Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Lindsey Vonn edzése

2018. 07. 20. 15:15:00
Lindsey Vonn edzése

A híres síelő, Lindsey Vonn sport karrierje során nem volt idegen a számára, hogy kemény sérülésekből térjen vissza. Kemény munkája, rugalmassága és kitartása segítette, hogy visszatérjen ahhoz a sporthoz, amit szeret. Két dolog volt, ami segített neki: fizikai terapeutája Lindsay Winninger és a TheraBand termékek. „A TheraBand-et nagyon sok mindenre használom a rehabilitációm során”- mondja Vonn. „Mindenki okkal használja őket – mert működnek.”

Mielőtt belekezdenél a cikk elolvasásába, fusd át a rövid tartalomjegyzéket:

A repedt felkarcsont és a jobb karján fellépő idegkárosodás helyreállítása érdekében Vonn elsősorban a TheraBand CLX-et használta. „ A CLX-nek a legjobb része a szalagon lévő hurkok”, mondja.  „Bele tudom tenni a kezem vagy a lábam, és nem kell aggódnom, hogy összecsavarodik a kezem körül. Ez egyszerűen megkönnyíti a dolgokat.”

A CLX hurkokat a lábfejed és a lábad körül is elhelyezheted. Az összekapcsolt hurkok sokoldalúsága azt jelenti, hogy minden testrész munkája elvégezhető vele, illetve a teljes testedzéshez is megfelelő eszköz. Ráadásul, a hurkok csökkentik az esélyt arra, hogy a szalag elcsússzon a feladat végzése közben. De ezek a sokoldalú szalagok nem csak a rehabilitációhoz megfelelőek – bárki használhatja őket mindennapi gyakorlatokhoz, úgy hogy biztonságos és hatékony edzést érjen el. És mivel a CLX 7 színkódú, ami az ellenállás különböző szintjeit mutatja, így ez alapján tudsz előre haladni, akkor, amikor erősebb leszel. Megfizethető lehetőség, amit könnyen magaddal vihetsz utazásaid során, úgy, mint Vonn, aki mindig úton van.

A CLX mellett Vonn a TheraBand kineziológiai tapaszt is használta a duzzanatok csökkentésére és a gyógyulófélben lévő izmok támogatására. A TheraBand szalagja 5 napig is tart – így hosszabb ideig jó, mint más márka termékei. Segít az ízületek és az izmok támogatásában, úgy hogy közben csökkenti a fájdalmat. Számos területen használhatod, mint például a bokádon, a térdeden, a válladon, a nyakadon és a hátadon.  Köszönhetően az XactStetch mutatónak minden alkalommal megfelelő méretre nyújthatod.

A TheraBand FlexBar is bekerült Vonn rehabilitációs eszközei közé. Ez a tartós, magas minőségű eszköz segítettek a kezek, a csuklók, az alkarok a vállak és a könyök kulcsfontosságú területeinek a megerősítésében a síelőt legutóbbi balesete után.

A FlexBar négy színben és ellenállásban van jelen a piacon, így ahogy egyre erősebb és fejlettebb leszel, ki tudod választani a neked megfelelő erősséget.

Nézd meg az alábbi gyakorlatokat, és kóstolj bele abba, hogy Vonn hogyan jutott vissza a lejtőkhöz. Kipróbálhatod ezeket a feladatokat otthon, hogy úgy erősödj, mint egy profi.

TheraBand CLX feladatok

Vonn többek között ezeket a gyakorlatokat végezte el a CLX-el, ahhoz hogy visszatérjen a balesetéből és megerősítse a meggyengült izmait.

1. Guggolás

Hogyan végezd ezt a feladatot:

Tedd mindkét lábad a CLX közepén található hurkokba. Fogd meg a szalag végén lévő hurkokat a kezeddel a vállad fölött. Tartsd a karjaidat behajlítva ebben a helyzetben és lassan guggolj le, addig, amíg a combjaid párhuzamosak a padlóval. Anélkül hogy előrehajolnál, lassan térj vissza álló pozícióba, miközben a hátad és a nyakad természetes pozícióban van.

2. Oldalsó kitörés

Hogyan végezd ezt a feladatot:

Lépj bele a CLX közepén lévő hurkokba, így a combodat minden oldalról körbeveszi a hurok. A vállad magasságában fogd meg mindkét kezeddel a szalag végét. Úgy állj, hogy a lábaid csípő szélességben legyenek. Tartsd a törzsed egyenesen végig a feladat során, lépj ki oldalra távol a CLX-től. Rövid időre és lassan térj vissza a kiindulási helyzetbe. Ismételd meg a gyakorlatot a másik oldalra is.

3. Síelő

Hogyan végezd ezt a feladatot:

Lépj a CLX szalag közepén lévő hurkokba, úgy hogy a hurok körbevegye a combodat. Fogd meg a hurok végét mindkét kezeddel. Úgy állj, hogy a lábad csípő szélességben legyen. Lépj vagy ugorj jobbra, a jobb lábadra érkezve, tedd a bal lábad a jobb térdeddel egy szögbe. Érintsd meg a jobb lábujjad a földön. Ezután ugorj vagy lépj a bal lábadra, a bal lábadra érkezve, a jobb térdedet pedig tedd a bal térdeddel egy szögbe. Folytasd váltakozva a feladatot, tartsd a mellkasod és a lehető leggyorsabban végezd a feladatot, ahogyan csak tudod.

4. Tricepsz lenyomás

Hogyan végezd ezt a feladatot:

Helyezd a CLX-et egy guggoló állvány vagy egy erős tárgy tetejére úgy, hogy minkét vége egyformán lógjon le. A helyes rögzítéshez használd a CLX rögzítőt. Fogd meg a legutolsó hurkot mindkét kezeddel. Tartsd a könyöködet közel a testedhez és húzd a CLX-et lefelé, amíg a karjaid teljesen kinyúlnak. Tartsd meg, majd lassan térj vissza a kiinduló helyzetbe és ismételd meg a gyakorlatot.

5. Oldalsó plank nyújtás

Hogyan végezd ezt a feladatot:

Lépj a CLX szalag közepén lévő hurkokba, úgy hogy a hurok körbevegye a combodat. Fogd meg a szalag végén lévő hurkokat mindkét kezeddel. Menj le plank pozícióba, úgy hogy a kezed közvetlenül a vállad felett legyen. Hajlítsd be a könyököd úgy, hogy a mellkasod közelítsen a talajhoz, majd nyomd vissza. Lassan jobb oldali plank-ba forgatva térj vissza, miközben a bal kezed a magasba tartod. Tartsd meg, majd térj vissza a kezdő pozícióba. Miután elvégezted a feladatot az egyik oldalra, ismételd meg a másik oldalon is.

6. „Madár kutya”

Hogyan végezd a feladatot:

Helyezd mindkét lábad a CLX szalag középső hurkaiba. Fogd meg a szalag végén lévő hurkot minkét kezeddel. Menj le négykézláb pozícióba, úgy hogy a kezed a vállad alatt van, míg a térdeit a csípőd alatt vannak.  Kinyújtod a bal lábad hátra, miközben a jobb kezedet felemeled előre úgy, hogy ezalatt mindkét testrészed párhuzamos marad a padlóval. Lassan térj vissza a kiinduló pozícióba. Miután megcsináltad a feladatot az egyik oldalra, végezd el az ellenkező oldalra is. Figyelj arra, hogy a hátad egyenes legyen és ne görnyedt.

7. „Szörny járás”

Hogyan végezd el a feladatot:

Lépj a CLX szalag közepén lévő hurkokba, úgy hogy a hurok körbevegye a combodat. Fogd meg a szalag végén lévő hurkot mindkét kezeddel. Úgy állj, hogy a lábad váll szélességben legyen. A térded és a csípőd kissé meghajlítva van miközben a hátad egyenes, és lép három lépést jobbra. Ismételd meg a mozgást, tégy három lépést balra. Folytasd ezt a mozgást felváltva mindkét irányba és a lehető legalacsonyabban állj.

8. Ellenálló fekvőtámasz

Hogyan végezd a feladatot:

Tedd a CLX-et a hátad mögé a mellkasod magasságába, és a kezeidet tedd bele a hurokba. Menj le plank pozícióba és a kezeid a válladdal egy vonalban legyenek. Lassan engedd le a törzsed addig, amíg a könyökeid 90 fok fölé hajlanak. Tartsd meg, majd térj vissza a kiinduló pozícióba.

TheraBand kineziológiai tapasz használata

„ Lindsey sérülésein és műtétei után a kineziológiai tapaszokat sokat használtuk.” – mondja Winninger. „A kezdeti fázisokban a duzzanatok csökkentésére használtuk, majd később az izmok megtámasztására vagy az izmok támogatására, miközben azok gyengeségeit próbáltuk ledolgozni. Hatalmas szerepe volt abban, hogy egy kicsit gyorsabban visszatérjek.”

Itt találtok két használati módot, amit Vonn is alkalmazott, ami szintén segített neki a felépülésben.

1. Térdre való felhelyezés

Hogyan használd:

 • Fogd a szalagot és vágj le egy akkora darabot, amely elér a térdkalácsodtól egészen a térded csontos része felett ~7,6cm-re.
 • Vágd szét ezt a szalag darabot egy Y alakú darabbá, aminek a vastag része ~5cm. A széleket kerekítsd le.
 • Törd meg a papírt mindkét vékonyabb résznél és távolítsd el a ragasztás fedőrétegét a vastagabb részről. Ezt helyezd fel közvetlen a combod középső részére, ~7,6cm-el a térdkalácsod felé.
 • Távolítsd el a ragasztás fedőrétegét egyesével a vékonyabb részekről és húzd végig a térdkalács körül, úgy hogy a két rész találkozzon a térded közepénél, a térdkalács alatt.
 • Vágd el a második szalagot, 10-11cm hosszúra és kerekítsd le a széleit. Hajtsd félbe a szalagot, törd meg, majd távolítsd el a ragasztás fedőrétegét. Nyújts a szalagon 50%-ot a Xactstretch hatszög segítségével (amikor szabályos hatszög lesz, akkor érted el az 50%-os nyújtást).
 • Helyezd el a második szalagot a térdkalács alá, a térd csontos részére, amely a térd közepén található és fokozatosan csökkentsd a nyújtást a szalag szélei felé, ahogy ragasztod le azt.
 • Használd a ragasztás hátsó részét arra, hogy átdörzsöld az átfedésben lévő szalagokat, hogy aktiváld a ragasztót.

2. Vállra való felhelyezés

Hogyan használd:

 • Valószínűleg szükséged lesz segítségre a szalagok felhelyezésére.
 • Fogd a szalagot és vágj le egy akkora darabot, amely elér a vállad elejétől egészen a lapockádon túl ~4-5cm-rel.
 • Vágj le egy második darab szalagot úgy, hogy körbeérjen a vállad elülső részétől, a karod külső részén keresztül a lapockád legbelső részéig, amely a legközelebb van a gerincedhez.
 • Vágj le egy harmadik darab szalagot úgy, hogy elérjen a vállad és nyakad közötti középvonaltól a felkarod külső részének közepéig.
 • Kerekítsd le a szalagok széleit.
 • Az első szalagnak távolítsd el kb. 5cm-es részéről a ragasztó fedő rétegét és ragaszd a vállad elülső részére. Húzd hátra a szalagot a lapockád legbelső részéig (a gerinchez legközelebbi pontjáig), úgy hogy közben 50%-ot nyújts rajt. Használd a nagy XactStretch hatszöget, hogy fenntartsd az 50%-os nyújtást mielőtt felragasztod a szalagot (amikor szabályos hatszög lesz, akkor érted el az 50%-os nyújtást).
 • A második szalag a felkar külső része mentén kerül felhelyezésre. Kezd el a felkar közepétől, vezesd végig a vállad tetején át a nyakad és vállad között félútig.
 • A harmadik szalagnak távolítsd el kb. 5cm-es részéről a ragasztó fedő rétegét és ragaszd a vállad elülső részére. Vezesd végig a szalagot a vállad felett, hátra a lapockád alsó sarkáig, úgy hogy közben 25%-ot nyújts rajta. Használd a kis XactStretch hatszöget, hogy fenntartsd a megfelelő nyújtást.
 • Használd a ragasztás hátsó részét arra, hogy átdörzsöld az átfedésben lévő szalagokat, hogy aktiváld a ragasztót.

TheraBand Flexbar gyakorlatok

A Flexbar 4 különböző színben létezik és mindegyik más ellenállási szintet mutat. Ez lehetővé teszi, hogy egyre erősebbé válj. Itt találtok három olyan gyakorlatot, melyeket Vonn használt a kéz, csukló, alkar, váll és könyök rehabilitációja során.

1. Marok csavarás

Hogyan végezd ezt a feladatot:

Állva vagy ülve egy kényelmes pozícióban fogj meg egy TheraBand FlexBar-t úgy, hogy mindkét tenyered lefelé nézzen. A sérült oldallal csavard meg a rudat, úgy hogy közben a másik kezeddel egyenesen tartod az eszközt. Ezután csavard vissza a rudat a sérült oldallal.

2. Tyler csavarás

Hogyan végezd el a feladatot:

Fogj meg egy FlexBar-t függőlegesen a sérült kezeddel és nyújtsd ki a csuklód. Fogd meg a rudat a másik végén úgy, hogy a kezed tőled ellentétes irányba nézzen. Csavard meg a rudat a felső kezeddel úgy, hogy az alsó kéz stabilan marad. Ezután tartsd mindkét csuklódat stabilan miközben mindkét csuklódat kinyújtod magad elé. A sérült oldalon lévő csuklódat nyújtsd ki úgy, hogy a másik csuklódat behajlítod. Lassan engedd el a rudat a sérült kezeddel miközben fenntartod a feszültséget a nem sérül oldallal. Ismételd meg a gyakorlatot naponta háromszor 10-15 ismétléssel.

3. Patkó

Hogyan végezd ezt a feladatot:

Állva vagy ülve mindkét végén fogj meg egy FlexBar-t a mellkasod magasságában, úgy hogy a tenyereid lefelé nézzenek. Hajlítsd be a könyöködet körülbelül 45 fokos szögben. Tartsd a csuklódat természetesen, nyomd lefelé mindkét könyököd a tested mellett, hogy meghajlítsd a FlexBart. A FlexBar patkó alakú lesz. Tartsd meg 2-3 másodpercig, majd lassan térj vissza a kiinduló pozícióba és ismételd meg a feladatot.

Ezek a gyakorlatok és termékek segítik Vonn-t abban, hogy visszanyerje erejét, de nem csak ezek a mozdulatok és eszközök azok melyeket a rehabilitáció vagy erősítés során segíteni tudnak. Nézd meg mit kínál még a TheraBand, azért hogy egészségesebb legyél.

Tudj meg többet a cikkben megjelent eszközökről és szerezd be őket, hogy te is el tudd kezdeni az otthoni edzésed akár már ma.

Forrás: http://www.theraband.com/news

Tartalomhoz tartozó címkék: TheraBand

Keresés