Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Könyökrögzítők és teniszkönyök pánt

Mire is jók az ízületi rögzítők?

  • csökkentik a kóros mozgásokat az ízületben
  • limitálják egy adott irányba a mozgásterjedelmet
  • nyomás alá helyezik az ízületet, melynek fájdalomcsillapító, stabilizáló hatása van
  • nem utolsó sorban pszichés támogatást nyújt számunkra mozgás közben

Teniszkönyök pánt

A teniszkönyök az alkari kézfeszítő izmok (kifejezetten a m. extensor carpi radialis brevis) túlerőltetéséből adódó probléma. A fájdalom leggyakrabban a könyök külső részén jellemző. Amennyiben ez nem kerül ellátásra, úgy a fogás közben is okozhat gondot. 

Amennyiben megbizonyosodtunk arról, hogy a probléma az alkar izomzatánál van, akkor megkezdődhet a terápia. Első körben a gyulladás és a fájdalom csökkentése a cél. Erre a legjobbak a pihentető sínek és a TheraPearl hideg-meleg hőtasakjai. Ha a gyulladás mérséklődött, kezdődhet a tényleges terápia. Kezdetben a cél az ellenoldali izmok erősítése általi izomnyújtás és az érintett oldali izmok lazítása, melyet a TheraBand Flexbarral tudunk kivitelezni.

Emellett javasolt a teniszkönyök pánt használata, amely leveszi a terhet (kb. 30%-kal csökkenti) a túlterhelt területről, segíti a mihamarabbi gyógyulást, melyet számos kutatás támaszt alá.  

Számos ízületi rögzítők létezik. De mikor és hogyan érdemes ezeket használnunk? Olvasd el témában íródott szakmai cikkünket:

Rendezés:
2 db raktáron
Várható szállítás: 2021. április 14.
4.290 Ft
Csak rendelésre
Várható szállítás: 2021. május 18.
5.899 Ft
Raktáron
Várható szállítás: 2021. április 14.
4.590 Ft
Raktáron
Várható szállítás: 2021. április 14.
5.290 Ft

A könyökízület

A felkar csontja (trochlea humeri) és az alkar két csontja az orsócsont (radius) és a singcsont (incisura trochlearis) alkotja a könyökízületet. Az ízületi felszínek alakjából adódóan kétféle mozgást tesz lehetővé a tengelye körül: a hajlítást és a feszítést. A könyökízület két leggyakoribb sérülése a golfkönyök és a teniszkönyök.

A teniszkönyök a külső könyökdudor gyulladásos elváltozása, melynek oka rendszerint az alkar és a csukló túlzott megerőltetése. A könyök megduzzad, mozgatása fájdalmas, a külső könyökdudor nyomásérzékeny. 

A golfkönyök a belső könyökdudor gyulladása. Oka az alkar túlzott megerőltetése, elsősorban a hajlító izmoké. A könyök duzzadt, mozgatása erős fájdalommal jár, a belső könyökdudor nyomásérzékeny.

A könyökrögzítők és rögzítők pozitív élettani hatásai:

  • Tehermentesítik az érintett testrészt
  • Stabilizálják és támogatják a sérült területet
  • Megelőzik és védelmet nyújtanak a további sérülések ellen
  • Gyorsítják a rehabilitációs, gyógyulási folyamatokat

Hol fáj?

Fájdalom és az érzékenység a könyök belső vagy külső részén jelentkezik? (tenisz vagy golf könyök)? Kisebb duzzanat van a könyök belső vagy külső részén? Fájdalmat és gyengeséget érez a felkar izmaiban? Védelmet szeretne az esetleges külső ütésektől és hatásoktól?

Megelőzés 

Sportolás vagy aktív fizikai munkavégzés előtt mindig melegítse be izmait és az edzés végeztével ne hagyja ki a nyújtást sem, hogy ezzel is csökkentse a sérülések kockázatát. Ha olyan sporttevékenységet választ, amit ütővel játszanak, mindig figyeljen arra, hogy az Önnek megfelelő méretű/vastagú ütőnyéllel játsszon. A túl kisméretű ütőnyél átmérő használata könnyen teniszkönyök kialakulásához vezet.

Irodai munka estén próbálja meg elkerülni, hogy kezei túl sokáig egy pozícióban legyen az asztalon megtámasztva. Óránként legalább 10 percre álljon fel a billentyűzettől és csináljon valami más munkát. Próbálja meg elkerülni a hosszú ideig tartó és ismétlődő könyök mozgást, ezek ugyanis fokozottan növelik a sérülés veszélyét.

Keresés