Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kineziológiai tapasz alkalmazása a mozgásszervi megbetegedések körében

Hodoniczki-Kammerer Judit és Kőszegvári Ágnes - gyógytornászok
2021. 03. 02. 10:52:00
Kineziológiai tapasz alkalmazása a mozgásszervi megbetegedések körében

Mi is a kineziológiai tape? Miből készül? Milyen a kineziológiai tapasz hatása szakmai szemmel? Milyen ragasztási technikák vannak? Hogyan kell felhelyezni a tapaszt? Ezekre a kérdésekre adunk választ átfogó cikkünkben, melyet Hodoniczki-Kammerer Judit és Kőszegvári Ágnes - gyógytornászok segítségével készítettünk el.

De vajon honnan ered a kinesio tape elnevezés, melyet magyarul kineziológiai tapasznak vagy szalagnak is neveznek? Kinek a nevéhez fűződik ez a napjainkban nagyon népszerű és sokak által használt pamut és szintetikus szálakból készült termék?

Mielőtt belekezdenél a cikk elolvasásába, fusd át a rövid tartalomjegyzéket:

Tipp: Ha csak a cikk egy része érdekel, akkor kattints a hozzá tartozó főcímre és a cikk legördül a számodra érdekes fejezethez!

A kinesio tape története

A kineziológiai tapet Dr. Kenzo Kase japán kiropraktőr és kineziológus fejlesztette ki az 1980-as évek környékén az Egyesült Államokban. Kutatásai során felhasználta kineziológiai tanulmányait és ezek alapján alkotta meg a tapet, ezért is a kinesio tape elnevezés. 

A kialakításakor figyelembe vette az eddigi tapasztalatait a sport tapek kapcsán. Az alapkoncepciója az volt, hogy a szervezet öngyógyító mechanizmusát erősítse, úgy hogy a felragasztott tape a bőrt ne terhelje, ezért a nyúlási állandója a bőréhez hasonló.

Tulajdonságai

A kineziológiai szalag anyagát tekintve pamut és szintetikus elasztikus szálak együttese, így erős, de rugalmas is egyszerre. A rugalmas szálak csak hosszanti irányú nyújtást tesznek lehetővé. A kineziológiai tapasz hátulján sinus alakzatban polyacryl ragasztó van, amely hőre aktiválódik. A pamut és sinus alakzat együttese adja a tape nedvesség áteresztő képességét, így az izzadság és a víz szabadon áramolhat a kineziológiai szalag két oldala között, anélkül, hogy leáztatná azt.

Felhelyezés előtt a sarkokat lekerekítjük annak érdekében, hogy a ragasztás minél tovább fennmaradjon.

Higiéniai szempontokat figyelembe véve a kinesio tapet kb. 3-7 napig javasolt viselni, majd újra kell ragasztani. Ha a kineziológiai tapasz elkezd leválni a bőrről, semmiképpen ne próbáljuk leukoplaszttal, vagy más ragasztószalaggal visszarögzíteni, hiszen az már funkcióját vesztette az adott területen, azáltal, hogy elengedett a ragasztó. A felpöndörödött részt inkább vágjuk le, ha túl nagy felületről vált fel, akkor az egész ragasztást távolítsuk el, és helyezzük fel újra, a terület megfelelő előkészítését (szőrtelenítés és zsírtalanítását) követően. Legalább az első felhelyezéshez kérjük szakember segítségét, aki alapos betegvizsgálatot követően mérlegeli a számunkra legmegfelelőbb ragasztási formát.  

 

 

FONTOS!

Semmiképpen ne helyezzünk fel kineziológiai tapaszt, ha a bőr felülete sérült, vagy elvékonyodott, lázas állapot áll fenn, nem begyógyult heg van a területen, megelőzően voltak már allergiás reakciók a bőrön.
A felhelyezést mérlegelni kell, ha visszér vagy visszérgyulladás, illetve pergamenszerű bőr van a kezelendő területen.

Színek

A színek hatását igazoló kutatásokat indítottak, de azt sem bebizonyítani sem cáfolni nem tudták. A színterápia, mint valós terápia létezik, ezzel hozzák összefüggésbe leginkább.

A kineziológiai tapasz hatása szakmai szemmel

Dr. Kase a tape öt fő hatását különböztette meg, a gyengült izom működésének serkentése, a keringés javítása, a fájdalomcsökkentését neurológiai szupresszióval, a kificamodott (szubluxálódott) ízület korrekcióját, reponációját azáltal, hogy normalizálja az izomtónust és javítja a szalagok és izmok funkcióját, emellett az ízületi helyzetérzékelés, azaz a propriocepció növelését a bőrben lévő mechano-receptorokon keresztül. 
A kineziológiai tape legfőbb hatása, hogy kihasználja és serkenti a szervezet öngyógyító mechanizmusait. A bőrhöz hasonló nyúlása miatt nem terheli azt, mégis mechanikailag ingerli (csökkenti a feedback-hatás intenzitását). 
Felhelyezése során elmozdítja a szöveteket a fájdalmas területek fölül, vagy korrigálja azok pozícióját. Hatására javul az adott terület vér- és nyirokkeringése. Támogatja az izomaktivitást is, így csökkentve a fájdalmat és a gyulladást.

Gyógytornászoknak:

https://www.researchgate.net/publication/281789624_The_Kinesio_Taping_Method_for_Myofascial_Pain_Control 

Hatását tovább fokozhatjuk, a Biofreeze spray alkalmazásával, amelyet közvetlenül a tapere fújhatunk a ragasztást követően. Mivel nem zsíros bázisú, így nem okoz gondot a ragasztás fennmaradásában. 

 

Ragasztási technikák áttekintője gyógytornászoknak

A különböző iskolák eltérő módon nevezik el az alaptechnikákat a saját terminológiájuk szerint. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy alapkoncepciójukban attól függetlenül megegyezőek a ragasztások.

1. Fascia korrekciós technika:

Felragasztás során a tapet apró húzásokkal helyezzük fel, így létrehozva a szöveti elmozdulást. Javasolt megnyújtás: 25-50%

2. Space technika vagy más néven kiemelő technika:

Felhelyezésekor kiemeljük a szövetet, ezzel növelve a szövetek közötti teret, így javítva annak mikro- és makrocirkulációját. Javasolt megnyújtás: 25-50%

3. Szalag és ín korrekciós technika:

Ezt a technikát egy szalag vagy ín funkciójának és a propriocepció javítására használjuk. Javasolt megnyújtás: 50-75%

4. Funkcionális korrekciós technika:

Felhelyezésekor támogatni vagy limitálni akarunk egy adott mozgásirányt a teljes, korrekt funkció elérésének érdekében. Javasolt megnyújtás: 50-100%

5. Nyirok korrekciós technika

A ragasztás hatására csökken a szövetekben lévő nyomás. A kesztyűszerű forma irányt ad a felszaporult szöveti nedv távozásának, így csökkentve a duzzanatot. Javasolt megnyújtás: 25%

6. Mechanikai korrekciós technika:

Ennek a ragasztásnak a fő funkciója a propriocepció növelése és az adott izom normotonizálása. Felhelyezéskor az izom előnyújtott helyzetben van. Javasolt megnyújtás: 25-50%

Theraband XactStretch technológia

Eltér a piacon kapható többi kineziológiai tapasztól, mivel a XactStretch technológiának köszönhetően, pontosan akkora meghúzást tudunk alkalmazni, amekkorát szeretnénk, hiszen a tape felületén lévő mintázat egy mérce is egyben. Kis- és nagyméretű hatszögeket láthatunk. 

Ha a kisméretűt szabályos hatszög formára alakítjuk a meghúzás által, akkor a 25%-os a meghúzás a tapasznak, míg ha ugyanezt a nagy alakzattal kivitelezzük, akkor a meghúzás 50%-os lesz.

Így az ismételt ragasztásnál nincs probléma a húzások dozírozásával, illetve ha a páciensünket megtanítjuk a ragasztás felhelyezésére, nem lesz számára sem probléma a meghúzás erejének meghatározása.

Gyógytornászoknak:

Az XactStretch™ technológiának köszönhetően, a kutatások és vizsgálatok során nem okoz problémát a meghúzás meghatározása, így homogénné tudjuk tenni a mérésket.

Hatása a gyakorlatban

Rossz tartást esetében a kinesio tape alkalmazható korrekció céljából, mellyel csökkenthető az előre helyezett fej-nyak- vállöv mértéke és a trapesius felső izom túlműködése, valamint ezzel együtt nő a kis mellizom azaz a pectoralis minor nyújthatósága.

Gyógytornászoknak:

30 fiatal felnőtt férfin vizsgálták a tape hatását protractios vállöv korrekciója és pectoralis minor nyújthatóságának tekintetében. 2 hétig, heti 3x, 8:00-17:00 között azaz, munkaidőben ragasztották a középső és alsó trapesius izmot. Az eredmények alapján szignifikánsan csökkent a rossz tartás mértéke, míg a kis mellizom hossza növekedett. A méréseket rögtön a tape eltávolítása után, majd 24 órával, 8 nappal és 13 nappal később végezték, a tape hosszútávú hatásának alátámasztása céljából. 

Részletesen a kutatásról: Vichaiwong, K., Thepamphan, K., Nupong, J., Srikittayawat, B., & Issarayangyuen, P. (2015). Long-term effects of elastic taping on rounded shoulder correction and pectoralis minor length in male young adults. Physiotherapy, 101, e1589-e1590. doi:10.1016/j.physio.2015.03.1596

 A tartáskorrekciós ragasztás protractios fejtartásra és felső trapesius izomra kifejtett hatását vizsgálták 12 számítógép előtt dolgozó férfi esetében. A tape alkalmazásával az előrehelyezett fejtartás mértéke és a m. trapesius felső aktivitása is szignifikánsan csökkent munka közben.

Részletesen a kutatásról: Yoo, W.-g. (2013). Effect of the Neck Retraction Taping (NRT) on Forward Head Posture and the Upper Trapezius Muscle during Computer Work. Journal of Physical Therapy Science, 25(5), 581-582. doi:10.1589/jpts.25.581

Hegek kezelése során  kifejtett hatását 54 fő esetében vizsgálták. A tape alkalmazását követően 37 beteg jelentette ki, hogy 3 hét után javított a heg kozmetikai állapotán és érzékenységén, 10 beteg 6 hét után észlelt változásokat, 5 beteg 9 hét után jelzett pozitív eredményeket és 2 beteg 12 hét után. A kérdőív és személyes megfigyelések illetve mérések eredményei alapján elmondható, hogy a kinesio tape hatékony a hegek kezelésére. 

Részletesen a kutatásról: Karwacińska, J., Kiebzak, W., Stepanek-Finda, B., Kowalski, I. M., Protasiewicz-Fałdowska, H., Trybulski, R., & Starczyńska, M. (2012). Effectiveness of Kinesio Taping on hypertrophic scars, keloids and scar contractures. Polish Annals of Medicine, 19(1), 50-57. doi:https://doi.org/10.1016/j.poamed.2012.04.010

A kéztő alagút szindróma, más néven a carpalis alagút szindróma kezelésében török kutatók hatásosnak találták a kinesio tape-et, mert a csuklót pihenő, azaz neutrális helyzetben tartó rögzítőhöz hasonlóan csökkentette a betegek fájdalmát. Előnye volt a tapenek, hogy nem korlátozta viselőjét a hétköznapi mozdulatai során.

Részletesen a kutatásról: Duygu Geler Külcü et al, (2015). Kinesiotaping as an alternative treatment method for carpal tunnel syndrome, Turkish Journal of Medical Sciences 46: 1042-1049, doi:10.3906#slsag-1503-4

A teniszkönyök, más néven a epicondylitis lateralis kinesio tape-el való kezeléséről számos kutatás készült, melyekben hatásosnak bizonyult a gyulladás okozta fájdalmak csökkentésében, a maximális és fájdalom nélküli szorítóerő növelésében, illetve a funkció javításában.

Részletesen a kutatásról: Ivan P.H. Au, Pak Che Patricia Fan, Wang Yiu Lee, Man Wai Leong, Oi Yin Tang, Winko W. An & Roy T. Cheung (2017). Effects of Kinesio tape in individuals with lateral epicondylitis: A deceptive crossover trial, PHYSIOTHERAPY THEORY AND PRACTICE, https://doi.org/10.1080/09593985.2017.1359871

A kinesio tape terápia derékfájdalom (LBP) kezelésére kiegészítő terápiaként javasolt a fizioterápia mellett, a fizikai aktivitást nem helyettesíti. Segíti a mozgásterjedelem növelését, hatással van az izom állóképességére és a motoros kontrollra. Alkalmazható a kezelések alatt, után és a teljes rehabilitáció során a deréktáji izmok támogatására, a szövetek gyógyuló folyamatainak javítására.   

Részletesen a kutatásról: 
Nelson, N. L. (2016). Kinesio taping for chronic low back pain: A systematic review. J Bodyw Mov Ther, 20(3), 672-681. doi:10.1016/j.jbmt.2016.04.018
Trobec, K., & Peršolja, M. (2017). Efficacy of kinesio taping in reducing low back pain: a comprehensive review. Journal of Health Sciences, doi:10.17532/jhsci.2016.410

Térdízületi kopásos betegeket vizsgáltak isztambuli kutatók. Megállapították, hogy a kineziológiai szalag kezelésben részesülő betegek fájdalma nagymértékben csökkent a gyaloglási feladatok során a placebó terápiátban részesülő csoporthoz képest.  Ellenben nem találtak különbséget az izomerőben a két csoport között térd degeneratív elváltozásos betegeknél.

Részletesen a kutatásról: Kaya Mutlu, E., Mustafaoglu, R., Birinci, T., & Razak Ozdincler, A. (2017). Does Kinesio Taping of the Knee Improve Pain and Functionality in Patients with Knee Osteoarthritis?: A Randomized Controlled Clinical Trial. Am J Phys Med Rehabil, 96(1), 25-33. doi:10.1097/phm.0000000000000520

Összegzésként kijelenthetjük, hogy a kinesio tape számos esetben, pozitív hatással van a gyógyulási mechanizmusra, de nem helyettesíti a rendszeres megfelelően végzett testmozgást. Áttekintésünkben pár gyakori mozgásszervi kórkép és a kineziológiai tape kapcsolatát foglaltuk össze.

Cikk ajánló

Olvasnál még a szerzőktől? Hodoniczki-Kammerer Judit és Kőszegvári Ágnes korábbi cikkei:

Felhasznált irodalom:

 • https://pivotalphysio.com/wp-content/uploads/2015/04/k4.jpg
 • Vichaiwong, K., Thepamphan, K., Nupong, J., Srikittayawat, B., & Issarayangyuen, P. (2015). Long-term effects of elastic taping on rounded shoulder correction and pectoralis minor length in male young adults. Physiotherapy, 101, e1589-e1590. doi:10.1016/j.physio.2015.03.1596
 • Yoo, W.-g. (2013). Effect of the Neck Retraction Taping (NRT) on Forward Head Posture and the Upper Trapezius Muscle during Computer Work. Journal of Physical Therapy Science, 25(5), 581-582. doi:10.1589/jpts.25.581
 • Karwacińska, J., Kiebzak, W., Stepanek-Finda, B., Kowalski, I. M., Protasiewicz-Fałdowska, H., Trybulski, R., & Starczyńska, M. (2012). Effectiveness of Kinesio Taping on hypertrophic scars, keloids and scar contractures. Polish Annals of 
   Medicine, 19(1), 50-57. doi:https://doi.org/10.1016/j.poamed.2012.04.010
 • Duygu Geler Külcü et al, (2015). Kinesiotaping as an alternative treatment method for carpal tunnel syndrome, Turkish Journal of Medical Sciences 46: 1042-1049, doi:10.3906#slsag-1503-4
 • Ivan P.H. Au, Pak Che Patricia Fan, Wang Yiu Lee, Man Wai Leong, Oi Yin Tang, Winko W. An & Roy T. Cheung (2017). Effects of Kinesio tape in individuals with lateral epicondylitis: A deceptive crossover trial, PHYSIOTHERAPY THEORY AND PRACTICE, 
 • Nelson, N. L. (2016). Kinesio taping for chronic low back pain: A systematic review. J Bodyw Mov Ther, 20(3), 672-681. doi:10.1016/j.jbmt.2016.04.018
 • Trobec, K., & Peršolja, M. (2017). Efficacy of kinesio taping in reducing low back pain: a comprehensive review. Journal of Health Sciences, doi:10.17532/jhsci.2016.410
 • Kaya Mutlu, E., Mustafaoglu, R., Birinci, T., & Razak Ozdincler, A. (2017). Does Kinesio Taping of the Knee Improve Pain and Functionality in Patients with Knee Osteoarthritis?: A Randomized Controlled Clinical Trial. Am J Phys Med Rehabil, 96(1), 25-33. doi:10.1097/phm.0000000000000520

A szerzőkről:

Hodoniczki-Kammerer Judit

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán gyógytornászként végeztem 2014-ben. 2015-től az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben főként reumatológiai és degeneratív jellegű problémákkal foglalkoztam, mellete pedig számos alkalommal dolgoztam futókkal, valamint futóversenyeken mozgáselemzést, kezeléseket végeztünk kollégáimmal. Az egyetemen külföldi gyógytornász hallgatók oktatásában veszek részt. 2018 óta Kiskunhalason a helyi kézilabda egyesület munkáját segítem, valamint a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Szegedi Tudományegyetem Oktatókórházában dolgozok.

 

Kőszegvári Ágnes

2012-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán gyógytornász szakon. 2012-től az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben dolgozom. Egyetemi éveimet követően részt veszek az egyetemi oktatásban is mind az elméleti, mind a gyakorlati részben. 2015-ben  mesterszakon végeztem ugyancsak a Semmelweis Egyetemen. 2014 óta dolgozom sportolókkal és 2019 óta a BodyTherapy rendelőben. 2019 óta a Thera-Team szervezésben elindult "Ball management - a rehabilitációs" szakmai képzés oktatója vagyok.

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: kineziológiai tape rehabilitáció

Keresés