Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Hogyan válassz ideális dinamikus ülőpárnát?

2020. 01. 17. 00:00:00
Hogyan válassz ideális dinamikus ülőpárnát?

Ma már sok ember végez ülőmunkát, aminek hozadéka a rengeteg üléssel töltött óra. Te is sok időt töltesz az asztalod mellett?

Ha igen, akkor te is érezhettél már fájdalmat a nyakadban, a hátadban vagy épp a derekadban. Ennek oka lehet a helytelen testtartás, hiszen munka közepette könnyen meg lehet feledkezni arról, hogy egyenesen kellene ülnöd.  Egy idő után előregörnyedsz, vagy hátradőlsz, és ezzel jelentősen megterheled a gerinced bizonyos csigolyáit.

Szeretnél te is változtatni ezen és megszüntetni a problémát? Akkor most jó helyen jársz, mutatunk egy egyszerű megoldást!

Az ilyen és ehhez hasonló problémák sokszor megelőzhetőek egy dinamikus ülőpárna használatával. A dinamikus ülőpárnák olyan bizonyítottan gyógyhatású eszközök, amelyek folyamatos mozgásra késztetik a test különböző izomcsoportjait, így a helyes testtartás kialakítását nagyban segítik.

Ha te is szétnézel a dinamikus ülőpárnák kínálatban, akkor rá fogsz jönni, hogy nem is olyan egyszerű a választás! Többek között az ülőpárnák mérete, felszíne vagy épp kialakítása is fejtörést okozhat akkor, ha épp a legjobbat keresed. Mi most szeretnénk neked segíteni és választ adni a legfontosabb kérdésekre, melyek felmerülhetnek benned, egy dinamikus ülőpárna kiválasztásánál.

Kezdjük is a legelején!

Miért érdemes ülőpárnát használnod?

Az ülőpárnák kímélik a gerincet, tehermentesítik a csigolyákat és a porcokat, ezáltal csökkentik a derék és hátfájdalmakat. A dinamikus ülőpárna használatával többek között:

  • jobb lesz a testtartásod
  • észrevétlenül erősödik a medence, a nyak, a hát és a derék izmod, aminek köszönhetően csökken az ezeket a területek érintő fájdalom
  • javul az egyensúlyérzéked
  • könnyen fenn tudod tartani a koncentrációd
  • javíthatod a koordinációd
  • megszüntetheted az ízületek és izmok egyoldalú terhelését
  • támogathatod a vérkeringésed

Mitől dinamikus az ülőpárna?

Ülés közben az ízületek és az izmok sokáig ugyanabban a helyzetben vannak, így egyoldalúan terhelődnek. Emiatt a véráramlás és a szövetek anyagcseréje romlik. Egy dinamikus ülőpárna éppen ebben segít. Az ülőpárna egy levegővel telt eszköz, mely instabil felületének köszönhetően folyamatosan, apró mozgásra ösztökéli a tested, így az izmaid és ízületeid észrevétlenül mozognak. A székre helyezve a levegővel telt domború aktív párna a gerincet folyamatosan helyes testtartásra ösztönzi, vagyis a folyamatos, apró elmozdulások által a medence billenésén keresztül az ágyéki gerinc helyes beállítására vezeti rá a tested.

A levegővel telített párnák az egyenes és stabil ülőfelszínt egyenetlenné teszik és ezáltal egyensúlyozásra késztetnek, "aktív ülést" tesznek lehetővé. Elsősorban a hát- és a hasizmaidat dolgoztatja annak érdekében, hogy az ülés közbeni testtartásod javuljon, a csigolyák egyenlőtlen terhelése megszűnjön. Ezáltal az ülő munkát végzőknél sokszor megjelenő gerinc sérv kialakulása is csökkenthető és a gyakran visszatérő derékfájás is megszüntethető.
Az ülés közbeni tartás javulásnak köszönhetően a bordák is megemelkednek, így a tüdőnek is nagyobb hely jut, hatékonyabbá válik a légzésed, így a vér és ezáltal az agy oxigénellátottsága is, ennek köszönhetően javulhat a koncentrációd és a teljesítményed.

Kinek ajánljuk a dinamikus ülőpárnát?

A dinamikus ülőpárnákat leginkább azoknak ajánljuk, akik az irodában, az iskolában vagy akár otthon több órán át kénytelenek ülve végezni feladataikat. Továbbá javasoljuk azok részére, akiknek az ágyéki gerince merev, vagy a sok ülés következtében gyakran fáj a hátuk vagy a derekuk.  Az ülőmunka okozta hát és derékfájdalmak, valamint az aranyér kialakulásának kockázata is csökkenthető, ha megfelelő testtartással, megfelelő széken ülsz.

Az ülés közbeni testtartás korrigálásához, az izmok stimulálásához a korong alakú, míg a kiegyenesedett derék helyreállításához az ék alakú dinamikus ülőpárnát ajánljuk.

Korong vagy ék alakú párnát válasszak? 

Korong alakú ülőpárna

A legtöbben a korong alakú ülőpárnát választják testtartásuk javítása érdekében. Amennyiben nincs kiegyenesedett derekad, úgy érdemes ezt a kialakítást választanod. A korong alakú ülőpárna kialakításának köszönhetően nagyobb kihívást jelent izmaid számára.

Kínálatunk széles választékot biztosít számodra azért, hogy biztosan megtaláld az igényeidnek megfelelő darabot. Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük a nálunk elérhető darabokat:

 

  TheraBand dinamikus ülőpárnák Togu dinamikus ülőpárnák Dittmann dinamikus ülőpárnák
Terhelhetősége 200 kg 200 kg  100 kg
Méretek (átmérő) 33 és 36 cm 33, 36, 39 és 50 cm 33 és 36 cm
Elérhető színek  zöld, kék zöld, kék, piros, fekete, türkiz, terrakotta, szürke kék, piros, szürke
Tüskés felszín elérhető-e belőle? igen igen nem
Garancia 1 év 1 év 1 év

 

Ék alakú ülőpárna

Az ék alakú ülőpárna azoknak tud hasznos segítséget nyújtani, akiknek a deréktáji gerinc ívük ellapult, mert alakjának köszönhetően ez a párnatípus előrebillenti ülés közben a medencét és ezáltal segít optimalizálni a gerinc ívét is. Az ülőpárna székre helyezésekor figyeljünk arra, hogy a szék ülőfelülete megfelelően kemény és sík felületet biztosítson az ülőpárnánk számára.

Kínálatunkban az alábbi ék alakú ülőpárnákat találod meg:

  Togu Dynair Premium ülőpárna Togu Dynair Comfort ülőpárna
Terhelhetősége 200 kg 200 kg
Elérhető színek kék, fekete kék, fekete, piros
Felszíne tüskés tüskés
Garancia 1 év 1 év

 

Melyik méretet válaszd?

Az ülőpárnák méret választása egyénfüggő. Általában a 36 cm-es átmérőjű ülőpárna az, melyet a legtöbben választanak. Ez szinte minden testalkathoz ideális választás. Ha szeretnéd az ülőpárnát egyensúlyfejlesztő gyakorlatokra is használni, akkor is érdemes a 36 cm-es átmérőjűt vagy annál nagyobbat választanod.

Ha gyermeknek vagy vékonyabb testalakú embernek választod az ülőpárnát, akkor lehet, hogy a kisebb átmérőjű is elég. Ha nem vagy biztos abban, hogy számodra melyik méret az ideális, érdemes kipróbálnod. Erre nálunk is van lehetőséged, hiszen márkaboltunkban szinte mindig megtalálhatod a weboldalunkon feltüntetett ülőpárnákat.

Sima vagy tüskés felszínű ülőpárna?

Hatékonyságát tekintve nincs különbség a sima és a tüskés felszínű ülőpárnák között. Bármelyiket is választod biztos, hogy használatával megfelelően támogathatod gerinced és csökkentheted a hát és deréktáji fájdalmaidat. A tüskés felszín enyhe masszírozó hatást biztosít használója számára, valamint a tüskék felfrissítik a vérkeringést.

A párna használatához apránként ajánlott hozzászoktatni a törzsed. Így érdemes az első pár alkalommal 30 percet egyhuzamban ülni a párnán, majd ez idő letelte után ajánlott egy kis pihenőt tartani. Amikor úgy érzed, hogy elfáradt a tested az ülőpárnán való ülés miatt, akkor egyszerűen csak tedd a párnát a hátad mögé, hiszen ezzel is támaszt tudsz nyújtani a hátadnak.  Természetesen az időtartam napról napra növelhető, míg nem egy idő után szinte észrevétlenül fogsz tudni egy egész napot is eltölteni egy ülőpárnán ülve.

Fontos, hogy előrehaladott krónikus gerincproblémákkal küzdőknek javasolt az eszköz alkalmazása előtt gyógytornásszal konzultálni a helyes felhasználásról.

Minden általunk forgalmazott ülőpárnában az üléshez optimális levegőmennyiség van. Amennyiben mégis szeretnél a párnába levegőt fújni, vagy egy kicsit leengedni a párnát, akkor ezt tűszelepes pumpával tudod megtenni. Így ha nincs tűszelepes pumpád, akkor azt érdemes beszerezned az ülőpárnád mellé. Ha a nálunk kapható Togu tűszelepes pumpát választod, akkor szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy a Togu mini tűszelepes pumpája, biztonsági okokból nem összeszerelt állapotban van! A tűszelep, a pumpa belsejében található, egy sárga biztonsági címke alatt, amihez a fedél eltávolításával férhetsz hozzá és ezután tudod a tűszelepet rátekerni a pumpa elejére. Használat során figyelj rá oda, hogy a pumpát a szelep összefogásával, óvatosan, rézsútosan helyezd bele a szelepbe, ezzel elkerülve a párna átszúrását.  

Instabil felülete miatt, a dinamikus ülőpárnák nem alkalmasak arra, hogy az autóban használd őket. Ha autódba is szeretnél ülőpárnát használni, akkor a kifejezetten autóba szánt, autós ülőpárnák közül válassz.

Amennyiben nem vagy biztos abban, hogy melyik ülőpárna lenne számodra a legjobb, úgy lehetőséged van ellátogatni budapesti márkaboltunkba is, ahol a weboldalunkon található ülőpárnák nagy részét személyesen is kipróbálhatod és megvásárolhatod.

Címünk: 1116 Budapest, Hauszmann Alajos utca 4/D fsz. 

Egy ülőpárna esetében fontos, hogy milyen anyagból készül, így termékkínálatunkban kizárólag megbízható, jó minőségű, kiváló anyagból készült, könnyen tisztítható dinamikus ülőpárnákat kínálunk, ezzel biztosítva azt, hogy egy ülőpárna több évig társad legyen a mindennapjaid során. 

 Bárhol és bármikor, minden helyzetben kényelmes támaszt nyújt egy ülőpárna!

Most, hogy már ismered az ülőpárna kiválasztásának főbb szempontjait, böngéssz kínálatunkban és szerezd be a számodra legjobbat!

Tartalomhoz tartozó címkék: dinamikus ülőpárna egészség

Keresés