így a hengerezésnél is a fokozatosság elvét kell betartanunk. Amennyiben még sosem használtunk SMR hengert, akkor napi pár perccel kezdjünk és napról napra, illetve hétről hétre növeljük azt az időt, amit a hengerezésre szánunk. Általánosságban elmondható, hogy napi 30 perc SMR hengerezéssel nagymértékben hozzájárulhatunk a kötőszövet és az izomzat optimális állapotához, így prevencióként alkalmazva sok sérüléstől és kényszerpihenőtől tud megkímélni minket a jövőben.

Mit nem szabad hengerezni?

Csontokat, lágy területeket ne hengerezzünk. A célja ugyanis nem ez, hanem az izmok és kötőszövetek fellazítása az esetlegesen ebből eredő fájdalmak enyhítése, a regeneráció elősegítése. A csontos és lágy részeket mindig kerüljük ki, sok esetben ez nagyon nehezen megoldható, ekkor érdemes többrészre felosztani a hengerezendő területet és elvégezni a masszírozást a következő módon:

 1. masszírozandó terület első részének masszírozása
 2. lágy rész vagy csont kihagyása
 3. masszírozandó terület második részének masszírozása

Milyen hosszúságú legyen az SMR henger?

A henger felülete és keménysége után a választás során érdemes figyelembe venni a henger hosszát. Általában a hengereket 30 cm, 45 cm, 60 cm és 90 cm-es hosszúságban vannak jelen a piacon. A hossz a masszírozandó terület miatt lesz fontos. Ha például a vádlidat, a combodat vagy épp a karodat, vagyis kisebb izomcsoportokat szeretnél átmasszírozni, akkor érdemes a 30 és 45 cm-es henger közül választanod, viszont ha az egész testedet, valamint nagyobb izomcsoportokat is szeretnél megmasszírozni akkor a 60 és 90 cm-es henger az ami közül választanod kell. A hosszabb hengereket továbbá akkor is érdemes választani, hogy ha egyszerre szeretnél több izomcsoportot átmasszírozni.

Speciális SMR hengerek

Ma már a hagyományos hengerek mellett megjelentek azok az eszközök is, melyek kisebbek és fogantyúval ellátottak. Ezeket a fogantyús hengerek akkor érdemes választanod, ha például nincs lehetőséged lefeküdni a talajra vagy kevés időd van és csak egy-egy izomcsoportot szeretnél áthengerelni. Ezek az eszközök sok esetben összetolhatóak, így még könnyebben magaddal tudod vinni bárhová. Ilyen például a TheraBand Roller Massager is. De létezik egy olyan speciális masszírozó henger is, amit kifejezetten talp masszírozásra fejlesztettek ki, átmérője kisebb, mint egy normál SMR hengernek, így kényelmesen elfér a talp alatt, ez a TheraBand talpmasszírozó henger.

 

Keresés