Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Teniszkönyök, golfkönyök kezelése gyógyszermentesen

2017. 10. 26. 00:00:00
Teniszkönyök, golfkönyök kezelése gyógyszermentesen

Az emberek általában úgy gondolják, hogy a teniszkönyök, golfkönyök, mint mozgásszervi megbetegedés, kizárólag sportolók körében alakul ki. Nevével ellentétben, azonban mindenkinél előfordulhat. Sokan nem gondolnák, de napjainkban például a gépelés az egyik leggyakoribb kiváltó oka a teniszkönyök vagy golfkönyök kialakulásának.

A teniszkönyök

A gyógytornászok körében is elég gyakori megbetegedésről van, melynek prevalenciája a normál populációban 1-2% közé tehető. A teniszkönyök patoanatómiailag egy túl használódási szindróma, ami során microtraumák jönnek létre, melyek degeneratív folyamatot hoznak létre. Az alkari extenzorok közül leginkább a ECRB (m. extensor carpi radialis brevis), de az esetek 30%-ában az EDC (m. extensor digitorum communis) is érintett lehet.

Teniszkönyök betegségről akkor beszélünk, ha az ujjak és a csukló feszítésénél, fizikai igénybevétel, erőteljes fájdalom lép fel a könyök külső, azaz kisujj felőli oldalán. A fokozódó, éles fájdalmat, gyakran kíséri nyomásérzékenység, esetleg, duzzanat. Súlyos esetben már fizikai terheléstől függetlenül, éjszaka is jelentkezhetnek a tünetek és az alkarban gyengeség érzése is felléphet, mely a tárgyak leejtését okozhatja.

Okok

A tünetek egyoldalú mozgások, erős ismétlődő mozdulatok vagy túlterhelés következtében alakulnak ki. A számítógép megjelenésével gyakran találkozunk ezzel a diagnózissal. A kiváltó ok, hogy a munka során naphosszat kell gépelni illetve egyoldalúan mozgatni a számítógép egeret, de lehet a rossz magasságú szék vagy íróasztal által okozott helytelen alkar alátámasztás is. Az eredmény, az izmok eredésénél kialakuló csont- vagy ínhüvelygyulladás. Teniszezőknél a gyenge vagy túlterhelt izomzat illetve a nem megfelelő eszközhasználat tekinthető hajlamosító tényezőnek.

A golfkönyök

Kevésbé ismert a golfkönyök. Ennél a betegségnél a tünetek, a panaszok, a diagnózis felállítása megegyezik a teniszkönyök leírásával, de ez esetben a fájdalom a könyök belső, azaz a hüvelykujj felőli oldalán jelentkezik és azokat az izmokat, inakat érinti, melyek a csuklót és az ujjakat behajlítják. Ilyenkor a könyök belső bütykének gyulladásáról van szó és a terápia lépései is azonosak.

Négy stádiumot határozunk meg a betegség lefolyásában:

1. Korai gyulladási reakció
2. Angiofibrobalsztikus degeneráció
3. Strukturális elváltozás
4. Fibrosis vagy Calcificatio

Megoldások

Kutatások alapján a konzervatív mozgásszervi terápia 90%-ban javulást hoz, így érdemes már a korai gyulladásos szakaszban gyógytornász szakemberhez fordulni. Timothy F. Tyler amerikai gyógytornász szakember nevéhez fűződik a „Tyler Twist” gyakorlat, mely TheraBand flexbar (hajlékony gumirúd) segítségével hatékonyan segít a teniszkönyökök okozta panaszok enyhítésében. A TheraBand hajlékony gumirúd 4 különböző erősségben kapható, a színek jelzik a javulás mértékét, sárgától a kékig, ahogy a TheraBand színkódolásától megszokhattuk. Így pontosan mérhető a javulás mértéke.

A TheraBand termékek megbízhatóságát az is bizonyítja, hogy a rehabilitációs szakemberek több mint 30 éve építik be a rehabilitációs folyamatokba és használják világszerte.

Ismerje meg a TheraBand hajlékony gumirudat!

Tartalomhoz tartozó címkék: flexbar golfkönyök teniszkönyök

Keresés