Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Melyiket válaszd? – Kettlebell vs medicinlabda

2020. 06. 16. 11:12:39
Melyiket válaszd? – Kettlebell vs medicinlabda

Te is az erődet, az erőnlétedet és az izmaidat szeretnéd fejleszteni, de nem tudod, hogy hogyan vágj bele? Sokan ajánlották már neked a kettlebellt és a medicinlabdát, de nem tudod, hogy mi a különbség köztük és nem tudsz választani? Mi most segítünk!

Mielőtt belekezdenél a cikk elolvasásába, gyorsan fusd át a rövid tartalomjegyzéket:

A kettlebell és a medicinlabda a két legnépszerűbb súlytípus, amit edzéseid színesítéséhez és hatékonyabbá tételéhez használni tudsz. Ha erőd fejlesztésére keresel egy sporteszközt, akkor nem nyúlhatsz mellé, ha e két eszköz közül választasz. Mindkettőnek megvannak a sajátosságai és előnyei, így más-más célok elérésében támogathatnak téged. Mi most összegyűjtöttük a két eszköz közötti hasonlóságokat és különbségeket azért, hogy az egyéni céljaidhoz legjobban illő darabot válaszd! Mielőtt megnéznénk a két eszköz közti különbségeket mindenképp érdemes megismerned az eszközöket külön-külön is! Vágjunk is bele!

Mi az a kettlebell és miért jó választás?

A kettlebell tulajdonképpen egy fogantyúval ellátott ágyúgolyóhoz hasonlító, harang alakú súlyzó, melyet girja vagy harangsúly néven is ismerhetsz.  Egy kifejezetten egyszerű, mégis hatékony eszköz, amitől nem csak a bicepszed fog fejlődni, hanem az egész tested is!

A kettlebell súlyzók a testedzés egyik legintenzívebb formáját teszik lehetővé, így zsírégetésben verhetetlenek! Gyakorlatilag bármilyen testmozgáshoz használható legyen szó fitneszről, erőnléti edzésről, testépítésről vagy csak egy egyszerű bemelegítésről. A kettlebellnek számtalan pozitív hatása van, így többek között:

  • egyszerre fejt ki aerob és anaerob hatást az edzések során, ezzel növelve az izomerőt
  • karban tartja a keringésed
  • javítja a stabilitásod és az állóképességed
  • fejleszti a mozgáskoordinációd, a koncentrációs készséged és az egyensúlyod
  • erősíti –az egyébként nehezen edzhető – mély izmokat, a törzset, a gerinc környéki, valamint a has és csípő izmokat
  • gerincproblémákra is jó megoldás lehet, hiszen erősíti a törzsizmokat
  • hihetetlenül hatékony zsírégető hatása van, így már néhány hét után láthatod a testeden a pozitív változásokat
  • egyszerre égeti a zsírt és építi az izmokat, hiszen használata alkalmas intenzív kardió és erősítő edzésekre egyaránt
  • otthon is használhatod 

Az eszköz súlypontja nem a fogantyú közepén található, hanem attól függően változik, hogy éppen milyen gyakorlatra használod a súlyzót. Ez teszi olyan hihetetlenül sokoldalúvá! A gömbsúlyzóval akár egy egész testet megmozgató gyakorlatsort is végigcsinálhatsz, ami többek között az előbb említett váltakozó súlypontnak köszönhető. Főleg a központi izmok és a vállak erősíthetőek vele, de a gömbsúlyzózás javítja a test stabilitását is. Természetesen, mint minden más gyakorlatnál, a gömbsúlyzózásnál is ügyelned kell a megfelelő testtartásra, hiszen csak így biztosíthatod, hogy a lehető leghatékonyabban erősítsd izmaidat és elkerüld a baleseteket is.

A kettlebell használatából az élsportolók ugyan úgy profitálhatnak, mint az ülőmunkát végzők, de a rehabilitációban is helyet kap, hiszen a rehabilitációs folyamatba beépítve hatékony eredményeket érhetsz el vele, ha hát, váll vagy derékbántalmak gyötörnek!

Épp az ideális kettlebellt keresed? Itt megtalálod! --> Kettlebellek

Miért jó választás a medicinlabda?

Használatával maximális eredmény érhető el minimális befektetéssel! A medicinlabda kis helyen elfér és kiválóan beépíthető a szabad súlyos edzésekbe. Rengeteg cél elérésében támogathat téged, így többek között alkalmas a törzs-, a has-, a mellkas-, a kar- és a láb izmainak erősítésére, valamint kiválóan alkalmazható zsírégető edzések során is. Mindemellett kiváló választás az erő, az állóképesség, az egyensúly, a mozgáskoordináció, a robbanékonyság és az izomerő növelésére, valamint fejlesztésére.

A fogyásban, az izomtömeg növelésben és az erősítésben is nagy hasznát veheted, ráadásul a súlyzós edzésekkel ellentétben, a medicinlabda használatával fokozottan javíthatod a robbanékonyságod, de a nyújtógyakorlatoknál és a bemelegítéseknél is nagy hasznát veheted. Így egy medicinlabda nagyszerű társad lehet a teljes edzésed során egészen a bemelegítéstől a nyújtásig!

Szeretnél egy medicinlabdát? Itt találod meg a nálunk elérhető darabokat --> Medicinlabdák

Miért más kettlebellel edzeni, mint medicinlabdával?

A kettlebell súlypontja nem a fogantyú közepén található, hanem attól függően változikhogy éppen milyen gyakorlatra használod a harangsúlyt. A kettlebell fogása nem a tengelyen történik, hanem messze a súlyzó középpontjától, így már a súly helyes megtartása is nagyobb összpontosítást, koncentrációt és koordinálást igényel, mint a medicinlabda használata során. Emiatt egyszerre több izomcsoportot is megmozgathatsz egy kettlebellel, így az egész tested egyszerre fejlődik a gömbsúlyos edzéseid során. A kettlebellel ellentétben a medicinlabdát két kézzel tudod megfogni, így a fogása lényegesen stabilabbá válik, ami megkönnyíti a gyakorlatok elvégzését. Ha először használsz kettlebellt, akkor a puszta tartása is koncentrációt és koordinációt igényel. A kettlebellt rengeteg ballisztikus gyakorlatok elvégzésére használhatod, magas ismétlésszámban. Ezek kiválóan fejlesztik az erőt és az állóképességet, fokozzák a test együttes erejét, számos izomcsoportot megmozgatva. Fontos azt is tudnod, hogy egy adott kettlebellt vagy medicinlabdát nem tudsz teljesen „kinőni” még akkor sem, ha már úgy érzed, hogy hozzá erősödtél. Ilyenkor érdemes más gyakorlatokat végezned vele, magasabb ismétlésszám mellett. 

Mi a különbség és a hasonlóság a kettlebell és a medicinlabda között?

Most, hogy megismerted a medicinlabda és a kettlebell jótékony hatásait nézzük meg, hogy miben különböznek ezek a sporteszközök egymástól. A legszembetűnőbb különbség a két sporteszköz között a kialakítása. Míg a medicinlabda gömb formájú, addig a kettlebell egy harangra hasonlít, amin egy fogantyú található. A fogantyúnak köszönhetően a kettlebell kényelmesebb fogást biztosít, mint a medicinlabda ráadásul, a kettlebellt a fogantyúja miatt egy kézzel is meg tudod fogni.

A medicinlabda használata biztonságos. Gondolj csak bele! Ha edzéseid közben súlyzót vagy kettlebellt használsz, akkor megeshet, hogy kicsúszik a kezedből a sporteszköz és megsérülsz. A medicinlabdánál viszont nem áll fenn ez a veszély, sőt ezt az eszközt bátran dobálhatod! Mellesleg nemcsak a lábad, hanem a parketta sem törik, ha véletlenül leejted vagy eldobod a medicinlabdát, ami nem elhanyagolható szempont, pláne ha otthon szeretnél edzeni. Különbségként említhető továbbá az is, hogy míg a medicinlabda általában maximum 10-12 kg-os súlyig található meg a piacon, addig a kettlebell esetében ez akár darabonként 32 kg is lehet. Ennek köszönhetően a kettlebelles edzéseket lényegesen nehezebb súllyal is végezheted. A nagyobb súlynak köszönhetően pedig, nagyobb erőt és izmokat építhetsz!  Mi mindenre jók még ezek az eszközök? Lássuk!

Kalória égetés

Sokan - akik hatékonyan szeretnének kalóriát égetni- a medicinlabdás vagy a kettlebelles edzést választják. Ez egy jó döntés, hiszen ezekkel az eszközökkel hatékonyan olvadhatnak le rólad a nem kívánt centik, azonban, az elégetett kalória számában különbség mutatkozik, ha összehasonlítjuk a két sporteszközt. Egy amerikai tanulmány szerint, ha valaki 20 percet edz kettlebell segítségével, akkor kb. 270 kalóriát éget el, míg egy 30 perces medicinlabdás edzéssel ez a szám csupán 112-260 kalória. Az elégetett kalória száma természetesen függ a testsúlyodtól, az eszköz súlyától, illetve attól, hogy mennyire csinálod gyorsan és helyesen a feladatokat! Ugyan első ránézésre a két érték közötti szám kicsinek tűnhet, de hidd el összeadva sokat jelent, pláne ha gyorsan szeretnél megszabadulni a nem kívánt kilóktól! A kettlebelles edzések magasabb kalória égetése annak köszönhető, hogy a kettlebell a teljes tested megdolgoztatja, így több izom dolgozik egy-egy gyakorlat során, aminek köszönhetően gyorsabban olvadnak le rólad a kilók.  

Core izom erősítése

Az erős core izom nem csak azért fontos, hogy megszerezd a régóta áhított kockákat a hasadra. Egy erős core izom ettől többet tud! Erős core izomzattal csökkenteni tudod a hátfájdalmakat és növelheted a stabilitásod, valamint az erőd és a kitartásod. Core izom fejlesztésére mind a kettlebell, mind a medicinlabda jó választás lehet, hiszen sok olyan gyakorlat van, amit mindkét eszközzel hatékonyan el tudsz végezni. Ilyen például az alábbi gyakorlat is!

Erő fejlesztés

Ha erőd fejlesztése a célod, akkor mindkét eszköz hasznos lehet a számodra. Ha kezdőként vágsz vele a medicinlabdás edzésekbe, akkor az a trükk, hogy minél kisebb súlyú eszközzel kezd az edzéseket, hiszen így a lehető legnagyobb erővel tudod eldobni a labdát, aminek köszönhetően a lehető legnagyobb erőt tudod kifejteni az edzések során. Természetesen, ahogy az edzések alatt erősödnek az izmaid, úgy érdemes egyre nehezebb labdára váltanod ( vagy megnövelned az ismétlésszámot), hogy maximalizálni tudd az edzéseid hatékonyságát! Ráadásul, ha kezdő lépsz be a medicinlabdás edzések világában, akkor kisebb súllyal könnyebben megtanulhatod a helyes mozdulatokat, így hatékonyabbak lesznek az edzéseid és a nem kívánt sérüléseket is elkerülheted!

Ha az edzéseiddel az a célod, hogy erősebbé válj, akkor érdemes az edzési rutinodba ballisztikus gyakorlatokat is beépítened. A ballisztikus tréning az, amikor nagyon sok erőt használsz fel ahhoz, hogy egy sporteszközt felemelj vagy eldobj. Ha kezdőként vágnál bele a ballisztikus gyakorlatokba, akkor érdemes medicinlabdát választanod, hiszen azt könnyebben meg tudod fogni a gyakorlatok alatt. Ha már haladó vagy, akkor érdemes nagyobb súlyú kettlebellt választanod, amivel a karjaidat külön-külön is kihívások elé állíthatod.

Tónusos test

Mint már azt korábban említettük a kettlebelles edzés során a teljes test dolgozik, így a kettlebell használatával tónusosabbá teheted a tested. Ezért, ha tested tónusosabbá tétele a célod, akkor érdemes a kettlebellt előnyben részesítened a medicinlabdával szemben.

Összességében tehát mindkét eszköz segítséget nyújt számodra az edzésbe kitűzött céljaid elérésében. A kettlebell azonban több kalóriát éget és több izomcsoportot képest megdolgoztatni, mint egy medicinlabda, így ha egy igazán fárasztó, minden porcikádat megdolgoztató edzést szeretnél elvégezni, aminek a végén talán még az az áhított kocka has is meglehet, akkor érdemes a kettlebellt választanod. Ha inkább a szép és formás izomzat a célod, akkor érdemesebb a medicinlabdás edzéseket választanod, amiknek köszönhetően ezt megszerezheted anélkül, hogy hatalmas izmokat növesztenél.

Mind a kettlebell mind a medicinlabda nagyszerű sporteszköz arra, hogy használatukkal elérhesd a kitűzött céljaidat. Így első körben a legfontosabb feladatod az, hogy meghatározd a céljaidat és azt, hogy mit szeretnél elérni az edzésekkel! Ha ez megvan, akkor már csak az ideális sporteszközre és a kitartásodra van szükséged ahhoz, hogy gyorsan elérd ezeket az eredményeket! Válaszd ki nálunk a kettlebelled vagy épp a medicinlabdád és kezdd el az edzéseket akár már holnap!

Kettlebelljeinket itt találod meg ---> Kettlebellek, míg medicinlabdáink kínálatából itt tudsz válogatni ---> Medicinlabdák

 

Keresés