Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Ízületi rögzítők és ízületi védők

2023. 08. 30. 10:35:00
Ízületi rögzítők és ízületi védők

Az ízületek érzékeny és sérülékeny részei testünknek, gyakran akadnak velük problémák. Ha neked sem ismeretlenek az ízületi fájdalmak, akkor itt az ideje, hogy alaposabban megismerkedj az ízületi rögzítőkkel és ízületi védőkkel!

Olvasási idő: 3 perc

Az ízület részei

Az egymás mellett elhelyezkedő csontokat ízületek kötik össze egymással. Két csont találkozásánál egyszerű ízületről beszélhetünk, több csont találkozását pedig összetett ízületnek hívjuk. Az ízületek határozzák meg ezáltal a mozgás irányát, és felelnek a rugalmasságért is. 

Az ízületek szerkezetileg az alábbi részekből épülnek fel:

  • ízületi fej: a domború formájú ízületi fej felel a mozgásért elsősorban
  • ízületi árok: az ízületi fejhez homorú formájával illeszkedő ízületi árok az illeszkedésben játszik fontos szerepet
  • ízületi porc: az 1-2 mm-es üvegkeménységű ízületi porc a csontvégeken helyezkedik el, így simává téve az illeszkedést, és megkönnyítve a mozgást
  • ízületi tok: az ízületi tok kívülről borítva védi a csontvégeket; ízületi folyadékot tartalmaz, ezáltal mechanikai védelmet is biztosít
  • ízületi nedv: az ízületi nedv az ízületi tok terméke és azért felel, hogy az ízület részeinek elmozdulása súrlódásmentes legyen
  • ízületi szalag: az ízületi szalag erős kötőszöveti rostokból áll, és felel többek között az ízület részeinek összetartásáért 

Ízületi rögzítők

Sportolás, de a mindennapi tevékenységek során is igénybe van véve az egész test. Sportolás során elkerülhetetlenek a fokozottabb terhelés miatt a sérülések, de sokszor elég egy rossz mozdulat akkor is, ha nem testedzésről van szó. Ezért bárkinek, bármikor szüksége lehet plusz stabilizálásra, az ízületek támogatására. Erre a célra hozták létre az ízületi rögzítőket és ízületvédőket, amelyek rögzítik, illetve tehermentesítik az ízületeket.

Az ízületi rögzítők (vagy másnéven: ortézisek) elsődleges célja, hogy gyorsítsák a sérülések után felépülést. A mozgásszervek sérült részeit védve és stabilizálva megelőzik a további sérülések kialakulását, és védik a regenerálódó részeket a durva terheléstől azáltal, hogy pótolják működésüket. 

Kifejezetten javasolt ízületi rögzítőt használni mozgásszervi károsodás utáni rehabilitáció során és olyan sérülések esetén, mint amilyen a rándulás vagy a ficam. Továbbá, akár megelőző céllal is érdemes használni őket a bokát, térdet, könyököt, vállat vagy csuklót kifejezetten megterhelő tevékenységekhez. 

(Ha szeretnél többet tudni az ízületi rögzítők jelentőségéről, valamint arról, hogy mikor ajánlott, illetve mikor nem tanácsos használni őket, akkor olvasd el erről szóló másik cikkünket is ide kattintva!)

A legjobb ízületvédők

A legjobb ízületvédők megtalálása nem mindig egyszerű feladat, sajnos találkozni gagyi utánzatokkal is, amelyek nem szolgálják a kívánt célt. A Thera-Team kínálatában viszont csak és kizárólag a legjobb minőségű ízületvédőket találod, amelyek bizonyítottan csökkentik a fájdalmat, hozzájárulnak a gyors felépüléshez az ízületek megfelelő rögzítésével és védelmével.

Térdrögzítők

Térdrögzítőkből alapvetően 4 fajtát lehet megkülönböztetni:

  • merev térdrögzítők
  • nyitott térdrögzítők
  • patella pántok
  • rugalmas térdrögzítők.

Merev, valamint félmerev térdrögzítőket sérüléseket követően és akut, illetve heveny gyulladás esetén érdemes használni. A merev rögzítők limitált mozgást tesznek lehetővé az ízületeknek, így mérsékelve a terhelésüket, és ezáltal pihentetve őket.

A nyitott térdrögzítők térdkopás esetén tesznek jó szolgálatot. Szabadon hagyják a térdkalácsot, így csökkentve a rá ható nyomóerőt.

A patella a térdkalács ízülete: a combcsont és a térdkalács felszíne között helyezkedik el. Sokszor okoz fájdalmat, például hosszas ülés után felálláskor vagy nagyfokú térdhajlításkor. Ezen problémák kezelésére alkalmasak a patella pántok.

Ha nem akut vagy heveny gyulladásról van szó, érdemes megfontolni rugalmas térdrögzítő használatát. A rugalmas rögzítők lényege, hogy nem tehermentesítik teljesen az ízületeket, hogy az ízület helyzetérzékelése ne csökkenjen, mert az lassíthatja a rehabilitációt.

Ide kattintva megrendelheted azt a térdrögzítőt, amelyikre szükséged van. Ne halogasd a dolgot, minél előbb támogatod meg térdízületed regenerálódását, annál hamarabb fognak enyhülni a fájdalmaid!

Bokarögzítők

Az akut sportsérülések 10-15%-át bokaficamok jelentik. Bokaficam esetén 4-6 napig nyugalomba kell helyezni a sérült részeket, ügyelve rá, hogy minél kevesebb mozgást végezzenek. Ehhez érdemes merev bokarögzítőt használni, mint amilyen a Cramer Active Ankle T2 bokarögzítő vagy a Cramer Active Ancle AS1 Pro fűzős bokarögzítő, és további 4-6 hétig még ezeket hordani.

A rehabilitáció második szakaszában, a 6. hét után ajánlott félmerev vagy rugalmas rögzítőre váltani, például Vulkan bokarögzítőre.

Derékrögzítők és hátrögzítők

Alig akad olyan ember, aki ne küzdött volna már életében legalább egyszer derékfájdalommal. Ilyenkor a bordaív és a medencelapát közötti gerincszakasz fájdalmáról van szó, amelyet többek között okozhat az izomegyensúly megbomlása vagy porckorongsérv is.

Ennek a területnek a stabilitásáért más izmok mellett a mély hátizmok is felelnek. Ezért a derékfájdalmat a törzs és a hát stabilizálása is enyhítheti, orvosolhatja, ami azt jelenti, hogy nem csak derékrögzítők használatát érdemes megfontolni ilyen problémák esetén, hanem hátrögzítők alkalmazását is.

Itt láthatod a kínálatunkban elérhető derék- és hátrögzítőket. Szerezz be egyet még ma, ha már régóta derékfájdalommal küzdesz!

Vállrögzítők

Vállsérülések gyakran fokozatosan alakulnak ki ismétlődő, intenzív mozdulatok (például dobás, ütés) hatására. A váll ínszalagjai ugyanis nem olyan erősek, a váll ízületei pedig olyan mértékű rugalmasságot biztosítanak, ami némiképp a stabilitás rovására megy. Mindezek miatt a váll kifejezetten hajlamos sérülésre, túlterhelésre.

A vállrögzítők az ilyen problémák kezelésében játszanak kulcsszerepet. Választás során ügyelni kell a helyes méret kiválasztására, hogy a rögzítő ne legyen túl szoros, és ne korlátozza a véráramlást. A legjobb a mellkas átmérőjéhez igazítani a méretet: 80-90 cm esetén S-es méretű rögzítőt kell választani, 90-100 cm-es mellkas átmérőnél M-es méretet, 100-110 cm-nél pedig L-eset.

Könyökrögzítők, teniszkönyök pánt

A könyökök fokozott igénybevétele szintén gyakran szül fájdalmakat. Ezeket érdemes minél előbb kezelni, különben idővel bármilyen fogás során gondokat okozhat.

Első körben a gyulladás csökkentése a cél. Erre a legjobbak a TheraPearl hideg-meleg hőtasakok. A terápia előrehaladtával pedig jöhetnek a könyökrögzítők, amelyek segítségével csökkenthető a fájdalom a sérülésnek kitett könyök területén. Emellett pedig javasolt a teniszkönyök pánt használata, amely leveszi a terhet az érintett területről, segítve így a mihamarabbi gyógyulást.

Kattints ide, és szerezd be a könyökrögzítőt és teniszkönyök pántot is, ha neked sem ismeretlen a teniszkönyök vagy golfkönyök okozta fájdalom!

Csuklórögzítők

A csukló nem más, mint az alkar két csontja és a kézfej bizonyos csontjainak találkozása, amelyet számtalan ínszalag tart össze. Az alkar izmai mozgatják. Mindez lényegében azt jelenti, hogy számtalan ponton adódik lehetőség a sérülésre: rándulásra, gyulladásra, húzódásra.

A csuklórögzítők képesek enyhíteni az ezzel járó fájdalmakat, valamint tehermentesíteni, stabilizálni az érintett részeket. Megelőzik a további sérüléseket is, és gyorsítják a gyógyulási folyamatot.

Ne legyints az ízületi problémákra! Ha fáj a térded, a bokád, a derekad, a vállad, a könyököd vagy a csuklód, szerezz be minél előbb egy ízületi rögzítőt, ami tehermentesíti az érintett területet, és segíti a gyorsabb gyógyulást!

 

Ha pedig tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebook-on is, hogy ne maradj le az újdonságokról és a többi hasznos tartalomról sem!

Érdekelnek az ízületi rögzítők. de bizonytalan vagy, nem tudod, hogy milyen méret lenne számodra a megfelelő, akkor segítünk! Látogass el budapesti márkaboltunkba, hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között. Minden raktáron lévő terméket ki tudsz próbálni, kollégáink pedig szakmai segítséget nyújtanak neked a választásban.

Címünk: Thera-Team MÁRKABOLT, 1116 Budapest, Hauszmann Alajos utca 4. (Google maps link)
Telefon: 
+3630474-605

Olvasnál még a témában? Összegyűjtöttük korábbi cikkeinket:

További ajánlott cikkek:

 
Tartalomhoz tartozó címkék: egészség rehabilitáció

Keresés