Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Mire jó a kineziológiai tapasz?

2020. 01. 31. 00:00:00
Mire jó a kineziológiai tapasz?

Biztos neked is feltűntek már a sportolók különböző testrészeire felragasztott színes szalagok. Ezek az elsőre ragtapaszhoz hasonlító szalagok a kineziológiai tapaszok vagy más néven kinesio tapek. A kineziológiai tapasz, manapság az egyik legnépszerűbb kiegészítő terápia mozgásszervi problémák esetén.  

Népszerűsége töretlen és az utóbbi években egyre többen alkalmazzák a kineziológiai tapaszokat a fájdalom csökkentésére illetve a gyógyulási szakasz lerövidítésére.

Mi az a kineziológiai tapasz?

A kineziológiai tapasz egy rugalmas pamutanyagból készült, bőrre ragasztható szalag, amely segítségével a fájdalom és a mozgáskorlátozottság rövid időn belül megszűnik.

Kinesio Taping eljárást a japán Dr. Kenzo Kase dolgozta ki még az 1970-es években. Feltételezése szerint a fájdalmas, gyulladásos szövetekben a bőr és az izomréteg között a nyirokkeringés elégtelen és ez a keletkezett duzzanat ingerli a fájdalomérző receptorokat. Célja az volt, hogy a sérült, gyulladt, részben vagy teljesen funkciójukat vesztett izmok és ízületek regenerációs folyamatait felgyorsítsa. Kutatásai igazolták, hogy a kineziológiai tapasz megfelelő módon való felhelyezése, elősegíti az egészséges nyirokkeringést, melynek következtében beindul a szervezet öngyógyító mechanizmusa, hozzájárul a regenerálódáshoz, következésképpen csökkenthető a fájdalom.

A kineziológiai tapaszt speciális ragasztási technológia jellemzi, belső felszínét egy orvosi akril ragasztóréteg borítja, mely először alkalmazkodik a bőr struktúrájához és rugalmasságához, majd a hőérzékeny akril-ragasztó aktiválódik a test melegére és kellemes formában rögzül a bőrön. Ma már nem csak a mozgásszervi betegségek, ortopédiai kórképek, műtétek után, hanem a sportolók sérüléseinek megelőzésére, kezelésére és rehabilitációban is használják a kineziológiai tape-t. 

Mire jó a kineziológiai tapasz?

A kineziológiai tapasz számos probléma megoldásában nyújthat segítséget, így többek között segít:

 • az ízületek stabilizálásában
 • a sérült szövetek tehermentesítésében
 • az izomgörcsök megakadályozásában
 • a vérkeringés javításában
 • a fájdalom csökkentésében
 • az izmok lazításában

Hogyan hat?

A tape legfőbb hatása az, hogy kihasználja és serkenti a szervezet öngyógyító mechanizmusait. A fizikai tulajdonságokból következően kijelenthető, hogy a bőrhöz hasonló nyúlása miatt nem terheli azt, mégis mechanikailag ingerli. Aktívan korrigál és támaszt, de nem feltétlen korlátoz. Működése során eltolásokkal, kiemelésekkel mozdítja el a szöveteket a fájdalmas területek fölül illetve korrigálja azok pozícióját. Az elmozdítás hatására javul a vér és nyirok keringése. Hatása során támogatja az izomaktivitását, így csökkentve a fájdalmat és a gyulladást.

TheraBand kineziológiai tapasz

A TheraBand termékeket gyártó cég, folyamatosan törekszik arra, hogy megfelelő eszközökkel bővítse kínálatát, ezzel könnyebbé téve a sport és rehabilitációs szakemberek munkáját. A folyamatos kutatás-fejlesztés eredménye a TheraBand kineziológiai tapasz, mely forradalmi áttörést hozott a kineziológiai tapaszok piacán, az XactStretch™ technológiának köszönhetően. A TheraBand™ kineziológiai tape egyedi ragasztási technológiáját, a sportorvosi termékek piacán, már 95 éves tapasztalattal rendelkező amerikai Cramer cég fejlesztette ki.

Mi az az XactStretch technológia?

Az XactStretch™ technológia egy speciális mintázattal ellátott, új, vizuális felhelyezési útmutató, mely segíti a pontos felhelyezést. Ennek köszönhetően a TheraBand kineziológiai tapaszait te magad is fel tudod helyezni a kívánt területre. A TheraBand kineziológiai tapaszon elhelyezett hatszög formák segítségével egyszerűen követhető a tape százalékos nyúlása. 25%-os nyújtásnál a kisebb méretű hatszögből kapunk szabályos hexagont, míg 50%-os nyújtásnál a nagyobbik méretű hatszögek alkotnak szabályos hexagon formát, így bármikor felhelyezheted a tapet tökéletesen. Ezek a tudományosan megtervezett hexagon minták segítik a tapasz tartós rögzítését a bőrfelületen, hogy segítse a jobb mozgást, és támogassa, javítsa a sporttevékenység hatékonyságát. És hogy miért fontos a TheraBand tapasz százalékos nyúlása? Azért kell rá odafigyelned, mert ezzel biztosítod azt, hogy helyesen teszed fel a tapaszt, így a tape biztosan kifejti jótékony hatásait.

Így például keringési folyamatok javítása (ödéma, duzzanat, vérkeringés stb.) esetén a szalag 25%-os nyújtására, míg mondjuk az izmok stabilizálásához ( pl.  izomerő növeléséhez vagy  az izom megtámasztásához) legalább 50%- os nyújtásra van szükséged.

Miből készül, és hogyan?

Anyagát tekintve latexmentes pamut és szintetikus elasztikus szálak együttese, így erős, de rugalmas is egyszerre. Az elasztikus szálak csak hosszanti irányú nyújtást tesznek lehetővé. A tape hátulján sinus alakzatban polyacryl ragasztó van, mely hőre aktiválódik. A ragasztás tartóssága, sok mindentől függ, mint például a pamut és a ragasztó minősége, valamint a beteg bőrének típusa. Az előbb már említett pamut és sinus alakzat együttese létrehozza a tape nedvesség áteresztő képességét, így az izzadság és a víz szabadon áramolhat a tape két oldala között, anélkül, hogy leáztatná azt. 

A TheraBand tape, csökkenti a fájdalmat és stabilizálja az izmokat. Újfajta mintázata megkönnyíti a tapasz felhelyezését, így akár te is könnyen, egyszerűen és gyorsan, a saját otthonodban felragaszthatod a tapaszokat. Anyaga latexmentes, vízálló és légáteresztő, így akár 5 napig is fixen a felhelyezett területen marad. Alkalmazása során a kineziológiai tapasz nem korlátoz a mozgásban vagy épp a munkádban, így hatékony tudsz maradni a nap 24 órájában úgy, hogy közben a tapasz észrevétlenül fejti ki jótékony hatását.

Tippek a tape használatához és felhelyezéséhez

 • Feltétel előtt tisztítsd meg a bőröd, ne legyen izzadt vagy vizes!
 • Sportolás vagy fürdés előtt kb. 1 órával ragaszd fel a kineziológiai tapaszt, hogy maximális tapadást tudj elérni.
 • A kineziológiai tape széleit sose nyújtsd meg
 • A kineziológiai tapasz feltétele után finoman dörzsöld át a tapaszt, hogy a hőérzékeny ragasztó megfelelően aktiválódni tudjon
 • Eltávolításnál figyel rá oda, hogy lassan húzd le a bőrödről  

 

 

Mikor ne használd a kineziológiai tapaszt?

Ahogy azt már te is észrevehetted, a kineziológiai tapasz számtalan helyzetben nyújt segítséget, viszont vannak olyan esetek, amikor érdemes mellőzni a tape használatát. Ilyen például:

 • nyílt sebek
 • még meg nem gyógyult hegek
 • égési sérülés
 • mindenféle bőrbetegség
 • pikkelysömör
 • ismert akril-allergia

A kineziológiai tapasz egy sokoldalú eszköz, így neked sem árt, ha tartasz egyet otthon, hogy könnyen és gyorsan kezelni tudd a kialakult problémát!

Kineziológiai tapasz kínálatunkat itt találod meg ----> TheraBand kineziológiai tapasz

Tartalomhoz tartozó címkék: kineziológiai tape

Keresés