Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Mi az a funkcionális edzés, és hogyan csináld?

2022. 09. 01. 10:43:00
Mi az a funkcionális edzés, és hogyan csináld?

Mi is az a funkcionális edzés? Sokat halljuk a kifejezést, a fogalmak viszont összemosódnak. Ebben a bejegyzésben tisztába tesszük a definíciókat!

Olvasási idő: 5 perc

Mi az a funkcionális edzés?

A funkcionális edzés olyan edzés, amely során nem csak egy izmot vagy izomcsoportot mozgatunk meg. Ez az egyik olyan fő jellemző, amiben különbözik a klasszikus konditermes edzéstől. Itt ugyanis egy-egy mozdulatsor több izomcsoportot érint, nincs külön csak lábra vagy karizomra koncentráló edzés. 

Azonban nem csak ebben különbözik a klasszikus konditermi súlyzózástól és társaitól. Itt ugyanis a mozdulatok egyrészt életszerűbben vannak kialakítva, egymásra építve. Ahogy például egy-egy sport során viselkednél éles helyzetben. Innen jön a neve is, hiszen más a funkcionalitás egy focistának, aki a dinamikáját erősítené például egy mozdulatsorral, és más a bokszolónak vagy épp a futónak. A funkcionalitás arra a funkcióra utal, amely a te mozgásbeli célod.

Persze ezzel a definícióval kicsit sarkítottuk, behatároltuk a funkcionális edzést, a valóságban sokan csak azért választják ezt a mozgást, mert meglátták ezeknek az életszerű mozdulatsorokra épülő edzéstípusnak a hatékonyságát és szépségét, nem pedig konkrét funkcionalitás miatt. 

Például a szakemberek azt mondják, hogy a több eltérő dinamikájú mozgásból felépített mozdulatsorok úgy hatnak az izmokra és az anyagcserére, hogy a funkcionális edzések során, illetve az edzés után bekövetkező folyamatok hatására sokkal, de sokkal hatékonyabban fogyunk.

Ezzel pedig eljutottunk a crossfitt és a funkcionális edzés fogalmának tisztázásához is, mert a két, egymással kapcsolatban és akár átfedésben lévő edzéstípus nem ugyanazt a fogalmat takarja.

Miben más, mint a crossfit?

Igazából maga az elv más, más dimenzióban mozognak, más nézőpontból közelítik meg a mozgást és a célt, ez azonban nem jelenti azt, hogy kizárják egymást. 

A crossfit, ahogy erről korábban írtunk is, az állóképességnövelő, az izomerőt növelő, a dinamikát fejlesztő gyakorlatok egy edzés alkalmon belüli kombinálására épül. Itt a gyakorlatok típusán van a hangsúly, miközben a funkcionális edzés az izmokra fókuszál, hiszen az a célja, hogy több izomcsoportot mozgasson meg egy edzés alatt. Gondold végig és  láthatod, hogy valójában átfedésben van a két edzéstípus, hiszen a cél és a fő fókusz hasonló, és egy irányba mutat. Persze nem minden funkcionális edzés crossfit edzés, és nem minden crossfit edzés funkcionális. De azért általában viszonylag összeér a két típus, lásd például a kettlebellt.

Milyen edzések és eszközök léteznek?

Ha funkcionális edzést szeretnél végezni, először döntsd el a funkciót. A funkcionális edzéseknek egyébként kedvelt bemelegítő eszköze az ugrókötél -persze csak a bemelegítő nyújtás után- mert felviszi a pulzust, és így gyorsan bemelegednek az izmaid. Sokszor jellemző, hogy egész gyakorlatsorok épülnek a kettlebellre, mert a súlyokat is nagyon sokoldalúan lehet használni, mivel a kis súly 8-16 kg szokott lenni, lendületes mozgásokat lehet velük végezni, mégsem klasszikus súlyemelésről van szó. Ezért lehet egész mozdulatsorokat építeni a kis súlygolyókra.

A fitness kötéllel is nagyon sok okos, funkcionális gyakorlat végezhető, nézz szét gyorsan a termékismertetőkhöz mellékelt blogajánlóban, ebből már egy profi edzésterv is összejöhet! A saját testsúlyos eszközökkel, mint a TRX heveder, nem csak gyorsan lehet fejlődni, de kontroll alatt is tarthatod a terhelést. Ez kifejezetten fontos lehet sérülés vagy szülés után, vagy épp ha több hónapra estél ki a komolyabb mozgásból.

Ha tehát szeretnél képbe kerülni a funkcionális edzések működésével kapcsolatban, nézz szét az erre a célra gyártott termékeink között, és ne hagyd ki a hozzájuk mellékelt edzésismertető bejegyzésünket sem. Ezzel a tudással már el tudod dönteni, hogy mit szeretnél. Sőt, tapasztaltabb sportolók már ki is próbálhatják ezeket a mozdulatsorokat.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kettlebell kezdőknek

Keresés