Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A legjobb módja az ellenállással végzett gyakorlatok előírásának szívbetegséggel kapcsolatos rehabilitáció során

A legjobb módja az ellenállással végzett gyakorlatok előírásának szívbetegséggel kapcsolatos rehabilitáció során

Február Amerikában a szív hónapja: ez lehetőséget nyújt arra, hogy növeljük a szívbetegségekkel kapcsolatos tudatosságunkat és segít abban, hogy hogyan tudod a legjobban megelőzni és folyamatosan kontroll alatt tartani ezt a problémát. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a szívbetegség a leggyakoribb betegségfajta az USA-ban.

Február Amerikában a szív hónapja: ez lehetőséget nyújt arra, hogy növeljük a szívbetegségekkel kapcsolatos tudatosságunkat és segít abban, hogy hogyan tudod a legjobban megelőzni és folyamatosan kontroll alatt tartani ezt a problémát.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a szívbetegség a leggyakoribb betegségfajta az USA-ban.

 • Körülbelül 610 000 ember hal meg az USA-ban évente szívbetegség miatt – ez minden 4. halálesetet jelöli.
 • A férfiak és a nők körében is vezető halálok a szívbetegség. 2009-ben a szívbetegség okozta halálesetek több, mint fele férfiaknál következett be.
 • A szívkoszorúér a leggyakoribb szívbetegség, ami 370 000 embert öl meg évente.
 • Amerikában minden évben körülbelül 735 000 embernek van szívrohama. Ebből 525 000 embernek ez az első szívrohama, 210 000 embernek pedig már volt korábban is szívrohama.

A vezető kezelése a szívbetegségnek a nyitott-szív műtét és a szívkoszorúér artéria bypass műtét a leggyakrabban használt nyitott-szív műtét fajta az USA-ban.

Mint gyógytornász, kezelheted ezeket a betegeket a műtéteik után azért, hogy visszatérhessenek a mindennapokba, de azért is, hogy kialakítsanak egy egészségesebb életstílust annak érdekében, hogy a későbbi szívbetegség komplikációkat elkerülhessék.

De, biztonságos gyakorlatok elvégzése szívkoszorúér artéria bypass műtéten átesett beteg számára? Lássuk a kutatást.

Biztonságos szívbetegség során gyakorlatokat végezni?

A gyakorlatok nem csak kritikus elemei a szív rehabilitációnak, de a legjobb preventív lépés arra, hogy a szívbetegség elő se forduljon.

A koszorúér betegségek által okozott halálesetek mintegy 80%-át okozzák olyan módosítható magatartások, mint például a testmozgás hiánya.

A rendszeres edzés csökkenti a CAD morbiditást és az elhalálozást szisztematikus és kardió-specifikus alkalmazáson keresztül:

 • Növeli a szívizom oxigénigényét, amely stimulálja a szívkoszorúér vérellátását és ezáltal a szívizom oxigénellátását, ami csökkenti a szívinfarktust és az anginát.
 • Javítja a szívkoszorúér véráramlását úgy, hogy közvetlen az érrendszert edzi, amely javítja az endoteliális és koszorúér-simaizom funkciókat, javítva a szívkoszorúér-értágítását
 • Javítja a véráramlást az ischaemiás szívizomban és kezeli a makrovascularis CAD-et, úgy hogy lassítja a szívkoszorúér érelmeszesedését és restenosis terjedését, azzal, hogy potenciálisan megfékezi az érszűkület elváltozásokat.

Van néhány óvintézkedés, amit a rehabilitációs program során figyelembe kell venni.

Külső óvintézkedések

De gyógytornászként fontos, hogy együtt dolgozz a beteged sebészével, hogy biztos legyél benne, hogy a megfelelő, szigorú óvintézkedéseket végzi el legalább a műtét utáni 4 -6 hónapban. Például az orvos közvetlenül a műtét után nem ajánlja, hogy a beteg:

 • több mint 2 kg-ot emeljen
 • a karját húzza vagy tolja
 • fej fölé emelje a kezét

A különböző páciensekhez különböző óvintézkedésekre van szükség, így beszélj a beteged orvosával a beteged biztonsága érdekében.

Gyógytorna nyitott szívműtét után: Aerobik és rugalmas ellenállású gyakorlatok

Közvetlenül a műtét után érdemes a betegekkel mobilizálási, mozgási és légzési gyakorlatokat végeztetni. A folyamatosan erősödő aerobik gyakorlatok is kritikusak, mind a kórházban, mind a hazaengedés után.

Általános szabály, hogy olyan aerobik gyakorlatokat végezzen el a beteg, amelyek az alsó test nagy izomcsoportjait mozgatják (pl.: csípő/lábak), ritmikus gyakorlatok (pl.: sétálás és biciklizés) és elvégezhetőek hosszabb idő alatt (pl.: 20+ perc). Kezd naponta több (6-8 alkalom) rövid időtartamú, kb. 3-5 perces edzésprogrammal.

Ezután érdemes fokozatosan növelni az edzésprogram idejét és érdemes csökkenteni a gyakorlatokat mennyiségét. Cél, hogy 40-60 percig tartson egy edzésprogram, amit a beteg kényelmes ütembe végez el.

Az aerobik fitnesz az alapja az egészséges felépülésnek, de a gyógytornászoknak figyelembe kell venni a rugalmas ellenállású erősítő gyakorlatok felírását a nyitott szív műtéten átesett betegek rehabilitációs protokollja során.

A szakértők úgy vélik, hogy a rugalmas ellenállással végzett gyakorlatok az aerobik gyakorlatok mellett visszafordíthatják az ismétlődő szívbetegségeket, növelhetik túlélést, a fizikai függetlenséget és javíthatják az életminőséget.

Bizonyítékok arra, hogy a rugalmas ellenállással végzett gyakorlatok támogatják a szív rehabilitációjának protokollját

Hogy bizonyítsa a rugalmas ellenállással végzett gyakorlatok előnyeit a nyílt-szívműtéteken átesett betegek esetén, egy kutatás kiértékelte a rugalmas ellenállással végzett gyakorlatok hatását a funkcionális kapacitásra és tüdőfunkciókra, ha azokat a szívkoszorúér artérián végzett bypass műtét után közvetlen kezdik használni.

A kórházi vizsgálat résztvevőit két csoportra osztották:

Egy kontrol csoport diafragmatikus légzés gyakorlatokat végzett, progresszív ambulációt és aktív gyakorlatokat a felső és alsó végtagokon, miközben egy másik csoport diafragmatikus légzés gyakorlatokat végzett, progresszív ambulációt és rugalmas ellenállással végzett gyakorlatokat felső és alsó végtagokra.

„A rugalmas ellenállással végzett gyakorlatok a következő gyakorlatokból állnak: felső végtagon (bicepsz és tricepsz) végzett súlyzós gyakorlatok és shin párnákkal végzett alsó végtag (quidricepsz) gyakorlatok, úgy hogy a beteg Fowler 45-ben van közvetlen a műtét utáni időszakban és emellett ágyban ül szabad végtagokkal, hogy lehessen váltakozó egy egyoldalú térd nyújtásokat végeznie.

A csípő izmok és tricepsz edzése megtörténik a kórteremben, ahol a betegek szabadon sétálgathatnak és három adag tíz ismétléses gyakorlatot végeznek minden izomcsoportra.

A tanulmány főbb megállapításai:

 • Az intubációs idő, az ICU-ban való tartózkodás időtartama és a kórház nem mutatott szignifikáns különbséget a csoportok között.
 • Mindkét csoport jelentős csökkenést tapasztaltak a megerőltető létfontosságú kapacitásokban és a kényszerűen kilégzett térfogatban az első másodpercben és a kiáramlás csúcsánál a kórházi kezelések során az műtét előtti állapothoz képest.
 • A kontrol csoport tagok jelentős csökkenést tapasztaltak az elvárt távolságban a hat perces séták esetén, amíg a közbelépős csoport megtartotta az elvárt távolságot.
 • A rugalmas ellenállással végzett gyakorlatok nem gyakoroltak hatást a tüdőfunkcióra a közbelépéses csoportnál a kontrol csoporttal ellenben.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a rugalmas ellenállású gyakorlatok korai alkalmazása elősegíti a szívkoszorúér artéria bypass műtéten átesett betegek funkcionális kapacitásának fenntartását összehasonlítva a hagyományos fizikai terápiával szemben.

Elasztikus és izotóniás ellenállás

Mielőtt javasolnád a gyakorlatok elvégzését, néhány részlet, amit érdemes megfontolnod.

Először, érdemes átgondolnod, hogy az elasztikus vagy az izotóniás ellenállás a jobb edzés a beteged számára, tudj meg többet az egyik és másik lehetőség előnyeiről és hátrányairól.

Másodszor, a beteg észlelt gyakorlásának értékelése (RPE) segít abban, hogy megbizonyosodj arról, hogy nem dolgoztatod túl a beteg szív- és érrendszerét, valamint az izom és csontrendszerét. AZ RPE skálát eredetileg a szív rehabilitációjához fejlesztették ki és a rugalmas ellenállású gyakorlatok során mind a dózis, mind a testmozgás megfelelő szabályozásához kell használni az American College of Sports Medicine javaslata szerint.

Egy új tanulmány egy új mérési standardot alakított ki, amely az elasztikus ellenállás alkalmazó betegeknél az RPE könnyebb értékelését eredményezi. Ez a RISE skála.

„ Dr. Juan Collado, a spanyolországi Valencia Egyetemről validálta a TheraBand rugalmas ellenállású gyakorlatainak használatát az OMNI-RES skála segítségével.

Kimutatta, hogy a skála használata egy hatékony módszer arra, hogy a rugalmas ellenállású gyakorlatoknál adagolják az ereősséget az izomtömeg jelentős növekedése érdekében. (Colado & Triplett, 2008)

A TRAC 2011-es találkozón Dr. Colado új skálát mutatott be a TheraBand gumiszalagjaihoz.

20 egészséges alany végzett el frontális és oldalirányú emelést a TheraBand gumiszalagjaival, miközben az OMNI-RES skálán figyelték az észlelt terhelésüket, majd ezután az új RISE skálát használták, ahol, mind az aktív izmokat, mind a teljes testet vizsgálták.

Élethosszig tartó támogatás a szív egészségéért

Ezeknek az elveknek az alkalmazása segít a szív- és érrendszeri szövődményekkel járó betegek jobb ellátásában. Segít az egészségesebb életmód kialakításában, valamint csökkenteni a szívbetegség okozta halálozásokat.

Egészségügyi szakemberként nagy hatással vagy pácienseidre!

Forrás:

https://www.performancehealthacademy.com/articles/the-best-way-to-prescribe-resistance-exercises-during-cardiac-rehab.html

Tartalomhoz tartozó címkék: rehabilitáció TheraBand

Keresés