Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Miért nélkülözhetetlen az SMR henger?

Szalka Andi - személyi edző
2021. 02. 16. 13:53:00
Miért nélkülözhetetlen az SMR henger? A masszázs henger kiemelkedő szerephez tud jutni az otthoni nyújtások során, hogy testünk működése a lehető legoptimálisabb legyen - hangzik az egyszerű válasz. Rendben. Értjük. De miért? Mi az összefüggés, hol a kapcsolat a fájdalom nélküli mozgás, a rugalmas ízületek, komfortos mindennapok és az SMR henger használata között? Mit tesz velünk? Hogyan szolgálja testünket? Mennyire igaz, már-már nélkülözhetetlen szerepkörben tetszeleg? 

Az SMR henger kifejezéssel már biztosan te is találkoztál, különösen akkor, ha valamilyen mozgásformát végzel akár verseny-, akár hobbi szinten. De mi az SMR henger hatása? Mire használható a masszírozó hengerként is ismert eszközt? Ezekre a kérdésekre azonban már kevesebben tudják a választ.

Mielőtt belekezdenél a cikk elolvasásába, fusd át a rövid tartalomjegyzéket:

Tipp: Ha csak a cikk egy része érdekel, akkor kattints a hozzá tartozó főcímre és a cikk legördül a számodra érdekes fejezethez!

Minden amit az SMR hengerről tudnod kell

Napjainkban egyre többet hallani a kötőszövetekről, a testünket belülről borító fascia rendszerről. Ez nem véletlen, hisz egy nagyon fontos szervrendszerről van szó. A kötőszövetnek hatalmas szerepe van izmaink optimális működésében, szerveink rögzítésében. Körülveszik belső szerveink, szalagokat, tartó elemeket hoznak létre testünk minden részben. A fascia stabilizálja az egyéb szöveteket, elválasztja egymástól az izomrostokat, funkcionális izom láncokat, átjárást biztosít az erek és idegek számára az izmok között. Úgy képzeljük el, mint egy hatalmas pókhálót, vagy harisnyát, mely a lábujjunktól a fejünk tetejéig beburkol bennünket. Fő alkotóeleme a kollagén és az elasztin. Megkülönböztetünk belőlük “felületes”, “mély” és “belső szervi” fasciát. 

Amennyiben kötőszöveteink megfelelő állapotban vannak, akkor testünk működése optimális. Ellenkező esetben azonban (ha lazák vagy épp túlságosan feszesek) számos probléma felmerülhet, kezdve a romló izomműködésen, fájdalommal járó panaszokon át, egész komoly esetekig. Edzeni a kötőszövet nem edzhető ugyan, de számos külső behatással funkciója és szerkezete is nagyon pozitívan befolyásolható. Ne hanyagoljuk hát el! 

Hogy melyek ezek a praktikák? 

Jó stimulációs lehetőség lehetőség a kötőszövet számára egy váltózuhany, egy komolyabb nyújtás vagy épp egy SMR henger edzés (self-myofascial release) mellyel izompólya, vagy kötőszöveti önmasszázst végezhetünk. Ezzel főként izmaink regenerációs folyamatait tudjuk elősegíteni, de edzéseink hatékonyságát is javíthatjuk.

Lelki szemeink előtt most megjelent egy kellemes lazulást hozó eszménykép tudom és ez részben jó is, hisz a kívánt tevékenység felé hajt minket a valóság azonban a “kellemes önmasszázs”-tól picit eltérő, picit más, fájdalmasabb…

Szeretnél egy SMR hengert? Nézd meg SMR henger kínálatunkat!

A SMR henger hatása

Az SMR henger vagy másnéven masszázs henger használata teljes testünkre kiterjedő, kezdve a vádlin át, egészen akár a nyaki szakaszig. Meghatározott területeket, meghatározott módon kell “átgörgetni” ügyelve arra, ha fájó pontot (trigger pont) észlelünk, azon ne haladjunk rögtön át maximálisra járatva a henger masszírozó hatását. 60-90 másodpercig próbáljuk a környező területet hengerrel fellazítani, majd csupán ezt követően térjünk át rövid időre a fájdalmas pontra. Ha pedig ez megvan, mehetünk tovább.

A cél tehát természetesen nem az, nagyfokú kellemetlenséget okozzunk magunknak, a kisebb érzékenység viszont elképzelhető. A fájdalom itt is jelzés. Ne felejtsük! Tízes skálán megközelítőleg ötös fájdalmat tartsunk elfogadhatónak és ennél fájdalmasabb területeken, nyilalló pontokon óvatosan alkalmazzuk. 

Persze azért túl gyengédek se legyünk magunkhoz, ugyanis megfelelő “nagyságú nyomás” kell ahhoz, segítsen a feszültség feloldásában az adott izomnál az izomhossz beállításában és hogy elindítsa a salakanyagok kiürülését. 

De hogy hogyan szabályozzuk az erősséget? Testsúlyunk hengerre történő megfelelő mértékű ráhelyezésével. 

Mit fontos ehhez még tudnunk?

Ha fáj

Mint fentebb írtuk, a fájdalom jelzés! Azt pedig tudjuk magunkról jól, ha fájdalmat érzünk, testünk, izmaink azonnal megfeszülnek! Még ez így önmagában rendben is lenne, viszont hengerezés közben lényeges igyekezzünk ellazítani őket, hisz magunkat megfeszítve nem engedjük annyira rá testsúlyunkat és hengerezésünk nem lesz annyira eredményes.

Amire mindenképp ügyeljünk még!

Mit nem szabad hengerezni

Csontokat, lágy területeket ne hengerezzünk. A célja ugyanis nem ez, hanem az izmok és kötőszövetek fellazítása az esetlegesen ebből eredő fájdalmak enyhítése, a regeneráció elősegítése.

Mindamellett mint mindenhol itt is fontos szempont a rendszeresség. Ne higgyjük, hogy alkalmanként használva hatalmas áttöréseket érhetünk el. Természetesen egy-egy feszes, fájó pontnak enyhülést hozhat a henger, de ha tényleges áttörést szeretnénk és valóban célunk a lehető legoptimálisabb működése testünknek, használjuk rendszeresen, használjuk jól és tényleg legyen háztartásunk nélkülözhetetlen eleme az SMR henger!

SMR hengert vásárolnál? Nézd meg webshopunk kínálatát!

Olvasnál még a szerzőtől? Szalka Andi korábbi cikkei:

Olvasnál még SMR hengerrel kapcsolatos témában? Olvasd el korábbi blog bejegyzéseinket:

A szerzőről:

Szalka Andi

Egész fiatal koromat végig kísérte a mozgás, a sport szeretete. 6 éves koromban már úsztam, teniszeztem, futottam, néptáncoltam, végül pedig kikötöttem a társastáncnál, mely –nyugodt szívvel állíthatom– életem nagy szerelme volt. Ebben a sportágban eltöltött tíz éves versenyzői pályafutásom végül –sok szép más eredmény mellett– Területi Magyar Bajnoki II. hellyel zártam.

Ez az életszakasz azonban befejeződött és megnyílt egy új kapu; aerobikozni kezdtem. Először csupán hobbi szinten, majd a szükséges iskolák elvégzése után hivatásszerűen. 2005-ben pedig úgy döntöttem, szakmai tudásom mellett fizikai felkészültségemet is próbára teszem, így elindultam egy 12 órás aerobik maratonon, melynek bajnoka lettem. 

Tíz éves versenytáncos múlttal, 14 éves edzői tapasztalattal, többszöri év edzője díjazottként a hazai aerobik rendezvények rendszeres szereplője vagyok, de emellett az Iron System Hungary Master trainereként, valamint a magyarországi Hot Iron képzések vezetőjeként is dolgozom. 

A Diéta & Fitnesz magazin újságírója 2018. évben lettem, mely feladat igen hálás és tökéletesen kiegészítette foglalkozásom. Korábbi munkáim közé tartozott még online újságok mozgás rovatainak szerkesztése, a Wellness magazin szakértőjeként való helytállás, valamint Béres Alexandra Súlykontroll programjának fitnesz koordinátoraként is próbára tehettem magam. Ezt koronázta egy szép kihívást jelentő munka, 2016-2018. között a Gilda Max terem hálózat szakmai vezetőjeként tevékenykedtem. 

De hogy napjainkról is beszéljünk. Életembe egy új "szerelem" költözött, ez pedig az online óratartás. Egyre növekvő csapattal, heti 3 edzéssel, étrendekkel, különböző programokkal érünk el hétről - hétre csodálatos eredményeket és tesszük ezt egy összetartó csapatként az online térben, melyhez bármikor bárki csatlakozhat! 

WEBwww.szalkaandi.hu/tagsag

Instagram: https://www.instagram.com/andreaszalka/

Facebook: https://www.facebook.com#slszalkaandi

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCs2rDd51LR1tSq6LgirF3sQ 

Szalka Andi

 

Keresés