Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Erősítsd core izmaidat ezzel a 8 hatékony gyakorlattal!

2020. 10. 01. 11:35:14
Erősítsd core izmaidat ezzel a 8 hatékony gyakorlattal!

Sok edzéstervben szerepel a core izomzat edzése és fejlesztése, azonban sokan nem is tudják, hogy mit is takar a „core izom” kifejezés és miért érdemes erősíteni ezt a területet. Te is elvesztél kicsit a core izmok világában és szeretnéd bővíteni a tudásod ezen a területen? Most segítünk, hogy pontosan mit is fed le ez a gyűjtőnév, illetve mutatunk 8 olyan gyakorlatot, amivel te magad, az otthonodban is hatékonyan erősítheted és fejlesztheted a core izmaidat. Fedezd fel a core izmok világát, vágj bele most!

Olvasási idő: 11 perc

Mielőtt belekezdenél a cikk elolvasásába, fusd át a rövid tartalomjegyzéket:

Tipp: Ha csak a cikk egy része érdekel, akkor kattints a hozzá tartozó főcímre és a cikk legördül a számodra érdekes fejezethez!

A core izmok

A legtöbb ember a core hallatán a hasizmokra gondol. Holott a core alatt nem csupán ezt a területet értjük. A core tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom, mely több izomcsoportot foglal magába: az ágyéki gerinc szakasztól a csípő területén át, egészen a háti szakaszig tartó terület (csípőtől a vállövig), melyek a helyes testtartásért és a törzsed stabilizálásáért felelnek. A core-izmok azok az izmok, amelyek felelősek azért, hogy a tested függőleges helyzetben maradjon, illetve, hogy egyensúlyba legyen. Ezért nevezik őket más néven stabilizáló izmoknak, vagy mélyizmoknak is. Többek között a külső és belső ferde hasizmok, a haránt hasizom, a gerincmerevítő izom, a farizmok, az egyenes hasizom és a széles hátizom is a core izmok közé tartozik. Persze ezek csak a fontosabbak, ezeken kívül még megannyi izomról beszélhetünk akkor, ha a core izmokat említjük.

Ahogy azt már említettük neked, sokan azt gondolják, hogy a core valójában a hasizmot takarja, viszont most már te is láthatod, hogy ez nem így vagy, ennél egy jóval tágabb fogalomról van szó. Ez, a testünk mélyén található rendszer a belső stabilitást biztosítja a szervezetünk működéséhez és mozgásainkhoz. A core edzésében többek között a fent említett izmokra koncentrálsz, hiszen ha ezek az izmok nem elég erősek, akkor az adott ízület instabillá válhat, ami miatt nem tudja megfelelően megtartani az adott területet és fájdalmat okozhat. Ha az izmok nincsenek megfelelően megerősítve, egyensúlybomlás következhet be az izmok között, ezáltal túlterhelt állapotba kerülnek, ami egy újabb okot adhat a fájdalomra

Mivel az erős core izmok jelentősen csökkentik a sérülések kockázatát, ezért az élsportolók is nagy hangsúlyt fektetnek ennek a területnek az erősítésére. Azonban nem csak nekik van szükségük a core izom erősítésére. A szabadidősportoknál, így például a futásnál, kerékpározásnál és a túrázásnál is hasznos, ha erős ez az izomcsoport, amely az erőkifejtésnél, a dinamikus mozgásnál és a gyors irányváltoztatásnál is fontos szerepet tölt be.

Ahhoz, hogy a core izmok maximálisan el tudják látni a feladatukat, erősíteni kell őket. A core-izmokat kezdőként saját testsúlyos gyakorlatokkal tudod elkezdeni erősíteni, míg haladóként már bevethetsz különböző instabil eszközöket (soft ball, fitnesz labda, különböző egyensúlyfejlesztő eszközök, haskerék stb.) is azért, hogy fejleszteni tudd ezt a területet.

Fejleszd te is a core izmaidat különböző sporteszközök használatával! Mi az alábbi eszközöket ajánljuk neked erre a célra:

Azért, hogy te is megfelelően tudd erősíteni a core izmaidat összegyűjtöttünk neked 8 egyszerű gyakorlatot, amit te magad is, segítség nélkül el tudsz végezni otthon azért, hogy erősítsd ezt a területet.

9 gyakorlat, mely a core izmok erősítését szolgálja

1. Plank

A plank egy egyszerű, de mégis hatékony gyakorlat. Ha core izmaidat szeretnéd erősíteni, akkor mi kifejezetten ajánljuk számodra, hogy építsd be az edzéstervedbe ezt a saját testsúlyos feladatot, hiszen számtalan izomcsoportot tudsz vele egyszerre megdolgoztatni. Többek között jótékonyan hat a has, a váll a hát és a comb izomra is. Szuper testtartásjavító gyakorlat, ami még az anyagcserédet is segít felpörgetni. Ez a feladat az izometrikus edzések közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a gyakorlat kivitelezése közben nem hajtunk végre mozgást, hanem magának a pozíciónak a megtartása révén erősödik az izomzat. A cél ebben az esetben az, hogy minél hosszabb ideig tudd az adott plank-pozíciót megtartani. Ha korábban kimaradt ez a gyakorlat az edzéstervedből, akkor először a helyes testtartás felvételére ügyelj.

Nem vagy benne biztos, hogy hogyan kell helyesen elvégezni ezt a feladatot? Olvass bele korábbi cikkünkbe, amiben többek között a plank helyes kivitelezését is megtalálod! A cikket ide kattintva éred el --> 4 alapgyakorlat saját testsúlyos edzéshez kezdőknek

2. Oldalsó plank csípőemeléssel

Ez az egyik legjobb mélyizom erősítő gyakorlat, amivel ráadásul feszes és karcsú derekat is formálhatsz magadnak, hiszen a gyakorlat kivitelezése során a ferde hasizmaidat keményen megdolgoztatod. Mivel a törzset egyoldalúan terheli ez a gyakorlat, így egymás után, mindkét irányba érdemes elvégezned a feladatot. Ezt a gyakorlatot számtalan módon kivitelezheted. Így például a lent látható csípő emelés mellett kipróbálhatod azt is, hogy 3-4 körben 30 másodpercig megtartod a csípőd és a karod a felemelt pozícióban.

Így végezd helyesen a feladatot:

 • Helyezkedj el a földön úgy, hogy a jobb alkarodra támaszkodsz a csípőd pedig érinti a talajt.
 • A felső lábad, ebben az esetben a bal lábad tedd a jobb lábad elé és a bal kezedet emeld fel a fejed felé.
 • Lassan emeld fel a csípőd miközben a bal kezed felfelé tolod. Addig kell emelni a csípőd, míg egy síkba nem lesz a teljes tested.
 • Ezután lassan engedd vissza a csípőd a talajra.
 • Ismételd meg a feladatot az egyik oldalra 10-15 alkalommal, majd jöhet a másik oldal. 

Tipp

Ha elsőre nem tudod felemelni a csípődet, akkor sincs semmi gond. Próbáld meg úgy elvégezni a feladatot, hogy nem tartod fel a bal kezed, hanem azzal a tested előtt támasztod meg magad és csak a csípődet próbálod meg feltolni. Ha még ez sem menne, akkor érdemes megpróbálnod először úgy a feladatot, hogy behajlítod a térdeidet és azokon támaszkodva tolod fel a csípőd.

Továbbá a gyakorlat során figyelj rá oda, hogy a vállad a könyök felett legyen és próbálj meg az alkarodra terhelni a feladat elvégzése alatt.

3. Plank vállérintéssel

Így végezd helyesen a feladatot:

 • Vedd fel a fekvőtámasz pozíciót.
 • Ezután érintsd meg a bal kezeddel a jobb vállad, majd a jobb kezeddel a bal vállad.
 • Ismételd a feladatot legalább 30 másodpercig 3-4 körben.

Tipp

Fontos, hogy a gyakorlat alatt a tested egy síkban legyen, vagyis hogy a csípődet ne engedd le és ne told fel túlságosan. Illetve érdemes egy egyenletes tempót felvenned a vállérintések során, mivel minél lassabban csinálod a feladatot, annál nagyobb terhelés kap a támasztó kezed. A törzsed legyen teljesen mozdulatlan a gyakorlat alatt! Figyelj rá oda, hogy a lehető legkevésbé lengjen ki a csípőd akkor, amikor az egyik kezed váltja a másikat.

Ha már úgy érzed, hogy a különböző plank gyakorlatok jól mennek, akkor érdemes a gyakorlatok elvégzéséhez különböző sporteszközöket használnod, amikkel fokozhatod a gyakorlatok hatékonyságát! Milyen sporteszközökre gondolunk? Mutatjuk:

Ezeknek az eszközöknek a használatával biztos, hogy új szintre emelheted ennek az egyszerű gyakorlatnak a hatékonyságát és újabb kihívások elé állíthatod magad! Próbáld ki őket! :)

4. Talaj érintés

Így végezd helyesen a feladatot:

 • Feküdj le a földre, a hátadra és emeld fel mindkét lábad miközben behajlítod őket 90 fokos szögbe.
 • A kezeidet helyezd a tested mellé.
 • Lassan engedd le a bal lábad egészen addig, amíg a lábujjhegyed nem érinti a talajt. Ezután lassan emeld vissza a bal lábad a kiinduló helyzetbe, majd jöhet a jobb láb.
 • Ismételd meg a gyakorlatot 3-4 körben 10-15 alkalommal mindkét oldalra.

Tipp

Figyelj rá oda, hogy a gyakorlat közben, amíg az egyik lábad dolgozik, addig a másik mozdulatlanul marad. Ha kicsit szeretnéd könnyíteni a feladat kivitelezését, akkor amikor leengeded a lábad, tedd le a földre a teljes talpad, ne csak a lábujjhegyed.

5. Bird dog – ellentétes kar-láb emelés térdelő támaszban

Ez az egyik legjobb ágyéki stabilizációs gyakorlat. Fontos, hogy ez a gyakorlat csak akkor ér valamit, ha a gyakorlat alatt nem hagyod leesni a derekadat. Azért, hogy ezt elkerüld, mutatjuk, hogyan végezd helyesen a feladatot:

 • Helyezkedj el térdelő pozícióba a földön.
 • Nyújtsd ki hátra a bal lábad miközben előre kinyújtod a jobb kezed. Tartsd meg ezt a pozíciót néhány másodpercig, majd lassan húzd a térded és a könyököd a hasad irányába és érintsd össze őket a hasad alatt. Ezt a pozíciót is tartsd meg néhány másodpercig.
 • Ismételd meg ezt a mozdulatsort többször, majd jöhet a másik oldal.

Tipp

A feladat elvégzése alatt ne gömbölyítsd, illetve ne homorítsd a hátad. Fontos, hogy a kar illetve láb emelése közben a törzsed ne forduljon el semelyik irányba!

Ha kezdő vagy és még nem megy a gyakorlat helyes kivitelezése, akkor érdemes megpróbálnod a feladatot úgy, hogy csak egy-egy végtagodat emeled fel. Tehát vagy csak a lábadat vagy csak a kezedet emeled fel. Figyelj rá oda a gyakorlat során, hogy a lábad és a karod merőleges legyen a talajra, és arccal lefelé nézz. A legfontosabb azonban az, hogy a törzsed teljesen mozdulatlan legyen!

Haladóknak:

Számtalan módon tudod színesíteni ezt a gyakorlatot, azonban fontos, hogy csak akkor lépj tovább, ha hibátlanul megy a gyakorlat kivitelezése, vagyis a törzsedet végig mozdulatlanul tudod tartani!

Gyakorlat ötletek:

 • Ha már stabil felszínen jól megy a kar-láb emelés, akkor jöhetnek a kar-láb mozgások. Vidd oldalra és vissza, fel-le a lábad és a karod vagy írj le köröket a végtagjaiddal.
 • Használj instabil eszközöket! Például a támasztó kezed alá tegyél egy soft ball vagy térdelj rá egy egyensúlyozó félgömbre! Így az instabil felületnek köszönhetően más izmaidat is könnyen megdolgoztathatod, miközben azon dolgozol, hogy helyesen végezd el a feladatot. 
 • Fokozd a gyakorlatok hatékonyságát kézi súlyzókkal és boka súlyokkal!
 • Használj TheraBand CLX-et! A CLX segítségével például összekötheted a felső és alsótested a gyakorlat alatt és kihasználhatod az elasztikus ellenállás nyújtotta pozitív hatásokat. Az elasztikus ellenállásnak köszönhetően a gyakorlat teljes ideje alatt – így a visszaengedési szakaszban is – dolgoznak az izmaid, aminek köszönhetően gyorsabban érhetsz el látványosabb eredményeket.

 

Ismerd meg jobban a TheraBand CLX-et, kattints ide --> TheraBand CLX

6. Dead bug

Ez a gyakorlat az egész hasat megdolgoztatja, hiszen a gerincfeszítő izomcsoportot, a ferde, az egyenes és a haránt hasizmot veszi célba, így ezzel a gyakorlattal ezt a területet tudod hatékonyan formálni.

Így végezd el a feladatot:

 • Feküdj a hátadra, a karjaidat nyújtsd felfelé, a térdeidet pedig derékszögben hajlítsd be.
 • A bal lábadat nyújtsd ki előre, a jobb karodat pedig nyújtsd ki a fejed mögé úgy, hogy egyik végtagod se érintse a talajt.
 • Válts kart és lábat.
 • Ismételd meg a gyakorlatot 3-4 körben 12-15 alkalommal mindkét oldalra.

Hasonlóan az előző feladathoz itt is fokozhatod az edzések hatékonyságát egy-egy boka súllyal vagy épp kézi súlyzóval,de kipróbálhatod itt is a TheraBand CLX-et!

7. Orosz twist - orosz csavar

Ez a gyakorlat megmozgatja a hát és hasizmokat.

Így végezd a gyakorlatot:

 • A gyakorlathoz ülj le a földre, a térdeidet hajlítsd be, a talpad legyen a földön.
 • Fogj a kezeidbe egy kézi súlyzót vagy egy kettlebellt. Mindkét kezeddel fogd szorosan az eszközt a hasad előtt, kissé eltartva a testedtől.
 • Dőlj hátra 45°-os szögben és először jobbra majd balra tedd a csípőd mellé a eszközt, amit a kezedben fogsz.
 • Végezd a törzsfordítást folyamatosan, megállás nélkül. A megfelelő eredmények eléréséért fontos, hogy a gyakorlatot pontosan végezd el és figyelj az egyenletes mozgásra.

Tipp

Kezdőként érdemes a talpadat a földön tartanod, majd ha már jobban megy a feladat, akkor felemelheted a lábaidat a földről. Ha jól megy a gyakorlat, nehezítésképpen foghatsz a kezedbe egy kézi súlyzót, egy medicinlabdát vagy épp egy kettlebellt. 

Szeretnéd tovább fokozni a gyakorlat hatékonyságát és kipróbálnád ezt a feladatot valamilyen súllyal nehezítve? Nézz szét kínálatunkban és találd meg a számodra legjobb darabot:

8. Haskerék

Ennek az eszköznek a használatával jobban aktiválhatod a tested, mert a kerékre támaszkodva az összes törzsizmod azon dolgozik, hogy a gerinc védelmében maximálisan megfeszüljön és tartást adjon. 

Így végezd a feladatot:

 • Térdelj le, fogd meg az erősítő kerék fogantyúit, majd lassan gurulj előre és vissza.

Tipp

Vigyázz, hogy ne lendületből dolgozz, hanem minden mozdulatod lassú és precíz legyen.

Állítsd kihívás elé a tested, szerezz be egy haskereket most! --> Haskerék

+1 Gyakorlat(ok)

 

Ne feledd, a core izmok erősítése kiemelten fontos, hiszen ezek az izmok biztosítják a stabilitást a szervezeted számára. Próbáld ki ezeket a feladatokat és bővítsd folyamatosan a core izmaid erősítésére szolgáló gyakorlataid tárházát és erősítsd rendszeresen ezt a területet azért, hogy megfelelően támogathasd tested fejlődését! 

Olvasnál még a témában? Olvasd el korábbi blog bejegyzéseinket:

 
Tartalomhoz tartozó címkék: gyakorlat haladóknak kezdőknek

Keresés