Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kettlebell szerepe az élsportban

Csuka Joli - erőnléti edző
2021. 01. 07. 12:16:00
Kettlebell szerepe az élsportban A kettlebell melyet girja vagy harangsúly néven is ismerhetsz, tulajdonképpen egy fogantyúval ellátott golyóhoz hasonlító, harang alakú súlyzó. A kettlebell súlyzók a testedzés egyik legintenzívebb formáját teszik lehetővé, így zsírégetésben verhetetlenek! Gyakorlatilag bármilyen testmozgáshoz használható legyen szó fitneszről, erőnléti edzésről, testépítésről vagy csak egy egyszerű bemelegítésről. De hogyan használjuk az élsportban?

Mielőtt belekezdenél a cikk elolvasásába, fusd át a rövid tartalomjegyzéket:

Tipp: Ha csak a cikk egy része érdekel, akkor kattints a hozzá tartozó főcímre és a cikk legördül a számodra érdekes fejezethez!

A kettlebell története

A kettlebell legelterjedtebb elnevezés a girja, nem véletlenül, hiszen ez az orosz megnevezése ennek az eszköznek, melynek eredet egészen a XXI. századi nyúlik vissza, az akkor használatos vassúlyok tekinthetőek a kettlebell ősének is.
A kettlebell orosz eredetéből adódnak a kettlebellek ma használatos súly változatai is, ennek oka, hogy az Oroszországban használatos pud tömeg- és súlyegység volt a kettlebell eredeti tömege.

A pud egy Oroszországban 1924-ig használt tömeg- és súlyegység. Az eredetileg a takarmány mérésére szolgáló súlyegység máig fennmaradt az orosz gömbsúlyzók méretezésénél. 1 pud valamivel több mint 16 kg, egész pontosan 16380,48 gramm.

A ma használatos kettlebell eszközök is a hagyományos 1 pudos súly többszörösei vagy töredékei. A legelterjedtebbek a 8 kg, 12 kg, 16 kg, 20 kg, 24 kg, 28 kg, 32 kg és 40 kg-os gömbsúlyzók.
A szovjet hadseregben is kiemelt szerepet kapott a kettlebell a katonák kiképzésekor, mert az egyik leghatékonyabb eszköznek tartották. Az orosz speciális egységeknél (Szpecnaz) a másfél pudos, azaz 24 kg-os kettlebellt használják a mai napig. 
A leghíresebb kettlebell rekord is egy orosz illetőhöz köthető - Ivan Nemtsev, akit a „legjobb kettlebell ember” néven is említenek 1950-ben, állított fel egy rekordot, melyet a mai napig senki nem döntött meg.
Egy 32 kg-os (2 pudos) kettlebell-t összesen 370 alkalommal emelt meg pihenés és szünet nélkül.

Mire jó a kettlebell?

A kettlebell súlyzók a testedzés egyik legintenzívebb formáját teszik lehetővé, így zsírégetésben verhetetlenek! Gyakorlatilag bármilyen testmozgáshoz használható legyen szó fitneszről, erőnléti edzésről, testépítésről vagy csak egy egyszerű bemelegítésről. A kettlebellnek számtalan pozitív hatása van, így többek között:

  • egyszerre fejt ki aerob és anaerob hatást az edzések során, ezzel növelve az izomerőt
  • karban tartja a keringésed
  • javítja a stabilitásod és az állóképességed
  • fejleszti a mozgáskoordinációd, a koncentrációs készséged és az egyensúlyod
  • erősíti –az egyébként nehezen edzhető – mély izmokat, a törzset, a gerinc környéki, valamint a has és csípő izmokat
  • gerincproblémákra is jó megoldás lehet, hiszen erősíti a törzsizmokat
  • hihetetlenül hatékony zsírégető hatása van, így már néhány hét után láthatod a testeden a pozitív változásokat
  • egyszerre égeti a zsírt és építi az izmokat, hiszen használata alkalmas intenzív kardió és erősítő edzésekre egyaránt
  • otthon is használhatod 

Kettlebell az élsportban

Olvasnál még a témában? Ismerd meg korábbi kettlebelles cikkeinket!

 

A szerzőkről:

Csuka Joli

Sziasztok! Csuka Joli vagyok, a Base power plate stúdió tulajdonosa, a Power Plate Magyarország oktatási vezetője.
Imádom a mozgást és mindent, ami vele jár. 7 éves korom óta folyamatosan mozgok. 15 évig versenyszerűen tornásztam, majd 10 csodálatos évet táncoltam többek között, a Madách Színházban is. 
A Testnevelési Egyetemen aerobik szakedzői és testnevelő tanári diplomát szereztem, és azóta is folyamatosan képzem magam. Elsők között szereztem meg az erőnléti edzői és sportrehabilitációs tréneri papírokat. Az elmúlt években a Magyar Szinkronúszó Válogatott erőnléti edzője voltam illetve folyamatosan foglalkozom más sportág utánpótlás és felnőtt sportolóival is.
Imádom a power plate-ben rejlő lehetőségeket kihasználva, új eszközöket megismerve, fejleszteni és edzeni mindenkit, aki szereti a mozgást, figyel magára és egészségére.
Szerencsés vagyok, mert azzal foglalkozom, amit szeretek, ami feltölt, és ha csak pár embernek sikerül a mozgást becsempészni az életébe, már nem volt hiába... 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: gyakorlat haladóknak kettlebell

Keresés