Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Táplálkozási irányelvek a sérülések helyreállításához

2019. 06. 14. 13:00:00
Táplálkozási irányelvek a sérülések helyreállításához

Az vagy, amit megeszel – így fontos odafigyelned arra, hogy amikor a tested regenerálódik egy sérülés után milyen tápanyagokat viszel be a szervezetedbe. Milyen tápanyagokra van szükséged ahhoz, hogy újra egészséges legyél?

A Nemzetközi Táplálkozási Hónap egy olyan kampány, amit az Étrend és Táplálkozási Akadémia hozott létre. A kampány arra összpontosít, hogy mennyire fontos a megfelelő tájékozódás arról, hogy milyen egészséges élelmiszerek közül lehet választani, valamint hogy mennyire fontos az egészséges táplálkozási és fizikai aktivitási szokások kialakítása.

Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk megünnepelni ezt a kezdeményezést és ezt a hónapot, a megfelelő táplálkozási döntések fontosságára összpontosítunk, amelyek lehetővé teszik a testnek, hogy küzdjön a trauma ellen és segítsen a sérülések megfelelő rehabilitációjában.

Legyen szó sebkezelésről, sérülés utáni gyógyulásról vagy épp a napi edzések utáni rehabilitációról, mutatunk néhány bizonyítékon alapuló perspektívát, amely segíti a sportolókat és a betegeket abban, hogy megfelelő táplálkozási döntéseket hozzanak a gyógyulási folyamat során.

Táplálkozási útmutató sebkezeléshez

Miközben te észre sem veszed a testednek rengeteg energiára van szüksége ahhoz, hogy a seb megfelelően gyógyuljon.

A betegek táplálkozási szükségleteit az életkor, a társbetegségek, a testtömeg, az hogy a gyógyulás mely szakaszában van és a sebek súlyossága határozza meg. A szakértők azt javasolják ebben a helyzetben, hogy a kalória bevitel 30-35 kcal/ kilogrammonként kezdődjön.

Továbbá a szakértők fontosnak tartják, hogy az ideális mikro és makro tápanyagokra is megfelelően odafigyelj, amelyek ahhoz szükségesek, hogy megfelelő energiaszintet biztosítsák a teljes gyógyulási folyamathoz.

Makro tápanyagok a sebkezelés során

Szénhidrátok: A sebgyógyulás proliferatív fázisában (ebben a szakaszban új vérerek fejlődnek, ami tápanyagban gazdag vérrel látja el a sebhelyet és környékét, ekkor kezdenek el kialakulni az új szövetek is. Ez a folyamat hetekig is tarthat.)  a szénhidrátok stimulálják az inzulintermelést, ami segít az anabolikus folyamatokban.

Zsírok: A jelentős zsírtartalom további energiát biztosít a sebgyógyulási folyamatban, valamint a szöveti növekedés során a strukturális funkciók felépítésében is segít. A táplálkozási zsírok ATP-t képesek előállítani béta-oxidációval, így más energiát igénylő folyamatokat kezelhetnek a tartalékfehérjék számára a sebgyógyításhoz.

Fehérje: A protein alapvetően nagy szerepet játszik a sebgyógyulás minden szakaszában, így a sebek akár 250%-kal növelik a szervezet fehérje iránti szükségletét. A fehérje ellátás elengedhetetlen a kollagén szintéziséhez, a véredényképzéshez, a kötőszöveti sejt osztódásához, az immunrendszer megfelelő funkciójához, a szövet átalakulásához, a seb összehúzódásához és a bőr szerkezeti felépüléséhez.

A fehérje egyik kulcsfontosságú szerepe az onkotikus nyomás fenntartása, különösen a vénás elégtelenségben szenvedő betegeknél, ahol a perifériás ödéma következtében a túlzott extrumumális nyomás súlyosbítja a sebképződést és a lassú sebgyógyulást.

Folyadék: A folyadék megtartja a bőr teltségét és elősegíti a szövetek oxigénellátását a sebgyógyulás során.  A betegek esetén a folyadék beviteli célmennyiség körülbelül 1 ml/kcal.

Mikro tápanyagok a sebkezelés során

Arginin: Az arginin aminosav változatos szerepet játszik a sebgyógyításban. Az arginin a nitrogén-monoxid előfutára, amely a sebgyógyulás gyulladásos folyamatában elengedhetetlen, de a kollagén előállításában is alkalmazható.

Glutamin: A glutamin, egy másik aminosav, ami csökkenti a fertőző szövődményeket és védi a gyulladásos sérüléseket. Továbbá úgy tűnik, hogy a glutamin szerepet játszik a leukocita apoptózisban, a szuperoxid-termelésben, az intigén-feldolgozásban és a fagocitzisban, amelyek mindegyike a sebgyógyulás gyulladásos fázisára vonatkozik. 

A vitamin: Az A vitamin segíti a sebek összeforrását. A helyileg alkalmazott A vitamint a kötőszöveti sejtek stimulálására használják. Kimutatták továbbá, hogy a nyílt sebekben gyulladás gátló hatása van, növelve a monociták és a makrofágok számát a seb helyén a gyulladásos fázisban.

C-vitamin: A C-vitamin a sebgyógyulás során feltételezhetően befolyásolja a kollagén képződést, az immunmodulációt és az antioxidáns funkciókat.

D vitamin: A Dvitamin indukálja az antimikrobiális peptid katelicidint a gyógyulás elősegítésére. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a D vitamin és a receptor jelzése szabályozza a sebgyógyulásra gyakorolt epiteliális korlátok szerkezeti integritását és szállítási funkcióit.

Cink: A sebgyógyulásban több, mint 200 cinktartalmú enzim van jelen, beleértve a szuperoxid diszmutázt is. Antioxidánsként funkcionálnak és modulálják a sejtek replikációját, a nukleinsav anyagcserét, a szövetjavítást és a növekedést. Ugyanakkor a cink befolyásolja más kationok, különösen a vas és a réz felszívódását. Ezért a felesleges pótlását el kell kerülni. Csak akkor szabad pótolni, ha cink hiánya van a szervezetnek.

Táplálkozási útmutató a sérülés utáni gyógyuláshoz

Izom-csontrendszeri sérülés után a megfelelő táplálkozási támogatás segíthet abban, hogy a szervezet megfelelő tápanyag mennyiséget szerezzen a rehabilitációhoz. Barb Hoogenboom szakember azt javasolja: A rehabilitációt végző szakembereknek figyelembe kell venniük a dietetikusok ismereteit és hozzáértését. A táplálkozási szakértőkkel való együttműködés optimalizálja a sérülés utáni posztoperatív gyógyító környezetet, fiziológiailag előkészíti a sportolót a rehabilitációs folyamatokra és maximalizálja a rehabilitációs erőfeszítéseket. 

A közelmúltban, Katie Knappenberger egy teljes körű útmutatót adott ki a Nemzetközi Atlétikai Edzők Szövetsége segítségével, hogy segítse a klinikusokat a sportolók egyedülálló táplálkozási szükségleteinek navigálásában. Íme néhány tipp:

Sérülés utáni táplálkozási tippek

  • A traumák vagy műtétek akár 20%-kal több kalóriát is igényelhetnek a betegek. Győződj meg róla, hogy megfelelő módon, következetesen táplálja a beteg a testét azért, hogy biztosítsa a rehabilitációját.
  • Ha a sportoló vagy a páciens a posztoperatív hányingerrel küzd, akkor javasoljuk, hogy olyan édesebb ételeket egyen, mint a banán, a rizs, az almaszósz, valamint kisebb adagokat gyakoribb fogyasztással fogyasszon, így érdemes a smoothie-t beleépíteni a táplálkozásba. A műtét után is előfordulhat székrekedés, aminek a megoldását segíti a növelt folyadék és rost bevitel.
  • Ha antibiotikumokat írnak fel, akkor a prebiotikumban és probiotikumban gazdag ételeket érdemes választani, hogy helyreállítsák az emésztő és immunrendszerbeli baktériumokat, melyeket az antibiotikumok eltávolíthatnak. Prebiotikum van például a hagymában, a fokhagymában, a spárgában, a zabban, a búzában, az árpában és a gombában. Probiotikus van a joghurtban, a savanyú káposztában, a miso levesben és a kimchiben.
  • Növeld fehérje beviteled az aminosav mellett az anabolikus funkció fenntartásához az immobilizációs fázis alatt. Leucinban gazdag ételek közé tartozik a sajt, a hús, a hal, a diófélék és a különböző magvak. A legjobb eredmény elérése érdekében naponta három óránként 20-35 gramm leucinban gazdag fehérjét kell fogyasztani valamint érdemes lefekvés előtt is lecinban gazdag tápanyagot választani.
  • Érdemes kontrollálni a gyulladásokat gyulladáscsökkentő zsírokkal, például sült és zsíros ételekkel, feldolgozott húsokkal, és növényi olajokkal, ami például megtalálható az olívaolajban, avokádóban, halban, lenben, diófélékben és magokban. Antioxidánsban gazdag gyümölcsök, mint a goji bogyó, áfonya, cseresznye, bodza és ananász is segítenek a gyulladás szabályozásában és felgyorsítják a gyógyulást.
  • Míg a sportoló vagy beteg csökkenti a szénhidrát bevitelét a testtömeg megtartása miatt, a teljes kiőrlésű gabonák sok tápanyagot biztosítanak, amelyek a rehabilitációt és a gyógyulást segítik. Érdemes ilyenkor megkeresni egy sporttáplálkozási szakembert, aki személyre szabott táplálkozási tanácsokat adhat, így a betegre lehet szabni a helyreállítási tervet.
  • A túlzott alkoholfogyasztás súlyosbíthatja az izomvesztést, az immobilizáció során, ami ronthatja az izomépítést és hozzájárulhat a gyulladások kialakulásához.

Táplálkozási útmutató a mindennapi edzés utáni fájdalomra

A késleltetett izomfájdalom nem olyan súlyos, mint egy betegség, de hosszabb helyreállítást igényel, mint egy seb vagy izom-csontrendszeri sérülés. A rendszeres edzés és a megfelelő táplálkozás meg tudja gyógyítani ezt a jellegű problémát.

„Minden táplálkozási stratégia, ami arra irányul, hogy minimalizálja a késleltetett izomfájdalmat segítséget nyújt a sportolóknak az edzés utáni helyreállításban.” – mondja Hoogenboom, érdekes módon a stratégiák általában tartalmazzák az Omega 3 zsírsavat, a taurint és a polifenolokat azért, hogy minimalizálni lehessen a késleltetett izomfájdalmat. A megfelelő táplálkozáshoz ezekre a tápanyagokra van szükséged.

Koffein: A koffein a késleltetett izomfájdalom redukció mechanizmusa szorosan kapcsolódik az adenozin receptorokkal. A koffein blokkolni képes az adenozin receptorokat, amelyek csökkenthetik a késleltetett izomfájdalmat a központi idegrendszerben. A koffein fő forrása a kávé, a tea vagy a csokoládé.

Omega 3 zsírsav: Korábbi kutatások arra világítottak rá, hogy Omega 3 zsírsavakkal történő táplálkozás csökkentheti az edzés által kiváltott gyulladásos fájdalmakat, így az Omega 3 képes csökkenteni a késleltetett izomfájdalmat.

Taurin: A taurin egy természetes sav, ami megtalálható a vázizomzatban és nagyon sok biológiai funkcióban. Néhány kutatás bizonyította, hogy a taurin képes befolyásolni a késleltetett izomfájdalmat. A taurin fő forrása az állati élelmiszerek, mint például a hús, a hal, vagy a tej.

Polifenol: A polifenol számos növényben megtalálható kémiai összetevő, amely antioxidáns kapacitást és gyulladáscsökkentő hatást nyújt. A polifenol egyes összetevői, mint például az antocianinok és a flavonoidok közismerten gyulladáscsökkentő hatásúak. A polifenol fő forrása az étcsoki, a különböző bogyós gyümölcsök, a babok és a diófélék.

 

Nem minden étel tápláló!

Ahogyan a fenti javaslatokból is láthatod, az egészséges, kiegyensúlyozott étrend fenntartása nem csak a megfelelő súly megtartásához és az izomépítéshez vezet. A test képes meggyógyítani a sebeket és a sérüléseket és ahhoz, hogy jó legyen a tested az edzőterembe vagy a terepen megfelelő mennyiségű egészséges mikro és makro tápanyagra van szükséged. Hoogenboom szerint fontos megjegyezni, hogy a magas színvonalú élelmiszer kiválasztása fontos szempont a rehabilitáció és a test helyreállításához. De ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Nem feltétlen fontos sok kalóriát fogyasztani ahhoz, hogy a test megfelelően gyógyuljon, az fontosabb, hogy minőségi, változatos és kiváló makro és mikro tápanyagokat vigyünk be a szervezetünkbe.

Tartalomhoz tartozó címkék: egészség sérülés

Keresés