Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Természetes terápia a könyökfájdalom csökkentésére

Természetes terápia a könyökfájdalom csökkentésére

Életed során biztosan te is éreztél már kisebb-nagyobb fájdalmat a könyöködben vagy annak környékén. Ez nem is csoda, hiszen a könyök egy érzékeny testrész, melyet számtalan sérülés érhet a mindennapok során. Melyek a leggyakoribb szűnni nem akaró fájdalmat hozó betegségek és hogyan lehet műtét nélkül és gyógyszermentesen kezelni a fájdalmat? Megmutatjuk!

Mint ahogy azt említettük a könyök egy érzékeny terület, így sajnos számtalan sérülés érheti. A különböző töréseken kívül előfordulhat többek között ficam, tenisz-, és golfkönyök, de a könyök fájdalom lehet egy általános mozgásszervi betegség résztünete is. A leggyakoribb könyöktáji fájdalom a hirtelen megterhelő erős fizikai igénybevételtől, a visszatérő, ugyanazon mozdulatokat ismétlő terhelésről, valamint a túlzott terhelés hatására alakul ki. Erős fizikai igénybevétel lehet például nagy súlyok cipelése vagy akár a kert felásása is.

A könyöktáji fájdalom két leggyakoribb oka a tenisz és a golfkönyök. Fontos, hogy időben megismerd a két sérülés kialakulásának és kezelésének módjait, hiszen csak így tudod később gyorsan felismerni a problémát és hatékonyan kezelni a fájdalmat.

A golfkönyök és a teniszkönyök

A tenisz és a golfkönyök nevével ellentétben nem kizárólag a sportolók sérülése, azoknál is nagy eséllyel előfordul, akiknek még eszébe sem jutott, hogy tenisz vagy golfütőt vegyen a kezébe. Így mindenki érintett, aki a könyökét rendszeresen ismétlődő módon használja emelő, kinyomó, toló és magához húzó mozdulatokra. Még csak nem is kell erős fizikai terhelés a könyökfájdalom jelentkezéséhez elég, ha rendszeresen visszatérő, monoton mozdulatokat végzel. A sérülés így bármilyen fizikai munkától vagy sporttól kialakulhat, amelyik rendszeresen igénybe veszi teniszkönyöknél a felkar külső részén a csukló és az ujjak feszítésére és kiegyenesítésére alkalmas inakat, golfkönyöknél pedig a felkar belső részén a csukló és az ujjak behajlítását végző inakat. A már említett ásáson és lapátoláson túl például a számítógép vagy a mobiltelefon billentyűzetének túlzott használata vagy a zongorázás is kiválthatja a csonthártya gyulladását. Az alkarban és könyöknél található inak túl használata bosszantó fájdalommal jár és megzavarhatja a napi teendőket legyél bármilyen korosztályban is. Olyan hétköznapi tevékenységek is hozzájárulhatnak a probléma megjelenéséhez, mint az irodai munka vagy a kezek illetve karok túlerőltetése (pl. ismétlődő fizikai munka stb.)  

Gondolnád, hogy a gépelés az egyik leggyakoribb kiváltó oka a tenisz vagy golfkönyök kialakulásának? Pedig így van! A két probléma hasonló tüneteket mutat, de több különbség is van köztük.

Teniszkönyök

A „teniszkönyök” a leggyakoribb könyöktáji betegség. A tünetek egyoldalú mozgások, erős ismétlődő mozdulatok vagy túlterhelés következtében alakulnak ki. A számítógép megjelenésével gyakran találkozunk ezzel a diagnózissal. Az egész napos gépelés, az egyoldalú egér mozgatás,  a rossz magasságú szék vagy íróasztal által okozott helytelen alátámasztás, mind mind a teniszkönyök kialakulásához vezethet.  A teniszkönyök tehát a könyök túlterhelésének fájdalma a kar külső oldalán. Az alkar, feszítő izmainak túlerőltetése miatt ezeknek az alkari feszítő izmoknak a felkarhoz csatlakozó pontján gyulladás alakul ki. Az alkar izmainak túlerőltetése miatt ilyenkor a felkarcsont külső bütykén begyullad a csonthártya, és a gyulladás miatt a fájdalom a könyök külső felszínén érezhető.

A gyulladás olyan intenzív lehet, hogy a gyulladással küszködő a megfogott tárgyakat sem képes megtartani, mert egyszerűen kiesik a kezéből. Gyakori problémát jelent a 30-50 éves korosztály számára. A teniszezőknél a gyenge vagy túlterhelt izomzat illetve a nem megfelelő eszközhasználat tekinthető hajlamosító tényezőnek. Különösen a fonákütéseknél jelentkezhet, amikor összehúzódnak az alkar izmai. Ha ugyanis a hajlítóizmok a feszítőizmok kárára erősebbek, a tapadási pontnál, ahol az ín a csonthoz rögzül, úgynevezett mikro traumák keletkeznek, mely gyulladásos állapothoz vezethet. Később pedig állandósulhat ez a gyulladásos állapot. Ennek következtében már a kis izom összehúzódások is fájdalmasak lehetnek. Eleinte csak a könyök behajlítása okoz fájdalmat, majd később már a csavaró, szorító mozdulatok és például az írás is nehézséget okozhat. A könyöködön duzzanat is megjelenhet, ami érintésre fáj és még az éjszakáidat is megkeseríti. Ebben az esetben fontos, hogy pihentesd a fájó területet, hiszen minden mozdulat kínzó érzést okozhat. Sok esetben megkönnyebülést hozhat, ha jegeled a fájdalmas területet, melyre mi a TheraPearlt ajánljuk számodra. A TheraPearl egy hideg - meleg terápiás hőtasak, így könnyen le tudod hűteni, majd a fájó területre helyezheted. Hűtés hatására pedig a duzzanat visszahúzódhat és csökkenhet a fájdalom. A TheraPearl a jég minden jótékony hatását biztosítani tudja számodra.  Viszont ha a fájdalom nem enyhül, vagy romlik az állapota a könyöködnek, akkor már nem lesz elég a jegelés és a pihentetés. A teniszkönyök sajnos hajlamos kiújulni. Éppen ezért fontos az alkar izmainak megerősítése és a helyes nyújtás. Gyakran a tünetet az alkar feszítő izomzatának krónikus túlterhelése tartja fenn, emiatt a speciális nyújtó izom technikát célszerű alkalmazni.

Golfkönyök

 A golfkönyök a könyök belső, kisujj felőli oldalán jelentkezik és azokat az izmokat, inakat érinti, melyek a csuklót és az ujjakat behajlítják. Gyakran alkargyengeség is társul a golfkönyök okozta fájdalom mellé. Jellemzően a sokszor ismétlődő monoton dobó és hajlító mozdulatok váltják ki, éppen ezért alakul ki sok esetben a golfozók mellett a kézilabdások, a tornászok vagy épp az atléták körében. A golfkönyök okozta kínzó fájdalom azonban kezelhető és megelőzhető megfelelő odafigyeléssel. A teniszkönyök kezeléséhez hasonlóan itt is érdemes alkar erősítő gyakorlatokat, valamint az alkar izmainak nyújtását támogató feladatokat végezni. Ezen túl érdemes a fájdalmas területet jegelni. 

A golfkönyök hasonló a teniszkönyökhöz, azzal a különbséggel, hogy itt a felkarcsont belső bütyke körül alakul ki a csonthártyagyulladás, és itt az alkari hajlító izmok túlterhelése okozza a gyulladást. Éppen ezért a fájdalom a könyök belső oldalán érezhető. Sokkal ritkábban alakul ki a teniszkönyöknél. Miért ennyire fájdalmas ez a gyulladás? A csonthártya tele van zsúfolt idegvégződésekkel, így ha begyullad, akkor az a számtalan idegvégződés, mind küldi a fájdalmat.  

A tenisz és golfkönyök kezelése

Ha te is tenisz vagy golfkönyöktől szenvedsz és szeretnéd gyógyszerek nélkül csökkenteni a fájdalmat, akkor ajánljuk figyelmedbe a TheraBand FlexBarját vagy más néven hajlékony gumirúdját. Ezt az eszközt kifejezetten a tenisz és golfkönyök okozta fájdalom csökkentésére fejlesztették ki. Ezen túl kiváló eszköz, a váll, a felkar, az alkar és a kéz erősítésére, valalamint különböző speciális operációk utáni rehabilitációban is számos gyógytornász nagy előszeretettel építi be a FlexBart, mint rehabilitációs eszközt. A FlexBar használata egyszerű. Csupán néhány könnyű gyakorlatot kell elvégezned naponta és rövid idő alatt, rendszeres használat mellett érezhető eredményeket érhetsz el. A TheraBand hajlékony gumirúd 4 különböző erősségben kapható (sárga, piros, zöld, kék) így a leggyengébb rehabilitációs szinttől egészen az erős erősségig érhetőek el ezeket az eszközök. A FlexBar használatával könnyen erősíteni tudod az alkarod és megfelelő módon tudod nyújtani az alkar izmait, így használatával megszüntethető és megelőzhető a tenisz és golfkönyök kialakulása. 

Milyen gyakorlattal lehet csökkenteni a tenisz és golfkönyök okozta fájdalmat?

Teniszkönyök okozta fájdalmak csökkentésére a leghatásosabb gyakorlat az úgynevezett „Tyler-csavar”, ami 81%-kal képest csökkenteni a fájdalmat.

Itt tudod megnézni azt, hogy hogyan is kell hatékonyan elvégezni ezt a feladatot:

Golfkönyök okozta fájdalom csökkentésére pedig a "Fordított Tyler csavart" érdemes alkalmaznod. Így a "Fordított Tyler Csavar" a golfkönyök problémát kezeli, ugyanazzal a nyújtásos technikával, mint ahogyan a sima Tyler Csavarás kezeli a tenisz könyök problémát.

A feladat helyes kivitelezését itt tudod megnézni:

Szeretnél még több gyakorlatot megismerni? Olvasd el korábbi cikkeinket a témában, amiket itt találsz:

Javaslat a TheraBand FlexBar kiválasztásához

A hajlékony gumirúd ellenállása és a kifejtett izomerő függ a rúd hajlításának százalékos mértékétől, ami megmutatja, hogy az ellenállás kg-ban mennyiben felel meg. A TheraBand hajlékony gumirúd meghajlítása a következő hozzá szükséges erőnek felel meg:

  • Sárga - 2,5 kg
  • Piros - 4,5 kg
  • Zöld - 7 kg
  • Kék - 11 kg

Ajánlásaink:

sárga - óvodáskor, idősebbeknek, rehabilitációhoz, alsó tagozatosoknak, gyengébb erőnlétben lévő nőknek és férfiaknak ajánlott

piros - felső tagozatosoknak, középiskolásoknak, általános kondícióban lévő férfiaknak és nőknek ajánlott

zöld - középiskolás fiúknak, edzett lányoknak, edzett nőknek és férfiaknak ajánlott

kék - sportolóknak ajánlott alkar erősítésre

 

Ha te is szeretnél megszabadulni a tenisz és a golfkönyök okozta szűnni nem akaró, folyamatosan problémát és fájdalmat okozó tüneteitől akkor szerezz be egy TheraBand FlexBart és garantáltan enyhülni fognak a panaszaid!

Keresés