Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Erő, állóképesség, gyorsaság

2018. 04. 18. 12:14:00
Erő, állóképesség, gyorsaság

Az állóképesség a szervezet azon képessége, amely a nagymértékű fizikai terheléshez szükséges energiákat hosszú időn át biztosítja. Így az állóképesség a hosszú fizikai igénybevétel (sportolás, munkavégzés) egyik alapvető előfeltétele. Függ a keringési, légzési és az anyagcsere rendszerek minőségétől, a mozgáskoordinációtól, és az izomzat felépítésétől. Az állóképesség akkor fejlődik, ha a szervezet edzés hatására rendszeresen megfelelő fáradtsági szintre kerül.

Ehhez az állóképességhez megfelelő állapotban kell lennie a szívnek és az érrendszernek is. A szív-érrendszer, légző-rendszer, vázizom-rendszer, kiválasztó-rendszer, idegrendszer, immunrendszer, anyagcsere, stb. változáson megy keresztül, amelyek szerepet játszanak az egészségmegőrzésben, sőt még bizonyos betegségek rehabilitációjában is.

Egy 2002-ben végzett kutatás során azt is megállapították, hogy az aerob edzés a vérnyomást is csökkenti. Ebben a kutatásban mind a magas vérnyomásúak, mind a normál vérnyomásúak jobb eredményeket értek el. Így akik magas vérnyomástól szenvednek, nagyon ajánlott aerob jellegű, állóképesség javító edzéseket folytatni.

Szívroham áldozatainak vizsgálatából kiderült, hogy azok, akik gondot fordítottak a keringési rendszerükre jóval nagyobb arányban élték túl az esetet. Az edzett szív olyan idegrendszeri és biokémiai folyamatokon megy át, amely nagy arányban ellenállóvá teszi a hasonló esetekkel szemben.

Napjainkban legnépszerűbb mozgásforma a futás, ezért egy kicsit ezt vizsgáljuk.

Mi történik, ha kocogni kezdünk?

Szaporábban kezd verni a szívünk, vérnyomásunk emelkedik. Ha a tempót nem változtatjuk, akkor egy kis idő elteltével állandósul az állapot és a pulzusszám, vérnyomásérték nem változik, hanem egyenletesen magasabb marad a nyugalmi értéknél.

Ezt az állapotot „steady state”-nek, vagyis állandósult állapotnak nevezzük. Ha az iramot fokozzuk, akkor felgyorsul a szív munkája, egyre többször húzódik össze. Mindez egészen addig folytatódhat, amíg el nem érjük tűrőképességünk határát, ill. a maximális pulzusszámot és vérnyomásértéket. Egy 20 évesnek 200/ perc, egy 30 éves egyénnek 190/ perc a maximális pulzusértéke. Mindennek az edzéstervezésben van jelentősége, hiszen a legtöbb fitness teremben a pulzusszám alapján irányozzák elő az edzésprogram intenzitását a személyi edzők attól függően, hogy kinek milyen intenzitásra van szüksége.

Amivel növelni tudjuk futás közben is az állóképességünket, és a robbanékonyságunkat, ez pedig nem más, mint: FÉKEZŐERNYŐ. Csupán annyit kell tennünk, hogy a derekunkra csatoljuk, és a sprinteknél legyőzzük az ellenállást. Ahogy más sportoknál, itt is rendszeres edzés mellett érhető el a kívánt eredmény.

 

Tedd színesebbé edzéseidet, növeld ellenállásodat, és erősítsd lábaidat egyszerre!

Vásárolj Pure2Improve fékező ernyőt webshopunkban, vagy gyere be márkaboltunkba, ahol közelebbről is megnézheted! 
 

Keresés