Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

6+1 Angol nyelvű gyógytornászoknak szóló szakirodalmi könyv, amivel érdemes bővíteni a könyvtárunkat

Hodoniczki-Kammerer Judit és Kőszegvári Ágnes - gyógytornászok
2022. 09. 29. 11:35:00
6+1 Angol nyelvű gyógytornászoknak szóló szakirodalmi könyv, amivel érdemes bővíteni a könyvtárunkat

Korábbi írásunkban már bemutattuk azokat a magyar nyelvű könyveket, melyek nem hiányozhatnak egy gyógytornász könyvespolcáról. Abban a blog bejegyzésünkben néhány régebbi és újabb magyar nyelven megjelent szakirodalmat gyűjtöttünk össze, amit véleményünk szerint érdemes átolvasni. Mostani blog bejegyzésben pedig azokat a könyveket mutatjuk be, amiket érdemes a polcon tartani, ha naprakész szakmai ismeret anyagra vágyunk és nem okoz gondot az angol nyelven történő olvasás. 

Olvasási idő: 7 perc

A magyar nyelvű könyvekről szóló cikkünkben (melyet itt tudsz elolvasni) egy szavazást rejtettünk, melyben azt mértük fel, hogy mennyire lenne igény egy angol nyelvű szakirodalom ajánlóra. A kitöltők véleménye alapján, összeállítottunk egy ajánlót, ami tartalmazza az általunk leginkább javasolt angol nyelven írt gyógytornához kapcsolódó könyveket, melyeket érdemes beszerezni, ha naprakész szakmai ismeret anyagra vágyunk. Nehéz volt a választás, hiszen annyi jó szakirodalom van. Amiket a felsorolásban találtok, általánosabbak, nem speciálisak, leginkább a muscoloskelatalis régiót fedik le. Webáruházunk számos gyógytornászoknak szóló könyvet és DVD-t találsz, melyeket itt tudsz megrendelni.

Angol nyelvű könyvek gyógytornászoknak "VIZSGÁLAT" témában

David J. Magee - Orthopedic Physical Assessment

Az Elsevier Saunders kiadó égisze alatt David J. Magee és munkatársai 4 érdekes könyvet jelentettek meg, Musculoskeletalis Rehabilitáció témában.

Ezek közül az egyik kiemelendő, az Orthopedic Physical Assessment, mely tartalmazza a fizikális vizsgálati lehetőségeket, speciális teszteket témakörönként, melyekkel egyszerűbbé teszik differenciáldiagnosztikát a szakember számára. Összefoglaló táblázatokkal ábrázolja a tünetek közötti eltéréseket, ezzel könnyítve a munkánkat. Az angol nyelvű oktatás egyik alap tankönyvének számít a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán.

Oldalak száma: 1184

Dr. Nikita Vizniak - Physical Assessment

A mi “könyvtárunkban” ugyancsak helye van, és akár csak az előző, ez is alap kötetnek számít. Témáját tekintve a fent említett könyvhöz nagyban hasonlít, azonban vizuális ábrázolással, képekkel, folyamatábrákkal és összefoglaló táblázatokkal ugyancsak sokat segít a megfelelő funkcionális diagnózis felállításában.  Minden fejezet egy régióról szól, ami egy anatómiai áttekintéssel kezdődik. Ezt követi a leggyakoribb kórképek listája, majd a legfontosabb ajánlott vizsgálatok gyűjteménye az adott régióra specializáltan. Mind diákoknak, mind már gyakorlattal rendelkező kollégáknak jól jöhet, mivel gyorsan lehet benne keresni és jól strukturált könyvről van szó.

Oldalak száma: 432

Angol nyelvű könyvek gyógytornászoknak "KEZELÉSI TECHNIKÁK" témában

Carolyn Kisner et al - Therapeutic Exercise Foundations and Techniques

Ez a könyv a gyógytornászok által alkalmazott technikákat rendszerezi és foglalja össze. Nagy segítséget nyújthat azok számára, akik hosszabb kihagyás után szeretnének a szakmai aktualitás témájában felzárkózni. Részletesen tárgyalja az alap koncepciókat, patológiát, az ellenállások típusait, az aquaterápia alapjait és elméletét. Érdekesség, hogy a könyvet 1985-ban adták ki, azóta viszont már a 7. átdolgozásnál tart. A szerző Carolyn Kisner 27 évig volt az Ohio Állami Egyetem oktatója.

Oldalak száma: 1088

Barbara J. Hoogeboom et al - Musculoskeletal Interventions

Ez a mű ugyancsak a rehabilitációs technikákat foglalja össze, tartalmaz tape kezelést, segédeszközöket, manuális módszereket, aquaterápiát, plyometriát, stabilizációs tréningeket gyakorlatokkal bemutatva. A különböző sérülések kezelési ellátását taglalva.

Oldalak száma: 800

Angol nyelvű könyvek gyógytornászoknak "SPORT" témában

David J. Magee et al - Athletic and Sport Issue in Musculoskeletal Rehabilitation

Ebbe a könyvben a sporté a főszerep. Tartalmazza számos sport biomechanikai leírását, ami azért fontos, mert ahhoz, hogy megértsük a sportmozgások során kialakuló sérüléseket, szükséges, hogy tisztában legyünk az adott sport biomechanikájával. Alapmű lehet azoknak a kollégáknak, akik sportolókkal foglalkoznak. Emellett részletes leírást tartalmaz sport prevencióról, sportolókat érintő betegségekről és terápiájáról, illetve összefoglalja a legjellemzőbb sportsérüléseket az előző Magee könyvektől megszokott átfogó táblázatokkal tarkítva.

Oldalak száma: 824

Maria Zuluaga - Sports Physiotherapy: Applied Science And Practice

Részletesen összefoglalja a sportsérülésekkel kapcsolatos alapvető ismereteket, bemutatja a prevenció, vizsgálat, diagnosztika és terápia különféle módjait. Emellett a könyv részletesen elemzi az egyes testtájakra jellemző sérüléseket és azok kezelési lehetőségeit.

Oldalak száma: 544

+1 EXTRA

Adele Levine - Run, Don't Walk: The Curious and Courageous Life Inside Walter Reed Army Medical Center

Egy szépirodalmi művet is szeretnénk nektek ajánlani. Ebben a könyvben betekintést nyerhetünk a Walter Reed Army Medical Center munkájába, ahol Afganisztánban és Irakban harcolt sérült amerikai katonákat rehabilitálnak. A Fuss, ne sétálj, káprázatos módon mutatja be a furcsa karakterek tarka sorát, köztük: Jimet, egy nyugalmazott alezredest, aki késő este süteményt süt, a sebészt, aki csak farmanalógiákban beszél és Levine legkeményebb páciensét, a vad, dacos Cosmot, akinek egyik lábát amputálták, másik lábát pedig összetörték. Kissé más szemszögből láthatjuk a munkánkat, és együtt mosolyoghatunk vagy akár sírhatunk a történetben szereplőkkel.

Oldalak száma: 288

Blog ajánló:

Olvasnál még a szerzőktől? Hodoniczki-Kammerer Judit és Kőszegvári Ágnes korábbi cikkei:

A szerzőkről:

Hodoniczki-Kammerer Judit

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán gyógytornászként végeztem 2014-ben. 2015-től az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben főként reumatológiai és degeneratív jellegű problémákkal foglalkoztam, mellete pedig számos alkalommal dolgoztam futókkal, valamint futóversenyeken mozgáselemzést, kezeléseket végeztünk kollégáimmal. Az egyetemen külföldi gyógytornász hallgatók oktatásában veszek részt. 2018 óta Kiskunhalason a helyi kézilabda egyesület munkáját segítem, valamint a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Szegedi Tudományegyetem Oktatókórházában dolgozok.

 

Kőszegvári Ágnes

2012-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán gyógytornász szakon. 2012-től az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben dolgozom. Egyetemi éveimet követően részt veszek az egyetemi oktatásban is mind az elméleti, mind a gyakorlati részben. 2015-ben  mesterszakon végeztem ugyancsak a Semmelweis Egyetemen. 2014 óta dolgozom sportolókkal és 2019 óta a BodyTherapy rendelőben. 2019 óta a Thera-Team szervezésben elindult "Ball management - a rehabilitációs" szakmai képzés oktatója vagyok.

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: egészség gyógytorna

Keresés