Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Milyen sport való neked?

2022. 11. 10. 13:33:46
Milyen sport való neked?

„Mozognom kellene, de nem tudom, melyik sport illik hozzám…” Neked is ismerősen cseng ez a gondolat? Benned is ott a vágy, hogy valahogy karban tartsd a tested, de nem tudod, melyik sport való neked? Most tisztázzuk az alapvető kérdéseket és négy mozgásformát is bemutatunk neked.

Olvasási idő: 6 perc

Ha nem találod meg a hozzád illő mozgásformát, akkor örökre csak irigykedve fogod nézni mindazokat, akik fittek és jó formában vannak. De ha megtalálod, hogy milyen sport való neked, örömödet fogod lelni a mozgásban, és hamarosan Te is közéjük fogsz tartozni! Arról már korábban részletesen írtunk, hogy miért fontos a mozgás, reméljük ezt már te is tudod.

Melyik sport illik hozzád?

Közhelyesen hangzik, de meg kell találnod azt a sportot, amelyet élvezel! Ha a testmozgás egy olyan formáját építed be a mindennapjaidba, amelyre szívesen fordítasz időt, akkor könnyebben meg fog maradni a motivációd.

Sokan már ott elbuknak, hogy nem hiszik el, hogy egy adott sportot képesek lennének kitartóan és rendszeresen űzni. Hát, ha már a legelején lebeszéled magad valamiről, akkor ez valóban igaz is!

Lehet, hogy néha össze kell szorítanod kicsit a fogad, de ha adsz magadnak időt, és fokozatosan növeled a terhelést, akkor már pár hónap múlva olyan eredményeket érhetsz el, amiről korábban álmodni sem mertél. 

Ugye, hogy képes vagy rá?

Tisztázz néhány alapvető kérdést!

A hozzád illő sport megtalálásának egyik legjobb módja, ha megválaszolsz magadnak néhány kérdést. 

Mi illik a személyiségedhez?

Rögtön az elején érdemes mérlegelni, hogy csapatsport vagy egyéni, egyedül végezhető sport illik hozzád!

Ha társaságkedvelő vagy, és szeretsz együttműködni másokkal, valamint összehangoltan dolgozni, akkor csapatsportot kell választanod. 

De ha az elmélyült, önálló munkavégzés áll hozzád közel, akkor egy egyéni sport fog illeni hozzád.

És persze ne feledkezzük meg arról az eshetőségről sem, hogy bár egyedül szeretsz gyakorlatokat végezni, de mégis örülsz, ha mások is vannak körülötted. Ha csoportos órákra jársz el, akkor is koncentrálhatsz csak magadra, mégsem fogod egyedül érezni magad.

Azt sem árt tisztázni, milyen a viszonyod a labdával vagy épp a vízzel. Ha félsz tőlük, értelemszerű, hogy ne próbálkozz olyan sporttal, amelyiket labdával játszanak, illetve amelyik vízhez kötődik.

Végül, de nem utolsósorban, a személyiségedet vizsgálva arra is keresd meg a választ, hogy mennyire bírod a monotonitást. Ha például untatnak az ismétlődő dolgok, semmiképp ne próbálkozz futással. 

Mi a célod?

Semmit sincs értelme célok nélkül csinálni! Ha a mozgásformák közt kutatod a hozzád illőt, mindig figyelj arra, hogy miért is vágsz bele egy új sportba!

Nyilvánvaló, hogy azért, hogy a tested egészségét szolgáld, de nem árt, ha ennél sikerül konkrétabb célt is meghatároznod! 

A leggyakrabban az alábbiakat szokták megfogalmazni:

  • fogyni szeretnék
  • több izmot szeretnék
  • szeretném fejleszteni az állóképességem
  • jobb egyensúlyérzéket szeretnék
  • új kihívásokat keresek

Láthatod, hogy egyes célok nagyon különböznek egymástól. Így a feléjük vezető út is más és más lesz!

Mi illik fizikai adottságaidhoz?

Egész egyszerűen gondold végig, hogy

  • milyen állapotban vannak az ízületeid
  • van-e valamilyen betegséged, amivel kockázatos lenne bizonyos mozdulatok végzése
  • mennyire kötöttek az izmaid
  • melyik testrészeid érzed a legerősebbnek, legmegbízhatóbbnak

Ha sikerül felmérni a fizikai állapotod, egy sor mozgásformát kizárhatsz. De ami ennél is fontosabb, hogy számos sport viszont szinte ordítani fog azért, hogy őt válaszd!

Ne halogasd tovább! 

Itt az ideje, hogy elkezdj sportolni! Röviden be is mutatunk néhány sportot, hátha éppen ezekben találod meg önmagad!

Funkcionális tréning

A funkcionális edzések nem csak egy-egy izomcsoportra fókuszálnak, hanem az egész testet átmozgatják. Fejlesztik ez által az állóképességet és az izmokat is.

Leginkább akkor való Neked valamilyen funkcionális edzésforma, ha már van egy alapedzettséged.

Attól függően, hogy egész pontosan milyen funkcionális tréninget végzel, különböző funkcionális eszközökkel tudod támogatni edzésmunkádat. 

Más eszközök fognak Neked segíteni például saját testsúllyal végzett gyakorlatok során vagy az egyensúlyérzéket fejlesztő gyakorlatokban. 

Ide kattintva körbe nézhetsz a funkcionális eszközök között, és megtalálhatod a Te edzésedhez leginkább passzolót!

Crossfit

Ha kérlelhetetlen maximalista vagy, akkor a crossfitet Neked találták ki! A crossfit edzések elsődleges célja és eredménye a teljesítőképesség növelése. Intenzív és állandóan változó, komplex gyakorlatok, gimnasztika… ami a csövön kifér!

Crossfit edzés közben az egész tested természetes módon mozgatod. Számtalan eszközzel teheted ezt, itt tudsz körbe nézni köztük!

Aqua fitness 

Az aquafitness nem más, mint a vízben végzett aerobik és gimnasztikai gyakorlatok. A vízi torna kíméli az ízületeket, sokkal kisebb sérülés kockázata.

Az aquafitness-nek is elengedhetetlen kiegészítői azok az eszközök, amelyekkel a gyakorlatokat kell végezni.

Számtalan más mozgásforma van még a világon! Most, hogy már tisztáztad a legfontosabb szempontokat, könnyebben meg fogod találni köztük a hozzád passzolót! 

Jóga

A jóga olyan gyakorlatokra épül, amelyekben a légzés és a jóga pózok és ászanák segítségével erősíteni és formálni tudod az izomzatodat. Jóga során főleg a core izmod dolgozik, de a gyakorlatok elvégzése segít az állóképességed és a hajlékonyságod növelésében. Elsősorban abban különbözik más mozgásformáktól, hogy megtanít befelé figyelni. 

Kezdőként elég, ha rendelkezel egy jógaszőnyeggel és, egy jóga zoknival, amiknek a segítségével a gyakorlatokat stabilan tudod elvégezni.

Nálunk pedig minden eszközt és segítséget megtalálsz, ahhoz, hogy megtaláld a számodra megfelelő mozgásformát!

Olvasnál még a témában? Érdekel valamelyik mozgásforma részletesebben? Olvasd el korábbi blog bejegyzéseinket a témában!

 
Tartalomhoz tartozó címkék: egészség kezdőknek

Keresés