Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Középpontban a könyökfájdalom - "Már a könyökömön jön ki... a fájdalom…”

Hodoniczki-Kammerer Judit és Kőszegvári Ágnes - gyógytornászok
2021. 09. 14. 12:33:00
Középpontban a könyökfájdalom - "Már a könyökömön jön ki... a fájdalom…”

A könyöksérülések, akárcsak a többi ízületeket érintő problémák szerteágazóak. Lehetnek traumás, gyulladásos, kopásos eredetűek. Az alábbi cikkünkben részletesen áttekintjük a könyököt érintő problémákat a teljesség igénye nélkül, legfőképpen azokra  fektetve a hangsúlyt amelyekre gyógytornával, mozgással hatni tudunk.

Olvasási idő: 17 perc

A könyök anatómiája

A könyökízületet három csont együttese alkotja, a felkarcsont (humerus) és a két alkarcsont, az orsó- és a singcsont (radius és ulna). Mivel a két alkarcsont egymással is ízesül, így igazából három ízületről beszélünk. Hátul található a singcsont könyöknyúlvány (olecranon), két oldalt pedig a felkarcsont belső (epicondylus medialis humeri) és külső könyökdudora (epicondylus lateralis humeri). Elől pedig a bicepsz ina tapintható.

Az ízület összetett, hiszen nagyon sok irányú és fajta mozgás esetén kell hogy stabil maradjon, létrejöhet hajlítás és nyújtás (flexió-extenzió), hanyintás és borintás (pronáció- szupináció).

A sérülések tekintetében három fő szalagot emelnénk ki a könyök ízület kapcsán, a két oldalsó szalagot (lig. collaterale ulnare et radiale) és a gyűrű alakú szalagot (lig. anularea radii).

Kép: panevino.hu

A könyökízület nagyon érzékeny, és nem egyszerű a terápiája, sokszor tapasztalt terapeutáknak is gondot okozhat.

Könyöksérülések

Traumás sérülések

Könyökficam

A könyökficam leggyakrabban nyújtott könyökkel kézre eséskor jön létre. Leginkább a labda, kontak sportoknál, illetve a motorosoknál, bicikliseknél, ahol az esést szeretné tompítani az ember. A ficam jellemzően hátulsó, néha laterális, illetve a kettő keveréke lehet, ilyenkor az orsócsont (radius) és a singcsont (ulna) együtt hagyja el a felkarcsont (humerus) végét.

Mivel nagyon összetett az ízület, ezért az ilyen jellegű tünetekkel mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ahol képalkotó eljárással ellenőrzik az ízület helyzetét, fizikális vizsgálattal az erek és idegek állapotát, majd rögzítik szükség esetén.  Akutan javasolt a Therapearl és Biofreeze használata, mely csökkenti a szöveti duzzanatot és a fájdalmat.

Fizioterápia szempontjából a rögzítést követő mobilizáció és a nem rögzített ízületek mozgatása a cél.

Későbbiek során javasolt terápia:

 • kinesio tape
 • lágyrészek lazítása és nyújtása
 • könyök stabilitásának javítása
 • biomechanika helyreállítása
 • szükség esetén műtéti megoldás

A könyökficam egy speciális formája a kisgyermekkorban jellemző Nursemaid's elbow. Ez a típusa a 1-4 éves korosztályt érinti, akiket kezüknél fogva vezetnek a felnőttek. A sérülés akkor jön létre, amikor nyújtott kéz helyzetben nagyobb mértékű húzást fejtünk ki a könyökízületre. Ebben a korban még a stabilitásért felelős szalagok nagyon lazák és gyengék, így nem tudják ellátni a funkciójukat megfelelően. A húzás hatására a két csontvég eltávolodik egymástól és a szalag beragadhat az ízületbe, deformitás vagy sokszor duzzanat nélkül. Ami ráutaló jel lehet, hogy  a gyermek nem használja az egyik kezét, mert fáj neki amikor mozgatja. Általában ilyenkor a sérült karját egyenesen vagy enyhén behajlítva tartja a teste mellett. Ilyenkor minden esetben orvosi konzílium javasolt.

Ahogy nőnek a gyerekek, a sérülés esélye csökken, hiszen a szalagok megerősödnek. Ez a fajta sérülés típús 5 éves kor felett már nagyon ritka.

Kép: aboutkidshealth.ca

Leggyakoribb esetek:

 • Ha megrántjuk a karját. Egy hirtelen rántás során könnyen létrejöhet a ficam.
 • Ha a kezénél fogva húzzuk fel a gyereket. (Ha felemeljük, mindig a hónalja alatt fogjuk őt.)
 • Ha a kezénél vagy csuklójánál fogva hintáztatjuk a gyereket. (Inkább ültessük egy kendőbe vagy hintába és úgy játszunk vele.)
 • Ha egy esést úgy próbálunk megelőzni, hogy elkapjuk a gyerek karját.

Ellátása során orvosi konzílium, illetve reponáció szükséges. Ezt követően, ha az orvos úgy ítéli meg sínbe is teheti a gyermek karját néhány napra.

Könyök ízületi törések

Az ilyen fajta sérülések minden esetben orvosi vizsgálatot és kezelést igényelnek. A törés lehet ízületen kívüli vagy ízületbe hatoló, egy vagy több csontot is érinthet, társulhat hozzá szalagszakadás, ficam is. Fontos a pontos diagnózis és ellátás. A nem megfelelően kezelt törés végtag rövidülést okozhat. Ami a későbbiek során váll, nyak, hát fájdalmat és életminőség csökkenést jelenthet.

Ellátása során rögzítik a csontvégeket, hogy minél pontosabban forrjanak össze. Külsőleg erre gipszet, rögzítőket, míg belsőleg, műtéti feltárás során lemezes, csavaros és drótos fixációkat alkalmaznak.

Szalagszakadás

Ahogy már az anatómiai áttekintésben említettük, sérülések kapcsán három fő szalagot emelnénk ki a könyökízületben. A külső oldalszalag sérülése leginkább törésekkel és ficamokkal együtt alakul ki. A belső szalag pedig leggyakrabban túlterhelésből adódó sérülés során lesz panaszos, például az alkar csavarása, nyújtott könyökkre esés, sokszor ismételt fej fölötti mozdulat (röplabda, tenisz). Ha az alábbi szalagok sérülnek a könyök oldalsó stabilitása csökken.

Kép: sportsinjuryclinic.net

A gyűrű alakú szalag sérülésének egyik fajtája fentiekben már említett Nursemaid’s elbow, illetve jellemzően a Reumatoid Arthritis (teljes szervezetet érintő autóimmun gyulladásos megbetegedés) esetében ez a szalag kifejezetten meggyengül, el is szakadhat. Ennek érdekében ízületvédelmet alaklamzunk, csökkentve ez álatal az ízületre ható stressz mértékét. A terápia megkezdése előtt mindenképpen reumatológust és gyógytornászt érdemes felkeresni.

Akár csak a törések és a ficam, ez a sérülés fajtánál is orvosi beavatkozás szükséges.

Gyógytorna szempontjából mindkét esetben, amíg a külső rögzítő fent van a szabadon lévő ízületek mobilizálása, a duzzanat csökkentése a cél. A gipsz vagy sín eltávolítását követően pedig a könyök mozgásainak visszavezetése a teendő. Ennek szigorú kritériumrendszere van, ami sérüléstől és a műtéti technikától függ.

 

Kopásos elváltozások

A könyökben mivel 3 csont találkozik, számos probléma alakulhat ki. A kor előre haladtával, illetve más hatások másodlagos elváltozásaként az ízfelszínek elkophatnak, a porcfelszínek  feltöredezhetnek. Ezért az ízületek mozgékonysága csökkenhet, amihez fájdalom is társulhat. Ezeket együttesen degeneratív vagy kopásos megbetegedéseknek nevezzük.

Javasolt terápia:

 • kinesio tape
 • vizi terápia
 • lágyrészek lazítása és nyújtása
 • könyök stabilitásának javítása
 • biomechanika helyreállítása
 • szükség esetén műtéti megoldás (protézis)

Gyulladásos könyökfájdalom

A könyök területén leggyakoribb gyulladásos eltérés a bursitis más néven nyáktömlő gyulladás. Önállóan illetve más autoimmun folyamatokhoz társulva is megjelenhet a könyök környékén. Első jelei közt, izületi mozgástartomány csökkenést és duzzanatot találhatunk a nyáktömlőknek megfelelő helyeken.

Kép: orchardhealthclinic.com

Javasolt terápia:

 • jégzselé
 • kinesio tape
 • lágyrészek lazítása és nyújtása
 • ízület stabilitásának javítása
 • biomechanika helyreállítása
 • szükség esetén gyógyszeres, injekciós vagy műtéti megoldás

Teniszkönyök

A teniszkönyök  a gyógytornászok körében is elég gyakori megbetegedés, melynek prevalenciája a normál populációban 1-2% közé tehető. A betegek mintegy 5%-ának okozza valósan a tenisz a panaszát.   A teniszkönyök patoanatómiailag egy túl használódási szindróma, ami során microtraumák jönnek létre, melyek degeneratív  folyamatot hoznak létre. Ezért is helytelen az epicondilitis megnevezés, amely a gyulladásos kórlefolyást jelenti számunkra.

A teniszkönyök az alkari kézfeszítő izmok (kifejezetten a m. extensor carpi radialis brevis) túlerőltetéséből adódó probléma. A fájdalom leggyakrabban a könyök külső részén jellemző. Amennyiben ez nem kerül ellátásra, úgy a fogás közben is okozhat fájdalmat. Dorf és mtsai. kutatásuk során összehasonlítást végeztek, miszerint, az érintett oldali kéz szorítóereje 50%-kal csökken az egészséges oldalhoz képest, ez jelentős funkció romlást mutat az mindennapi használat kapcsán.,

Fontos elkülöníteni, a nyaki szakasz okozta kisugárzó fájdalomtól, illetve a vállízület instabilitásából eredő panaszoktól, ehhez szakember segítsége szükséges.

Amennyiben megbizonyosodtunk arról, hogy a probléma az alkar izomzatánál van, akkor megkezdődhet a terápia. Első körben a gyulladás és a fájdalom csökkentése a cél. Erre a legjobbak a pihentető sínek és a TheraPearl. Ha a gyulladás mérséklődött, kezdődhet a tényleges terápia. Kezdetben a cél az ellenoldali izmok erősítése általi izomnyújtás és az érintett oldali izmok lazítása, melyet a TheraBand Flexbarral tudunk kivitelezni.

Gyógytornászoknak

Klinikai kutatás - Phil Page (PT. PhD, ATC, CSCS) 

 

Emellett javasolt a teniszkönyök pánt használata, amely leveszi a terhet (kb. 30%-kal csökkenti) a túlterhelt területről, segíti a mihamarabbi gyógyulást, melyet számos kutatás támaszt alá. (kutatás 1, kutatás 2)

Golfkönyök

A golfkönyök az alkari kézhajlító izmok területén jelentkező panasz. A fájdalom a könyök ízület belső oldalán jellemző. Akár csak a  teniszkönyök, ez is okozhat kéz és könyök funkció csökkenést.

Terápiája során annyiban tér el a teniszkönyöktől, hogy pont az ellenoldali izomcsoportot kell kezelnünk, miszerint a hajlítókat nyújtani kell, illetve a gyulladás csökkenését követően a feszítőket szükséges erősíteni. Ha már panaszmentes a könyök, akkor a hajlító és a feszítő izmokat együttesen kell kezelni, így a közöttük létrejött diszbalanszt helyreállítani.

Javasolt terápia mindkét esetben:

 • jégzselé (TheraPearl, Biofreeze)
 • kinesio tape
 • lágyrészek lazítása és nyújtása
 • könyök stabilitásának javítása
 • biomechanika helyreállítása
 • szükség esetén gyógyszeres, injekciós vagy műtéti megoldás

Gyógytornászoknak

 

A rehabilitáció során több szempontot kell figyelembe vennünk, így mindenképpen kérjük gyógytornász segítségét. A szakember betegvizsgálat után egyénre szabott kezelési tervet állít össze, melynek végzése szakmai kontrollt igényel, azonban ez az út vezet a fájdalommentes élethez, sportmozgásokhoz való visszatéréshez.

Hogyan tovább, ha tenni akarsz a könyökfájdalom ellen?

Olvasnál még a szerzőktől? Hodoniczki-Kammerer Judit és Kőszegvári Ágnes korábbi cikkei:

Felhasznált irodalom:

 • fajdalomkozpont.hu
 • eorthopod.com
 • sportsinjuryclinic.net
 • panevino.hu
 • harmonia-centrum.hu
 • researchgate.net
 • thesportsphysiotherapist.com
 • healthguideline.net

A szerzőkről:

Hodoniczki-Kammerer Judit

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán gyógytornászként végeztem 2014-ben. 2015-től az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben főként reumatológiai és degeneratív jellegű problémákkal foglalkoztam, mellete pedig számos alkalommal dolgoztam futókkal, valamint futóversenyeken mozgáselemzést, kezeléseket végeztünk kollégáimmal. Az egyetemen külföldi gyógytornász hallgatók oktatásában veszek részt. 2018 óta Kiskunhalason a helyi kézilabda egyesület munkáját segítem, valamint a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Szegedi Tudományegyetem Oktatókórházában dolgozok.

 

Kőszegvári Ágnes

2012-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán gyógytornász szakon. 2012-től az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben dolgozom. Egyetemi éveimet követően részt veszek az egyetemi oktatásban is mind az elméleti, mind a gyakorlati részben. 2015-ben  mesterszakon végeztem ugyancsak a Semmelweis Egyetemen. 2014 óta dolgozom sportolókkal és 2019 óta a BodyTherapy rendelőben. 2019 óta a Thera-Team szervezésben elindult "Ball management - a rehabilitációs" szakmai képzés oktatója vagyok.

 

 

Keresés