Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

5+1 könyv ami nem hiányozhat egy gyógytornász könyvespolcáról

Hodoniczki-Kammerer Judit és Kőszegvári Ágnes - gyógytornászok
2022. 04. 12. 14:43:43
5+1 könyv ami nem hiányozhat egy gyógytornász könyvespolcáról

Gyógytornászként állandóan naprakész tudással kell rendelkeznünk, ahhoz hogy a legjobb megoldást tudjuk betegeink számára biztosítani. Ehhez számos tanfolyamot végzünk el karrierünk folyamán online, illetve személyes formában. Ezek mellett pedig halmozzuk a polcainkon a különböző témaköröket boncolgató könyveket is, hiszen ki ne szeretné az írott szakirodalom illatát. Ebben a cikkünkben néhány régebbi és újabb magyar nyelven megjelent szakirodalmat gyűjtöttünk össze, amit véleményünk szerint érdemes átolvasni.

Olvasási idő: 7 perc

Fontos megjegyezni, hogy az itt található könyvek egy felsorolást tartalmaznak, a listában nincs semmilyen sorrend vagy értékelés. Kizárólag a szerzők szubjektív véleménye alapján készült a cikk.

Dr. Kelly Starrett: Asztalhoz kötve (2016)

Ez egy olyan könyv, amely véleményünk szerint mind a szakembereknek, mind az egészségtudatos betegeknek is akár nagy hasznára lehet. Dr. Kelly Starrett gyógytornász magyarázó ábráival mutatja be a rossz és a  megfelelő testtartást különböző helyzetekben, részletes információt ad, hogy miért is rossz a tartós ülés a szervezetnek.

A könyv tartalmaz mozgásminta korrekciót, mobilitás fejlesztő gyakorlatokat,  munkahelyi ergonómiai javaslatokat, illetve önterápiás lehetőségeket (autostretching, henger és masszázs labda), amelyek ötletként szolgálhatnak a praxisunkban.

Oldalak száma: 360

Pegán Attila: Fascia / A testtartás szervrendszere (2021)

Az első magyar nyelvű átfogó könyv a kötőszövetről és azon belül is a fasciáról. Napjainkban egyre elterjedtebb a fascia alapú szemlélet, és ehhez hiánypótóként jelent meg az alábbi könyv, mely sejt szinttől mutatja be az olvasónak a rendszert.

Kiemelkedő a képi anyaga, mely magába foglalja a fascia láncokat (Anatomy Trains) is.  A könyv előszavát Thomas Myers írta, aki szakmai körökben igen nagy elismerésnek örvend.

Ez a könyv lehetőséget nyújt egy újszerű gondolkodásmód megismerésére.

Oldalak száma: 160

Varga Viola: Dinamikus manuálterápia a myofasciális rendszer vizsgálata és kezelése (2014)

Akit kicsit is érdekel a manuális technikák világa, azokat biztosan megfogja a könyv alapossága és koncepciója. Viola a lágyrészek vizsgálatát és kezelési módszerét foglalta össze a könyvében. Részletesen taglalja a manuális szemléletű betegvizsgálatot. Ábrákkal és részletes leírásokkal segíti a kollegákat, egy egy vizsgálati, illetve kezelési fogás kivitelezésében. A könyv anyaga sokat segíthet azoknak a szakembereknek, aki elvégezték a Lágyrész manuál tanfolyamot és hosszabb kihagyás után szeretnék feleleveníteni a tudásukat.

Oldalak száma: 336

Varga Viola könyve webáruházunkba is megvásárolható, ide kattintva!

Michael Boyle: Funkcionális edzés újratöltve (2020)

Ez a könyv egyáltalán nem a terápiáról szól, hanem a hétköznapi emberek és a sportolók erő fejlesztését tartalmazza, melyet aztán adaptálhatunk a hozzánk érkező páciensekre. A főiskolán tanultaktól kissé eltérő szemlélet, de véleményünk szerint nyitni kell a társszakmák képviselői felé is, hogy megfelelően tudjunk nyilatkozni egy-egy gyakorlatról, illetve az edzésbe való visszaszoktatást kivitelezni megfelelően történjen. A könyv az elemi mozgásokra építkezik, tartalmaz edzésterveket, hogy egy-egy mozdulatsort hogyan érdemes megtanítani, könnyíteni vagy nehezíteni.

Oldalak száma: 320

Dr. Bender Tamás: Bizonyítékokon alapuló fizioterápia (2016)

Ez a könyv átfogó információt ad a módszerek hatékonyságáról, javasolt terápiás módszerekről a kutatások tükrében. Az egyes fejezeteket a szakma nagyjai foglalták össze a legfrissebb kutatások és szakmai ajánlások felhasználásával. A könyv felöleli egy-egy betegség teljes ellátási modelljét, aktív és passzív terápiákat is belefoglalva. Betekintést nyújt az evidenciákon alapuló betegellátás innovatív módszereibe és számos tévhitet oszlat el.

Nélkülözhetetlen a mű azok számára, akik a betegellátás mellett a tudományos munkából, illetve az oktatásból is kiveszik részüket.

Oldalak száma: 416

Dr. Victoria Sweet: Isten Hotel (2018)

Ez a könyv kicsit eltér a többitől, szakmai, de mégsem. Egy orvosnő életútján és munkásságán keresztül mutatja be a modern orvoslás kialakulását. Kissé keserédes és elgondolkodtató a regény, melyben a régi és az új orvoslási módok összehasonlítása, összeütköztetése jelenik meg. Az egykori szanatóriumi miliő és a modern kórházak világát mutatja be az olvasó számára.  A történet során betegek eseteit ismerjük meg, és azt, hogy a két orvoslási mód együttesen hozhat megfelelő eredmény, nem szabad a múlt tudományát elfelejtenünk, ha valami új kerül előtérbe. Úgy gondoljuk ennek a regénynek is van helye egy gyógytornász polcán.

Oldalak száma: 408

Reméljük meghoztuk a kedvet mindenkinek az alábbi könyvekhez, jó tanulást és jó szórakozást kívánunk.

„Minden olvasmány egy magot hagy hátra, amely kicsírázik”

Jules Renard

 

Cikk ajánló

Olvasnál még a szerzőktől? Hodoniczki-Kammerer Judit és Kőszegvári Ágnes korábbi cikkei:

A szerzőkről:

Hodoniczki-Kammerer Judit

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán gyógytornászként végeztem 2014-ben. 2015-től az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben főként reumatológiai és degeneratív jellegű problémákkal foglalkoztam, mellete pedig számos alkalommal dolgoztam futókkal, valamint futóversenyeken mozgáselemzést, kezeléseket végeztünk kollégáimmal. Az egyetemen külföldi gyógytornász hallgatók oktatásában veszek részt. 2018 óta Kiskunhalason a helyi kézilabda egyesület munkáját segítem, valamint a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Szegedi Tudományegyetem Oktatókórházában dolgozok.

 

Kőszegvári Ágnes

2012-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán gyógytornász szakon. 2012-től az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben dolgozom. Egyetemi éveimet követően részt veszek az egyetemi oktatásban is mind az elméleti, mind a gyakorlati részben. 2015-ben  mesterszakon végeztem ugyancsak a Semmelweis Egyetemen. 2014 óta dolgozom sportolókkal és 2019 óta a BodyTherapy rendelőben. 2019 óta a Thera-Team szervezésben elindult "Ball management - a rehabilitációs" szakmai képzés oktatója vagyok.

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: egészség gyógytorna

Keresés