Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Hogyan kezdjünk el sportolni?

Pirner Alma - holisztikus egészség coach
2021. 05. 04. 15:44:00
Hogyan kezdjünk el sportolni? Kézzelfogható tippek, ha elkezdenéd (vagy újrakezdenéd) a rendszeres sportolást. Egy nemkívánatos sérülés, a sok munka, családi teendők, magánélet vagy szimpla időhiány miatt mostanáig háttérbe szorult az életedben a sportolás? Most viszont szeretnél belevágni a dologba, de bizonytalan vagy az indulást illetően? Ez a cikk segít eloszlatni a kételyeid, egyúttal felkészít a nemkívánatos buktatókra.
 

Olvasási idő: 6 perc

Sport, motiváció, egészség és türelem

Ha most még csak pislákol a motivációd, segítek lángra lobbantani

Napokig tudnék beszélni a rendszeres testmozgás varázslatos erejéről. A sportolás testre, egészségre és pszichére gyakorolt pozitív hatásait.
A rendszeres mozgás magabiztosabbá, önbizalommal telivé tesz, boldogsághormonokat és energiát termel.
A lényeg, hogy a sport testileg és lelkileg is megéri a befektetett energiát. Különösen akkor, ha célod is van vele. Leadnál néhány kilót, erőteljesebb vonzalmat ébresztenél a párodban, netán ámuldozó tekintetek kereszttüzében vonulnál végig a strandon? Akkor a legjobb, ha még a mai nap elkezded.

A legjobb motiváció az EGÉSZSÉG

Bár tudom, hogy nőként a nyári bikiniforma nagyobb erővel bírhat, amikor rettegünk a próbafülkék kegyetlen fényében felvenni a legújabb fürdőruhát nyaralás előtt, mégis jobban járunk hosszútávon, ha az egészség a fő cél, nem a külsőségek.
Ha jól csináljuk, akkor a kettő azért többé-kevésbé együtt szokott járni, úgyhogy ne aggódj.

Legyen türelmed

Nem 3 hét alatt hízott el, vagy tunyult el senki, esetleg került rossz egészségügyi állapotba. Ne akard megváltani a világot és fitness magazinok címlapjait megszégyenítő módon festeni.
Sajnos legalább annyi kell a testednek, hogy rendbe tedd, mint amennyit azzal töltöttél, hogy semmibe vetted és nem törődtél vele. Mindig lebegjen a szemed előtt, hogy annyit tudsz kivenni valamiből, amennyit bele tettél, és először bele kell tenni, aztán lehetnek elvárásaink.

Mire készülj testileg és lelkileg az első pár alkalomnál?

Mindegy, hogy kezdőként vagy újrakezdőként lendülsz neki a sportolásnak, a folyamat rendszerint a következőképp alakul. Eleinte annyira túlteng benned a lelkesedés, hogy még az izzasztó edzéseket követő izomláz sem csökkenti a motivációd.
Viszont csak idő kérdése, és jönni fog egy hullámvölgy. Hirtelen elillan a kezdeti buzgalom, és egyetlen porcikád sem kívánja a mozgást. Ilyenkor szokott következni az „egy nap szünet még belefér” típusú halogatás. 
Na, ilyet nem csinálunk! Ezzel ugyanis beindítasz egy negatív spirált, aminek a végén előbb vagy utóbb abbahagyod az egészet. A testmozgás hatásmechanizmusának kulcsa a rendszeresség. Olyankor is tartanod kell magad hozzá, amikor épp nem vagy top formában.

Addig muszáj erőt venni magadon, ameddig a szokásból nem lesz rutin. Utána már senki nem fog tudni eltántorítani. Ne te legyél az  a 90%, aki még azelőtt feladja, hogy szokássá vált volt a rendszeresen mozgás.

Mit kezdj el sportolni?

Őszintén szólva ezt leginkább neked kellene eldönteni. Mindenesetre nem árt, ha a választott mozgásforma

  • szinkronban van a céljaiddal;
  • viszonylag könnyen be tudod építeni heti legalább három alkalommal a naptáradba;
  • és nem utolsó sorban még szívesen is csinálod.

Apropó, naptár. Mindenképp javaslom, hogy már a hét elején írd fel, melyik napokon mit sportolsz majd. Mivel épp nyakunkon a hamisítatlan jó idő, így bőven akad választható mozgásforma.

Hogyan kezdjünk el edzeni otthon, illetve a szabadban?

Ha a hagyományos mozgásformáknál maradnál, akkor a

  • séta,
  • futás,
  • biciklizés,
  • vagy akár a gumiszalagos edzés egyaránt a könnyen rendszeressé formálható sportok közé tartozik.

Amennyi időt csak tudsz, tölts a szabadban, így sokkal élvezetesebb az edzés.
Fontos, hogy tényleg találd meg az örömöt a választott mozgásformában. Ha csak szenvedésként éled meg a dolgot, akkor úgyis abbahagyod. Persze nyugodtan variálhatod is a mozgásformákat, a változatosság egyébként is gyönyörködtet.


Hogyan kezd el az otthoni edzést - cikk ajánló

Összegyűjtöttük azon blog cikkeinket, amik kifejezetten kezdőknek szólnak, így ha bármelyik mozgásforma érdekel, csak kattints a cikk címére és ismerd meg az adott edzéstípust és már kezdődhet is az edzés!

Mi kellhet még ahhoz, hogy sikeresen kezdj el (vagy újrakezdj) sportolni?

Ne akard egyből megváltani a világot, bármilyen sportolói múlt is van mögötted. Ha például korábban félmaratonokat futottál, most viszont két gyerkőc után kellene újra formába lendülni, akkor legyél türelmes magadhoz.
A rendszeresség mellett a fokozott terhelés az, amire figyelned kell. Persze sokat segít, ha közben odafigyelsz az étkezésedre és gondoskodsz a megfelelő folyadékbevitelről. Ezen felül a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenéssel támogathatod magát a folyamatot.
Ha attól jobban megy a dolog, szervezd a sportolást baráti körben. Illetve sokat segíthet még, ha edzés közben akár podcastet, hangoskönyvet, vagy a kedvenc zenéidet hallgatva színesíted magát az élményt.

Összegzés

A sportolást elkezdeni olyan, mintha egy bitang nehéz malomkövet akarnál megmozgatni. Az eleje megterhelő és alig érezhető a haladás, de aztán hirtelen beindul a dolog. Csak remélni tudom, hogy ez a cikk segít eljutni erre a gyújtópontra.

Hogyan tovább?

Olvasnál még a szerzőtől? Pirner Alma korábbi cikkei:

A szerzőről:

Pirner Alma

Az Absolutely Woman online közösség alapító tulajdonosa, nőiesség tanácsadó és mentor, “my body balance” specialista és holisztikus egészség-coach

“Minden nő megérdemli, hogy egy olyan testben éljen boldogan, melyet mindig is elképzelt magának. Ehhez azonban elengedhetetlen a lelki és szellemi fejlődés is, hogy teljes életet élhessünk és harmóniában legyünk önmagunkkal és a női szerepeinkben egyaránt.”

 

Web: absolutelywoman.hu

 
Tartalomhoz tartozó címkék: egészség kezdőknek

Keresés