Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Medicinlabda nemcsak a testnevelés órán...

Csuka Joli - erőnléti edző
2021. 01. 14. 09:36:00
Medicinlabda nemcsak a testnevelés órán... Amikor medicinlabdáról esik szó, mindenki szeme előtt az iskolai tesiórák jellegzetes barna színű, bőr borítású labdája jelenik meg. Emlékszünk még arra, hogy milyen feladatokat kellett csinálnunk vele? Emlékszünk még arra is, hogy állandóan kicsúszott a kezünkből és a nem igazán tónusos törzsizmokkal dobtuk-kaptuk a labdákat?

Mielőtt belekezdenél a cikk elolvasásába, fusd át a rövid tartalomjegyzéket:

Tipp: Ha csak a cikk egy része érdekel, akkor kattints a hozzá tartozó főcímre és a cikk legördül a számodra érdekes fejezethez!

A medicinlabda története

A 19.században kezdték gyógyításra (medicina, ahogy a nevében is benne van) és egészségmegőrzésre használni a nehezebb labdákat, és sikere azóta is töretlen. Az elmúlt években a rehabilitáció, mozgástanulás, erőnövelés, egyensúlyfejlesztés, core tréning területén egyre kreatívabb gyakorlatok jelentek meg, ezzel színesítve a sportolók, a tanulók, a páciensek gyakorlatainak tárházát.

A mai, általában funkcionális edzések egyik elengedhetetlen eszköze a medicinlabda. Bár még az iskolákban a mai napig ezekkel a „régi típusú” labdákkal folyik az oktatás, a fitnesz termek, egyesületek már a modernebb kivitelezésű labdákat hívják segítségül, ha egy kis változatosságot akarnak az edzésekbe csempészni. A legegyszerűbb fajtája a különböző súlyú és tökéletes borítású medicinlabda, amit az élsportban az izomerő növelésére illetve a labdajátékoknál, atlétikában a dobószámoknál a dobómozdulat nehezítésére alkalmaznak.

A sportolók a medicinlabdát a törzs, karok, lábak erősítésére használják, azonkívül népszerű különböző állóképesség fejlesztő gyakorlatok kiegészítésére is. Minél több izom dolgozik egy időben, minél komplexebb egy gyakorlat, annál több inger éri az izmokat, az idegrendszert és ezáltal a sportoló egy dinamikus környezetben reprodukálja a verseny és meccs közbeni „élményt”. A guggolások és kitörések mind a lábizom erejét erősítik, de a megfelelő súlyú medicinlabdával, már bekapcsolódnak a fejlesztésbe a kar- és core izmok is. 

Medicinlabda kínálatunkat, itt találod!

Gyakorlatok

Láberősítés - feldobás, elkapás, guggolás

Ez a ballisztikus gyakorlat minden izmot megdolgoztat, alapja a helyes squat technika, az erős hátizom, a robbanékony combizom és karizom. Ha egy kis állóképesség fejlesztést is szeretnénk csempészni a feladatba, akkor csináltassuk pl: 1 percen keresztül maximális tempóval. A gyakorlatnál figyeljünk a labda súlyának helyes megválasztására, a sportoló életkorának figyelembe vételével!

Törzs erősítés - plank a labdán / térdfelhúzással

Ebben a feladatban a törzsizmok, a core és az egyensúlyfejlesztés az elsődlegesen megcélzott terület. Ez is összetett feladat, rengeteg variációs lehetőséget rejt magában, amit a versenyző felkészítéséhez mérten választunk ki.

Bridge  - egyik láb a labdán, a másik fel-, leemel

Ez egy hagyományos csípőemelés, haladó variációban. Erősíti az egész alsó test hátsó izomláncát, hatványozottan megdolgoztatva a farizmot és a combhajlítókat. A kezeket lehet a törzs mellett tartani, de ha még nehezíteni szeretnénk, akkor mellső középtartásban is lehetnek.

Sportágspecifikus mozdulatokat is lehet medicinlabdával fejleszteni. Minden labdajátéknál (kosárlabda, kézilabda, vízilabda, amerikai foci…) a nehezített eszköz egy kihívás a versenyzők számára, természetesen a pontos technikai kivitelezés elsődleges szempont. A dobások, hajítások, lökések 3 dimenzióba való végrehajtása modellezi a meccs közbeni helyzeteket, fejleszti az idegrendszert és a mozdulatba bekapcsolt izmokat is.

Twist - törzsforfítás jobbra / balra

Ez a feladat akár a kalapácsvetés rávezető gyakorlata is lehet. A kivitelezés során figyeljünk a pontos technikára, az izomkontrollra, az excentrikus, azaz fékező fázisban a labda súlya ( mivel hosszú erőkarral dolgozunk) még plusz terhelést is ad a sportolónak.

Melltől lökés előre - ráfutással

Ez a gyakorlat mind a felsőtest, mind az alsó test robbanékony erejét fejleszti. A gyors indítás, a dinamikus helyváltoztatás medicinlabdával gyakorolva, megfelelő edzésingert jelent a sportolónak.

Split lunge - dobás oldalra

A rotációs gyakorlatok sem maradhatnak ki egy élsportoló edzéstervéből. Ezt a feladatot lehet úgy is csinálni, hogy minél messzebbre történjen a hajítás, de lehet úgy is, hogy egy fal mellett állva a visszapattanó labdát el is kell kapni. Mindkét verziónak más a funkciója, a tökéletes kivitelezésre itt is figyelni kell!
A medicinlabdás gyakorlatok amellett, hogy szórakoztatóak, változatosak, megfelelő kihívást kell, hogy jelentsenek a s sportolóknak, ezért mindig életkorukhoz, edzettségükhöz és technikai tudásukhoz mérten válasszunk labdát a feladatokhoz!

Olvasnál még a témában? Ismerd meg korábbi medicinlabdás cikkeinket!

 

A szerzőkről:

Csuka Joli

Sziasztok! Csuka Joli vagyok, a Base power plate stúdió tulajdonosa, a Power Plate Magyarország oktatási vezetője.
Imádom a mozgást és mindent, ami vele jár. 7 éves korom óta folyamatosan mozgok. 15 évig versenyszerűen tornásztam, majd 10 csodálatos évet táncoltam többek között, a Madách Színházban is. 
A Testnevelési Egyetemen aerobik szakedzői és testnevelő tanári diplomát szereztem, és azóta is folyamatosan képzem magam. Elsők között szereztem meg az erőnléti edzői és sportrehabilitációs tréneri papírokat. Az elmúlt években a Magyar Szinkronúszó Válogatott erőnléti edzője voltam illetve folyamatosan foglalkozom más sportág utánpótlás és felnőtt sportolóival is.
Imádom a power plate-ben rejlő lehetőségeket kihasználva, új eszközöket megismerve, fejleszteni és edzeni mindenkit, aki szereti a mozgást, figyel magára és egészségére.
Szerencsés vagyok, mert azzal foglalkozom, amit szeretek, ami feltölt, és ha csak pár embernek sikerül a mozgást becsempészni az életébe, már nem volt hiába... 

 

Keresés