Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Gyakran ismételt kérdések - TheraBand erősítő gumiszalag és erősítő gumikötél

Gyakran ismételt kérdések - TheraBand erősítő gumiszalag és erősítő gumikötél

Mielőtt belekezdenél, fusd át a leggyakrabban felmerülő kérdéseket a gumiszalaggal és a gumikötéllel kapcsolatban:

Milyen ellenállást vagy erőt állítanak elő a gumiszalagok vagy gumikötelek?

A TheraBand gumiszalagok és gumikötelek ugyanannyi ellenállást jelentenek hasonló színek esetén. Mindkét termék esetén az ellenállást a százalékos megnyúlás mértékéhez mérik. Például egy 1 méteres gumiszalag megnyújtása 2 méterre 100%-os nyúlásnak felel meg, ehhez ugyanannyi erő szükséges, mint egy azonos erősségű, de 2 méteres gumiszalag megnyújtása 4 méterre. A nyújtáshoz szükséges erő lassan növekszik, ahogy a gumiszalagot vagy gumikötelet fokozatosan nyújtjuk.

Milyen színű gumiszalagot vagy gumikötelet használjak?

A TheraBand gumiszalagok és gumikötelek könnyen azonosíthatóak színük alapján. A gumiszalag és a gumikötél kiválasztásakor figyelembe kell vennünk a jelenlegi edzettségi állapotunkat és azt is, hogy mi az elérni kívánt cél a gumiszalag és gumikötél használatával. A könnyebb ellenállási szintek (beige és sárga) kifejezetten a rehabilitáció kezdeti szakaszában javasolt használni. A közepes szintű (piros és zöld) gumiszalagokat és gumikötelek akkor érdemes használni, amikor a rehabilitáció a megerősítés szakaszába lép. Edzettségi szintünktől függően a nagyobb izom-állóképesség növelésére is használhatjuk a piros és zöld erősségű termékeket. A nehéz ellenállási szintet (fekete, ezüst, arany) képviselő gumiszalagok és gumikötelek haladó szintű edzettség esetén javasoltak, valamint élsportolóknak. Mindenképpen konzultáljon gyógytornászával, edzőjével vagy egészségügyi szakemberrel, hogy melyik az Önnek legmegfelelőbb erősségű TheraBand gumiszalag vagy gumikötél.

Miért szakad el a gumiszalag vagy a gumikötél, milyen módon tudom ezt megelőzni? 

A mindennapi használat során, a gumiszalaggal vagy gumikötéllel akár hónapokon keresztül végzünk több gyakorlatot is. Ezen eszközök azonban nem tartanak örökké. A gumiszalag és a gumikötél is elszakadhat, ha több mint 300%-os nyújtásnak tesszük ki folyamatosan, vagy ha kis repedések, horzsolások keletkeznek a terméken. Ezek a repedések illetve horzsolások az úgynevezett „csatlakozási pontokon” alakulhatnak ki a gumiszalagon vagy gumikötélen. Ezért használat előtt mindig ellenőrizze a terméket. Javasoljuk, hogy használjon eredeti TheraBand kiegészítőket a gumiszalaghoz vagy gumikötélhez. A TheraBand rögzítő hurok, univerzális fogantyú, a lábra vagy kézre helyezhető tépőzáras rögzítő használatával megelőzhetőek a repedések kialakulása. A TheraBand gumiszalag és gumikötél használatakor figyeljen arra, hogy a viselt ékszerek, körmök és egyéb éles tárgyak okozhatnak látható vagy akár láthatatlan repedések vagy horzsolásokat a terméken. Figyeljen arra, hogy a gumiszalagot vagy gumikötelet ne nyújtsa 300%-os nyúlás fölé.

Mikor kell cserélni a gumiszalagot vagy gumikötelet? 

Használat előtt mindig ellenőrizze a gumiszalag vagy gumikötél kopását, különösen figyeljen a „csatlakozási pontokra”. Erős igénybevétel esetén a gumiszalag vagy gumikötél cseréje hamarabb bekövetkezik, mint otthoni használat esetén. A TheraBand gumiszalag és gumikötelek 12 hónap garanciával rendelkeznek. A szabad szemmel is látható kopás vagy sérülés esetén le kell cserélni a gumiszalagot vagy gumikötelet.

Hogy rögzítsem a gumiszalagot vagy gumikötelet különböző gyakorlatoknál?

A gumiszalagot vagy gumikötelet mindig stabil, nem mozgó tárgyhoz rögzítse. Használja a TheraBand eredeti tartozékait, soha ne rögzítse a gumiszalagot vagy gumikötelet az ajtó kilincshez, ne „zárja be” a gumiszalag vagy gumikötél végét az ajtó mögé. A TheraBand univerzális fogantyúval sportolók is sokszínűen használhatják a termékeket. A TheraBand lábra vagy karra helyezhető tépőzáras rögzítővel, pedig biztonságosan végezheted el a gyakorlatokat.

Mi a TheraBand márka története?

A TheraBand® márka úttörő története 1975-ig nyúlik vissza, ekkor kezdődött el a Hygenic Corporation® megbízásából a mai erősítő gumiszalagok fejlesztése. A TheraBand 1978-ban mutatta be a 8 különböző színből, így 8 különböző erősségből álló erősítő gumiszalag családot. A TheraBand® bizonyítottan egyedülálló a fokozatos ellenállású gumiszalagok gyártásában. A TheraBand® cég a Hygenic Corporation® cégcsoport tagja.

A Hygenic Corporation® cégcsoport 1930-ban indult Akronban (USA, Ohio). A Hygenic Corporation® több mint 85 éves szaktudással és gyártási tapasztalattal rendelkezik latex, szintetikus gumi és hőre lágyuló műanyag termékek gyártásában. A TheraBand® termékek fejlesztése jelenleg is az Amerikai Egyesült Államokban történik, a TheraBand termékek jelentős részét még mindig az USA területén gyártják. A Hygenic Corporation® az APTA (American Physical Therapy Association) ezüst szintű stratégiai partnere. 

A TheraBand márka sikerének lényeges eleme a szakértőkkel folytatott állandó, szoros párbeszéd, melynek eredményeként 1999-ben megalakult a TheraBand Academy®, mint a kutatás, a képzés és a tapasztalatcsere platformja. A TheraBand Academy® célja a kutatások aktuális felismeréseinek megfelelő termékfejlesztés és a tudományosan megalapozott filozófia beépítése az edzésprogramokba.

Meddig lehet nyújtani a TheraBand gumiszalagot vagy gumikötelet?

Nem ajánljuk, hogy a TheraBand gumiszalagokat és gumiköteleket 300%-nál nagyobb mértékben megnyújtsd. A 300%-os nyújtás a nyugalmi állapotban mért hossznak a négyszerese. Azaz pl. egy 1 méteres gumiszalag esetében ez 4 méter. A gumiszalagok és gumikötelek 300%-os nyújtás fölött elszakadhatnak.

A gumiszalagok és gumikötelek összehasonlítása a szabad súlyokkal (pl. súlyzó)

A rugalmas ellenállást használó eszközök másfajta tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a szabad súlyok, a rugalmas ellenállásra, nincs hatással a gravitációs erő. Mind a rugalmas ellenállás, mind az izotóniás erőkifejtés esetén hasonló az erőkifejtés görbéjének a mintája (harang görbe). A fő különbség az, hogy a rugalmas ellenállást használó eszközöknél számszerűsíteni lehet a nyúlás mértékét. Például a TheraBand gumiszalag vagy gumikötél 100%-os nyúlása 1,67 kilógrammos erőkifejtésnek felel meg.

Hogyan tisztítsam meg a TheraBand gumiszalagot vagy gumikötelet?

A TheraBand gumiszalagot vagy gumikötelet enyhén nedves és enyhén szappanos vízzel lehet mosni, majd vízzel leöblíteni. Mindenképpen hagyjuk teljesen megszáradni a gumiszalagot vagy gumikötelet. Miután már száraz a termék tegyen egy kevés hintőport a gumiszalagra vagy gumikötélre és egyenletesen oszlassa el annak felszínén.

Milyen hosszúságú gumiszalagot vagy gumikötelet használjak?

A gumikötél vagy gumiszalag kiválasztásának a legfontosabb szempont, hogy az eszköz ne legyen túl rövid. Általános szabálynak tekinthető, hogy a gumiszalag vagy gumikötél hossza megegyező legyen azon testrészünk hosszával, amelyiken a gyakorlatot végezni fogjuk. A TheraBand gumiszalag 150 cm-es hosszban elérhető változata és a TheraBand gumikötél 140 cm-es hosszban elérhető változata megfelelő hosszúságú a legtöbb gyakorlat elvégzésére.

Miért és milyen körülmények között jobb a latex-mentes TheraBand gumiszalag, mint a hagyományos TheraBand gumiszalag?

A hagyományos TheraBand gumiszalag és gumikötél természetes gumiból készül, mely tartalmaz latexet. A kaucsukban található latex fehérjét tartalmaz, melyre sokan allergiásak. Sokan nem tudják, hogy latex allergiájuk van, így akinél jelentkezik allergiás reakció (bőrpír vagy duzzanat) a hagyományos gumiszalag használatakor, akkor kérjük válassza a latex-mentes TheraBand gumiszalagot.

Mit jelent a TheraBand System of Progressive Resistance rendszere?

 A TheraBand progresszív ellenállási rendszere a 8 színkódból álló ellenállási rendszert jelenti. A színek a gumiszalagok és gumikötelek esetén is azonos ellenállási szintet jelentenek.

Beige = Extra gyenge ellenállás

Sárga = Gyenge ellenállás

Piros = Közepes ellenállás

Zöld = Erős ellenállás

Kék = Extra erős ellenállás

Fekete = Szuper erős ellenállás

Ezüst = Speciálisa erős ellenállás

Arany = Maximális ellenállás

A beige és a sárga ellenállásokat a rehabilitáció korai vagy nagyon legyengült szakaszában használják. A leggyakrabban használt erősségek a piros, zöld és kék. A fekete, ezüst és arany erősségeket kifejezetten jó edzettségi szinttől ajánljuk, illetve sportolóknak.

Szerezd be a saját gumiszalagod vagy gumiszalag hurkod és kezdd el az edzéseket akár már ma! Gumiszalagjainkat ide kattintva éred el --> TheraBand gumiszalagok, míg gumiköteleinket itt találod meg -->Theraband gumikötelek

Keresés