Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Középpontban a térdfájdalom

Hodoniczki-Kammerer Judit és Kőszegvári Ágnes - gyógytornászok
2021. 06. 02. 10:51:00
Középpontban a térdfájdalom

A térdízület az egyik leggyakrabban sérült része testünknek. Sokfajta problémánk lehet ezzel a területtel. Három fő típusa van a megbetegedéseknek, a gyulladásos, a kopásos és a traumás elváltozások. Mik a javasolt terápiák a térdfájdalom megszüntetésére? Milyen gyakorlatokkal tudjuk hatékonyan kezelni a kialakult térdfájdalmat? 

Olvasási idő: 16 perc

A térdízület egy bonyolult ízület, hiszen számos szalag, porc található benne és sok izom körülötte. Bármelyik képlet sérülése az ízület funkciójának romlásához vezethet, mely fájdalommal járhat együtt. A térdízületi sérülések az egyik leggyakoribbak, ezért érdemes mélyebben megismerni a térdfájdalom problémáját, hogy a későbbiekben hatékony terápiát tudjunk választani. 

Mielőtt belekezdenél a cikk elolvasásába, fusd át a rövid tartalomjegyzéket:

A térd anatómiája

A térd ízülethez tartozik a combcsont (femur) és a lábszárcsont (tibia) találkozása, illetve a combcsont és a térdkalács (patella) ízesülése. A találkozó ízfelszínek felülete egyenetlen (inkongruens), ami azt jelenti, hogy nem teljesen illeszkedik a felszínük egymáshoz. Ezen egyenetlenség kiküszöbölését a két gyűrűporc (meniscus) végzi.

A szalagok funkciója az ízület mozgás közbeni stabilizálása, az elülső keresztszalag a lábszár előre csúszását, míg a hátsó keresztszalag a hátra csúszását akadályozza meg a combcsont helyzetéhez képest. A külső és belső oldalszalagok pedig az ízület oldalirányú stabilitást hivatottak szolgálni. A szalagok mellett az izomzat további rögzítő funkciót lát el. Idetartoznak szűkebb értelembe véve a combhajlítók (hamstrings), a négyfejű combizom (m. quadriceps femoris). A combközelítők (mm. adductores) és a combtávolítók (m. glut med et min., tensor fascia latae ) és az oldalsó comb pólya (tractus iliotibialis)  biztosítják az oldalirányú stabilitást.

 

A térdfájdalom típusai:

A térdízület az egyik leggyakrabban sérült része testünknek. Sokfajta problémánk lehet ezzel a területtel. Három fő típusa van a megbetegedéseknek, a gyulladásos, a kopásos és a traumás elváltozások. 

A fájdalom helye és jellege alapján azonosítjuk be a panaszokat:

Gyulladásos panaszok  

A térdfájdalom gyulladásos panaszok közé soroljuk az egy ízületet érintő (monoarthritis) térdizületi gyulladást, mely lehet egy kórokozó, vagy akár egy autoimmun folyamat következménye. Idesoroljuk továbbá a több ízületet, illetve több szervrendszert egyszerre érintő különböző autoimmun kórképekből származó elváltozásokat is, (például a rheumatoid arthritis vagy arthritis psoriatica). További térdízületi panaszokat tud okozni a kristályarthropatiák csoportjába tartozó köszvény is. A gyulladásos, anyagcsere folyamatot érintő problémák esetében a térdízület duzzadt, fájdalmas, meleg, akár fényes lehet. A diffúz panaszokat mindenképpen mutassuk meg szakembernek, gyógytornásznak, reumatológusnak, hiszen ha egy ízületi gyulladással állunk szemben első és legfontosabb ennek mérséklése. E célt a fizioterápia eszköztárában a hűtő zselék, pakolások és krémek szolgálják. Ezt egészítjük ki a lassú és ellenállás nélkül végzett mobilizáló gyakorlatokkal és a hengerrel/ labdával végzett lágyrészmobilizációval. Szükség esetén kinesiotapet és térdrögzítőket is alkalmazhatunk a tünetek csökkentésére. 


A gyulladás mérséklődését követően javasolt a továbbiakban a vízi kezelések bevezetése, hiszen ebben az esetben csökkentett terhelés mellet (a víz felhajtó ereje által) végezhetünk gyakorlatokat. Fontos, hogy a víz hőmérséklete ne legyen több mint 32-34°C, és csakis az úgy nevezett akut fázis, azaz a tünetek megjelenésétől számított minimum 4-6.hét után javasolt.  

Orvosi oldalról a labor vizsgálatokkal alátámasztott diagnózis felállítását követően a gyógyszeres, injekciós kezelés lehet szükséges. 

Ajánlott eszközök gyulladásos térdfájdalom esetén:

Olvasd el a szerzők Hodoniczki-Kammerer Judit és Kőszegvári Ágnes - gyógytornászok ajánlott cikkeit a témában!
​Az ízületek kímélésének jelentősége
Kineziológiai tapasz alkalmazása a mozgásszervi megbetegedések körében

Baker ciszta: 

A térdízület hátsó részén, a térdhajlatban létrejövő duzzanat, ami a nyáktömlőben képződő kóros mennyiségű folyadék gyűlem miatt jön létre. Okozhatja a stabilitás hiánya (instabilitás), túlterhelés, illetve már az előzőekben említett autoimmun folyamat. 

Javasol terápia:

Tendinitis vagy tendinopathia:

A csont-ín átmenet irritációja, mely az izom túlterhelése esetén jön létre. A térdfájdalom kezdetben terhelésre, majd a későbbiekben akár nyugalomban, lokálisan is jelentkezhet. Terápiája során az ín tehermentesítése, pihentetése, lágyrészek nyújtása és lazítása a cél. 

Osgood- Schlatter szindróma: 

Sok esetben 10-16 éves kor környékén a csontok növekedését az izmok nem tudják követni, emiatt az elülső combizom feszes lesz. A négyfejű combizom tapadása a térdkalács ínán keresztül a lábszárcsont elülső részén található. Ez a terület a terhelés következtében állandó irritációnak van kitéve, ami krónikus fájdalmat okoz a térd elülső felszínén. Az ín tapadási pontjánál microtraumák keletkeznek, ami által sérül a csonthártya és a csontállomány is. Ha a terhelés nincs felfüggesztve deformitást is okozhat, hiszen a csontmag is sérülhet. 

Javasolt terápia:

Terápiás gyakorlatok

 

Kopásos megbetegedések

Ebben esetében az ízületi felszínt borító porcréteg folytonossága sérül, illetve az ízületi folyadék minősége vagy mennyisége nem elegendő, ezért alakul ki a térdfájdalom.

Kutatások szerint Magyarországon a társadalom 18,3%-a szenved a megbetegedéstől. A becslések szerint 2050-re világszerte a társadalom több mint 20%-a lesz érintett, azaz kb. 130 millió ember. A megbetegedésben kulcsszerepet játszik a testsúly és a terhelés. 

A testsúly és a terhelés a teherviselő ízületeket érinti leginkább, így a térdízület mellett a csípő- és a bokaizületet van kitéve leginkább a testsúly által okozott kopásos megbetegedéseknek. Kevésbé gyakori, de érintett területek még, az ujjak illetve a gerinc. Amennyiben nem volt kitéve az különös terhelésnek (pl. váll, könyök) az adott ízület, úgy a fentieken túl más ízületeknél ritka a kopásból eredő megbetegedés. 

A degeneratív elváltozások estében két típus különböztetünk meg, az elsődlegest (idiopátiást) és a másodlagost (secundert). Az elsődleges kopás vagy arthrosis, aminek oka nem igazán határozható meg, leginkább a szövetek változása miatt alakul ki, mely mögött a kor és/vagy a hormonok változása áll.
A térdízületet érintő kopásos elváltozás leggyakrabban a nőket érinti a menopauzát követően. A másodlagos arthrosis mögött sokféle ok állhat például a traumák, gyulladás, fertőzés, elhízás, anatómia deformációk, biomechanikai eltérések. Míg az elsődleges típus jellemzően az idősebb korosztályt érinti, ez a fajtája előfordulhat a fiataloknál is. 

A két fő típus terápiájában nagy eltérés nincsen, hiszen mindkét esetben a biomechanikai eltérések helyrehozatala a célunk. A fájdalom helye leginkább a az ízületi vonalban, illetve a térdkalács környékén jellemző, típusa tompa, mély, sajgó. Jellemzője a reggeli vagy pihenést követő indítási nehézség.

Javasolt terápia:

Terápiás gyakorlatok

 

 

 

 

 

A megfelelő terápia kiválasztásához mindenképpen érdemes szakembert felkeresni. 

Orvosi oldalról a kenőanyag és az ízfelszínek folytonosságának helyreállítása a cél, gyógyszeresen illetve műtéti megoldások által. 

Traumás elváltozások

A harmadik és talán a legszerteágazóbb csoport a túlterhelésből, illetve sérülésen alapuló térdpanaszok. Idetartoznak a futás kapcsán kialakulható, elülső térdfájdalom (patellofemorális fájdalom szindróma), oldalsó comb izompólya fájdalma (tractus iliotibialis szindróma), sípcsont körüli fájdalom, Achilles-ín gyulladása, talpi bőnye gyulladása (plantaris fasciitis).

Olvasd el a szerzők Hodoniczki-Kammerer Judit és Kőszegvári Ágnes - gyógytornászok ajánlott cikkét a témában!
Mindent a futásról - gyógytornász szemmel

 

Steve Bolen és mtsai. által készített, magas esetszámot feldolgozó kutatás alapján látható, hogy a térd sérülések kb. 40%-a szalag, 11%-a gyűrűporc és 24%-a térdkalács eredetű.  

Steve Bolen és mtsai kutatási diagram

A traumák esetében megkülönböztetünk kontakt és nem kontakteredetű sérüléseket. A kontaktsérülések esetén, külső behatás, által jön létre a probléma. Ide tartoznak a húzódások, törések, szalag részleges és teljes szakadások, porcsérülések, stb.

Külső keresztszalag szakadás (LCA)

A szalagsérülések legnagyobb hányadát (46%) az elülső keresztszalag sérülések teszik ki. Az elülső szalag szakadása és sérülése, legtöbb esetben a törzs és az alsó végtag oldalirányú funkcionális instabilitásának eredménye pl. egy rossz talajfogást esetében, akár csak az oldalszalag sérülések (MCL és LCL). Rehabilitációs terápiája a műtéti technikától és a sérülés mechanikájától függően eltérő lehet. 

LCA sérülés

Fájdalom helye a térdízület hátsó részén.

Megelőzés: (gyógytornászoknak)

Terápia: (gyógytornászoknak)

Oldal irányú stabilitás helyreállítása

Gyűrűporcz (meniscus) sérülés 

Meniscus sérülésA csavarással járó sérülések esetében gyakori a gyűrűporc (meniscus) sérülése is, például, ha a láb letapad viszont a test a lendületénél fogva tovább fordul. Ez lehet csak hasadás, vagy le is szakadhat a por egy része is súlyosabb esetben. Ha a leszakadt rész szabadon vándorol az ízületben, “ízületi egérnek” hívjuk, ha ez akadályozza a mozgást, akadásos tünetek jelentkezhetnek. 

Meniscus sérülés esetén az ízületi vonalban a térd külső vagy belső oldalán a leggyakoribb a fájdalom, és főleg csavaró mozdulat tudja provokálni. (pl. csikk eltaposása vagy sarkon fordulás)

Tünetek észlelése esetén, érdemes szakembert felkeresni, a diagnózis felállításának érdekében. A sérülés mértékétől és helyétől függően a terápia lehet konzervatív, illetve szükség esetén műtéti. Rehabilitációs program a műtéti technikától és a sérülés mechanikájától függően eltérő lehet. 

Javasolt terápia

A rehabilitáció során több szempontot kell figyelembe vennünk, így mindenképpen kérjük gyógytornász segítségét. A szakember betegvizsgálat után egyénre szabott kezelési tervet állít össze, melynek végzése szakmai kontrollt igényel, azonban ez az út vezet a fájdalommentes élethez, sportmozgásokhoz való visszatéréshez.

Hogyan tovább, ha tenni akarsz a térdfájdalom ellen?

 • Rendszeres futó vagy, akkor preventív céllal mindenképpen javasoljuk, hogy olvasd el Mindent a futásról - gyógytornász szemmel című cikkünket, ide kattintva
 • Akut fájdalom esetén a Thera-Pearl jégzseléket, itt tudod megrendelni webshopunkból, a Biofreeze fájdalomcsillapító krémet, pedig itt találod webshopunkban
 • Térdízületi rögzítőinket, ide kattintva tudod megrendelni
 • Rehabilitációs és izomerősítő termékeinket, melyekkel fejleszthető az egyensúly és a térdízület stabilizálása, itt találod
Szeretnél megtudni mindent a térdfájdalomról?

Kérd INGYENES Térdfájdalom e-book tudásanyagunkat!

Kattints a képre, add meg e-mail címed és azonnal elküldjük neked az e-bookot.

Olvasnál még a szerzőktől? Hodoniczki-Kammerer Judit és Kőszegvári Ágnes korábbi cikkei:

Felhasznált irodalom:

 • https://www.who.int/medicines/areas/priority_medicines/Ch6_12Osteo.pdf
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7704420/
 • https://www.knee-pain-explained.com/knee-pain-diagnosis-chart.html 
 • https://osmsgb.com/rheum/you-have-osteoarthritis-whats-next/ 
 • https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/osgood-schlatter-disease-knee-pain/ 
 • https://www.pogophysio.com.au/blog/mcl-sprains-part-1-anatomy-function-mechanism-of-injury-diagnosis/ 
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7704420/ 
 • https://bjsm.bmj.com/content/34/3/227.2 
 • https://bjsm.bmj.com/content/bjsports/34/3/227.2.full.pdf 
 • https://link.springer.com/article/10.1007#sls00167-009-0813-1 
 • https://totalphysiocare.com.au/meniscus-tear/ 

A szerzőkről:

Hodoniczki-Kammerer Judit

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán gyógytornászként végeztem 2014-ben. 2015-től az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben főként reumatológiai és degeneratív jellegű problémákkal foglalkoztam, mellete pedig számos alkalommal dolgoztam futókkal, valamint futóversenyeken mozgáselemzést, kezeléseket végeztünk kollégáimmal. Az egyetemen külföldi gyógytornász hallgatók oktatásában veszek részt. 2018 óta Kiskunhalason a helyi kézilabda egyesület munkáját segítem, valamint a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Szegedi Tudományegyetem Oktatókórházában dolgozok.

 

Kőszegvári Ágnes

2012-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán gyógytornász szakon. 2012-től az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben dolgozom. Egyetemi éveimet követően részt veszek az egyetemi oktatásban is mind az elméleti, mind a gyakorlati részben. 2015-ben  mesterszakon végeztem ugyancsak a Semmelweis Egyetemen. 2014 óta dolgozom sportolókkal és 2019 óta a BodyTherapy rendelőben. 2019 óta a Thera-Team szervezésben elindult "Ball management - a rehabilitációs" szakmai képzés oktatója vagyok.

 

 

Keresés