Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

5 hatásos módszer a fejfájás és a migrén kezelésére

2019. 06. 28. 12:50:00
5 hatásos módszer a fejfájás és a migrén kezelésére

Néhány ember számára a fejfájás csak egy stresszesebb nap után jelentkezik, amit például a hosszú ideig tartó hangos zajok okozhatnak. Sokak számára azonban a fejfájás nem csak egy egyszeri kényelmetlenség, hanem rendszeresen jelen lévő probléma.

Emiatt Amerikában júniusban ünneplik a migrén és a fejfájás tudatosság hónapját. Ez egy figyelemfelkeltő tevékenység annak érdekében, hogy ösztönözzük azokat, akik ilyen problémával küzdenek, hogy keressenek problémájukra megoldást és egyben megismerhessék a lehetőségeiket. Az Egészségügyi világszervezet becslése szerint a jelenleg fejfájással küzdő felnőttek körében a prevalencia körülbelül 50 % és az elmúlt 1 évben a 18-65 éves felnőttek fele vagy háromnegyede küzdött fejfájással. Még súlyosabb eredményeket mutat a migrénes fejfájás, ami a világ harmadik leggyakoribb betegsége. Ez 39 millió férfit, nőt és gyermeket érint az Egyesült Államokban és 1 milliárdot világszerte. 

10 meglepő tény a migrénről

13 évvel ezelőtt létrehozták a Migrénkutató Alapítványt azért, hogy tanulmányozzák és megértsék a migrént.  Azóta felhalmozódott számtalan információ a migrénnel kapcsolatban, amelyek megfelelő képet mutatnak a probléma szélsőségeiről. Hogy csak néhányat említsünk:

 • Az Egyesült Államokban 10 másodpercenként egy ember sürgősségi ellátóhoz megy fejfájás okozta panaszok miatt. Ez közel 1,2 millió látogatás jelent akut migrénes rohamok miatt.
 • Míg a legtöbb beteg havonta egyszer-kétszer szenved ilyen jellegű problémától, több mint 4 millió embernek van napi migrénes fejfájása, ami legalább havonta 15 migrénes napot jelent.
 • A betegek több mint 90 % nem tudja munkáját megfelelően elvégezni a migrén okozta fájdalom miatt.
 • A túlzott gyógyszeres kezelés a leggyakoribb oka annak, hogy ismétlődő, krónikus fejfájás alakul ki.
 • A krónikus migrénes fejfájás esetében a betegek 85%-a nő és jelenleg 28 millió nő szenved ettől a problémától az Egyesült Államokban.
 • A migrénes fejfájással küzdő betegek fele az első fejfájást 12 éves kora előtt tapasztalta. A közelmúltban a hasfájós csecsemők esetében összefüggésbe hozták a hasfájást és a gyermekkori migrén megjelenését és kimutatták, hogy a hasfájás a migrén korai jele is lehet.
 • A migrénhez kapcsolódó egészségügyi ellátást, valamint a migrén okozta fájdalom miatti munkakiesés költségét az Egyesült Államokban évente 36 milliárd dollárra becsülik.
 • 2015-ben a krónikus migrén kezelésének orvosi költsége meghaladta az 5,4 milliárd dollárt, azonban ezek a betegek több mint 41 milliárd dollárt költöttek arra, hogy teljes mértékben meg tudják szüntetni a migrén okozta panaszaikat.
 • Az egészségügyi ellátás költségei 70%-kal magasabbak a migrénes betegeknél, mint a nem migréneseknél.
 • A migrén okozta fájdalmon túl ez a panasz megnöveli az egyéb fizikai és pszichiátriai állapotok kockázatát.

A fejfájás és a migrénes betegek világszerte való elterjedése miatt hatékony, praktikus és költséghatékony megoldásokat kellett találni és ezt széles körben hozzáférhetővé kellett tenni.

Próbáld ki ezt az 5 módszert a fejfájás és a migrén ellen

1. Sportolás

A mozgás számos fizikai betegség ellenszere, így a fejfájás és a migrén sem kivétel. Tény, hogy a súlyos fejfájással küzdő emberek számára hatékonyabb az edzés, mint a masszázs vagy egy akupunktúrás kezelés. Néhány évvel ezelőtt a kutatók felismerték, hogy az alacsony intenzitású gyakorlatok, amelyek az izomszabályozásra összpontosítanak csökkentik a fejfájás gyakoriságát és intenzitását.

Ezekhez a tényekhez kapcsolódóan készítettek egy másik vizsgálatot, amiben három különböző képzési program hatékonyságát hasonlították össze a fejfájással, a felső végtagi fájdalommal valamint a krónikus nyaki fájdalommal rendelkező női irodai dolgozóknál. A kutatás során 180 beteget véletlenszerűen 3 csoportba soroltak: az erősítő izometrikus, dinamikus és nyújtó gyakorlatokat végzők csoportjába (1. csoport), a dinamikus izom és nyújtó gyakorlatokat végzők csoportjába (2. csoport) és a kontroll csoportba, ahol csak nyújtó gyakorlatokat végeztek. (3.csoport) A 12 hónapos vizsgálat során kimutatták, hogy a nyaki izmok hosszú távú izometrikus szilárdsága és dinamikus állóképességi erősítése nem csak a krónikus nyaki fájdalom, de a fejfájás esetében is hatékony kezelési mód. A fejfájás 69%-kal csökkent az első csoportban, 58%-kal a második csoportban, míg 37%-kal a kontroll csoportban. A felső végtag fájdalom 58%-kal csökkent az első, 70%-kal a második, míg 21%-kal a harmadik csoport esetében.

A bárhol bármikor használható eszközök kiválasztása segítheti a fejfájással és a migrénnel szenvedők problémáinak a csökkentését néhány percnyi mozgással. Próbáld ki a cikkben szereplő gyakorlatokat, amiket akár az íróasztalod mellett is elvégezhetsz!

https://www.performancehealthacademy.com/workplace-ergonomics-keep-chronic-sitters-out-of-chronic-pain.html

2. Lágyszövetek mobilizálása műszerekkel (IASTM)

Az IASTM-et évek óta használják a fájdalom csökkentésére. Bár nem volt olyan tanulmány, meg kifejezetten bizonyította volna az IASTM hatékonyságát fejfájás vagy nyaki fájdalom kezelésében, de az orvosok előszeretettel használják ezeket az eszközöket a fájdalom csökkentésére.

Ha kíváncsi vagy egy ilyen műszeres kezelésre mely a nyaki fájdalom csökkentésére irányul, akkor ezt a rövid videót érdemes megnézned:

https://www.instagram.com/p/Beg5f7fB6x-/?taken-by=hawkgrips_iastm

3. Testtartás javítása

Az Amerikai Testtartás Intézet szerint a rossz testtartás a krónikus migrén egyik vezető tényezője lehet. A testtartás korrigálásához és a migrén tüneteinek javításához az intézet a következőket javasolja:

1. Tarts szünetet: 30 percenként 20 másodpercnyi pihenéssel, például az asztal mellőli felállással vagy az asztal melletti nyújtózkodással sokat tehetsz testtartásodért.

2. Testtartás emlékeztető: Helyezz egy tárgyat az asztaloddal szembe olyan helyre, amire könnyen rálátsz. Amikor ránézel erre a tárgyra ülj egyenesen! Ezzel a kis trükkel segíthetsz magadnak abban, hogy ne görnyedten üld végig az egész napot.

3. A nyak izomzatának erősítése: érdemes erősítő gyakorlatokat végezni a nap során. Például állj a falnak háttal és helyezz egy kispárnát vagy törölközőt a fejed mögé. Óvatosan nyomd a fejed a párna irányába majd tartsd lenyomva 10 másodpercig. Ezt ismételd meg 5 alkalommal.

4. Állítsd be a gerinced: Feküdj le úgy, hogy a hátad az ágy szélénél legyen. Helyezz egy párnát vagy törölközőt a nyakadba. Helyezd a fejed az ágy szélére és hagyd, hogy a gravitáció lehúzza azt. Ezzel támogathatod a nyak megfelelő görbéjét.

4. Hideg-meleg tasak

A hideg-meleg tasak egy másik nagyszerű kezelési formája a fejfájásnak és a migrénnek. Az amerikai Nemzeti Fejfájás Alapítvány azt ajánlja, hogy a migrénes betegek hidegen használják a tasakot, míg azok akiknek izom összehúzódása vagy izomgörcse van inkább meleg tasakot használjanak a probléma megoldására. A tasakot 15 percig érdemes a fájó területen tartani, majd ezután szükséges egy pár perces pihenő. Ha a tasakot hidegen használod, akkor érdemes a homlokra vagy a halántékra tenni, míg meleg esetben inkább a nyakra vagy a fej hátsó részére javasolt tenni a tasakot.

5. Táplálkozás

A módszerek felsorolását mozgással kezdtük, mint eszközt, amivel megszüntethető a migrén és a fejfájás és most az élelmiszerekkel zárjuk a sort. Az Amerikai Táplálkozási Szövetség kiterjedt kutatást végzett az étrend és a migrén közötti összefüggések azonosítására és megjegyzik, hogy a tyramin, a csokoládé, a koffein, az alkohol, a nitrátok, a nitritek, a zsíros ételek, a fagyasztott élelmiszerek, az élelmiszerallergiák, az éhség és a hipoglikémiás kérdések mind kapcsolódnak a migrén jelenlétéhez és kialakulásához.

Krónikus migrénben szenvedő betegek számára a következő élelmiszerek elkerülése javasolt:

 • Erős sajt
 • Különböző húsok mint például hot dog, szalonna, sonka, szalámi
 • Citrusfélék
 • Zsíros vagy sült ételek
 • Csokoládé, dió
 • Nátrium-glutamát
 • Élelmiszer festékek, adalékanyagok
 • Pácolt hering, csirkemáj
 • Jégkrém
 • Joghurt, tejföl
 • Hús- és növényi kivonatok
 • Sertés és tenger gyümölcsei
 • Konzerv füge, széles bab, paradicsom
 • Koffeintartalmú italok (kávé, tea, összes "cola" üdítőital)
 • Alkoholos italok (vörösbor, sör)
 • Aspartám, nitritek, szulfitok.

Forrás:

https://www.performancehealthacademy.com/articles/5-powerful-treatments-for-headache-and-migraine-pain-relief.html

Tartalomhoz tartozó címkék: egészség TheraBand

Keresés