Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

5+1 eszközök, amit mindenképpen érdemes gyógytornászként használnod az aktív terápia során

Hodoniczki-Kammerer Judit és Kőszegvári Ágnes - gyógytornászok
2022. 01. 31. 14:32:00
5+1 eszközök, amit mindenképpen érdemes gyógytornászként használnod az aktív terápia során

Egy gyógytornász számos rehabilitációs eszközt használ a terápiák során, most összegyűjtöttük azokat az aktív terápiás eszközöket, melyek elsősorban a mozgásszervi betegekkel dolgozó kollégák számára lehetnek kifejezetten hasznosak, az eszközlista szubjektív véleményünk alapján készült, így hát nem "Evidence Based", hanem inkább "Practice Based" szempontok alapján készült.

Olvasási idő: 7 perc

Amikor neki kezdtünk a cikk megírásának nagyon egyszerűnek tűnt a dolog, majd rájöttünk, hogy tévedtünk. Hiszen mindenki kicsit máshogy kezel, más eszközökben lát perspektívát, így hát összesítettük az ötleteinket és ezeket foglaltuk most össze nektek.

1. Togu jumper

Abban könnyen meg tudtunk állapodni, hogy ez az egyik kedvenc eszközünk, hiszen mindkét oldalát felhasználva számos egyensúlyi gyakorlatot tudunk adni a betegünknek. Akár a fel-lelépésekkel kezdve, a bosun végzett guggolásokon át, az ugrálásokig (ez ami szélesebb körűvé teszi a dynairnél) vagy az eszköz instabilitását kihasználva plank gyakorlatokat. Mind az idősek, a gyerekek és persze a sportolók körében is egyaránt tudjuk használni. Izgalmakkal és kihívásokkal tarkítja a terápiánkat.

A Togu Jumper a webshopban is megvásárolható ide kattintva!

2. Togu BalanceSensor Powerball

A fiziolabda megtalálható minden gyógytornász alap eszköztárában. Íme egy innovatív lehetőség, mellyel színesebbé és objektívebbé lehet tehetjük a terápiát. Az eszköz egy szenzorból és egy hozzá csatlakoztatható programból áll, melyek által  játékosan fejleszthetjük a páciensünk egyensúlyát és koordinációját. Ez az eszköz segítségünkre lehet, ha egy időben több pácienst kell ellátni, vagy kevésbé motivált a beteganyagunk, akikkel dolgozunk, hiszen játszani mindenki szeret.

3. Togu Challenge disc

A Togu challenge disc a balance bord (egyensúlyozó korong) új generációja. Hasonlóan működik, mint a labdára rögzített szenzor, de itt magában az eszközben található az érzékelő, melyet az applikációhoz kapcsolva bemutatja a  két végtag közti terhelés eloszlást, vagy feladatokat adhatunk a betegeknek (pillangó gyűjtés vagy gól rúgás), melyekkel a koordinációt és az egyensúlyt fejlesztjük.

4. Flowin

Ismét egy instabil felszínt hoztunk, de ez merőben más mint az eddigiek, hiszen itt a csúszást használjuk fel. A Flowin egy csúszó felületből és csúsztatható applikátorokból álló szett. Az eszközzel számos olyan helyzetet teremthetünk, ahol a törzsstabilitást kell segítségül hívni a betegünknek, annak érdekében, hogy egyensúlyban tudja tartani a testét. Ez az eszköz jó lehetőséget nyújt arra, hogy a reakciójukat fejlesszük például a síelésre, vagy a vizes füvön, illetve poros pályán való megcsúszásra, vagy akár csak a parkettán elmozduló szőnyegre.

Nagyon változatos módon használható és nem csak a koordinációt, az egyensúlyt, hanem az erő-állóképességet, gyorsaságot és robbanékonyságot is fejleszthetjük attól függően, hogy aktuálisan mi a célunk.

A Flowin Pro szett a webshopban is megvásárolható ide kattintva!

5. TRX - felfüggesztéses tréner

Ha minket kérdeztek, ez az eszköz nem hiányozhat a rendelőből. Pár okot sorolnánk fel, miért is gondoljuk így. Használata során nagyon szépen megmutatja, ha a két oldal közt asszimetria, izomdiszbalansz van. Erősítésre és stabilizációra ugyancsak jól alkalmazható.

De! Ami miatt mi sok esetben alkalmazzuk, segíteni is tud a pácienseknek, ha egy adott mozdulatot nem tud valami miatt kivitelezni, gondolva itt egy plankre, mert fáj a lábujja, belebújtatva a kengyelbe a lábat, ezt a területet tehermentesíthetjük. Másik esetben, például nehezen tudja a betegünk kivitelezni a guggolást, mert még nincs meg a teljes izomereje, ez esetben a felső végtagot bekapcsolva -zárt láncba- segíteni tudja a gyakorlatot.

Erre az eszközre sokkal inkább gondolhatunk úgy, mint asszisztív eszköz a rehabilitációban, hiszen a mozgásnak irányt és terjedelmet ad, a mélyizmokat aktiválja, mind a toló mind a húzó izmokat bekapcsolja, markolatának köszönhetően izületbarát.

 

 

A Sveltus felfüggesztéses tréner (TRX jellegű) szett a webshopban is megvásárolható ide kattintva!

+1 TheraBand CLX

Ismét egy régi eszköz - jelen esetben a gumiszalag- újragondolt verzióját hoztuk el nektek. Miben is ad ez többet, mint egy sima szalag? A kulcs az eszköz kialakításában rejlik, rugalmas hurkok alkotják, amibe belebújtatva a felső és alsó végtagot egyszerre tudjuk erősíteni őket, kinetikus láncban gondolkozva, illetve akár sportspecifikus mozgásokat is gyakorolhatunk a páciensünkkel. Valamint mivel nem szükséges fogni, így csökkenti az ujjakra, csuklóra ható terhelést és még a hurkolással sem kell bajlódnunk. Véleményünk szerint ez az eszköz nagyon jól alkalmazható, hiszen mindig ugyanakkora ellenállással tud dolgozni a beteg, ha ugyanazt a hurkot használja. A fejlődésének mérése is objektív lesz azáltal, hogy éppen hány loop távolságra van egymástól a két végtag (a TheraBandtől megszokott skálarendszer itt is jelen van).

 

A TheraBand CLX szalag a webshopban is megvásárolható ide kattintva!

Reméljük, hogy új ötleteket tudtunk nektek adni az általunk felsorolt eszközökkel. Az innovatív módszerek motivációt jelentenek mind a páciensnek, mind a terapeutának egyaránt. Ebben a cikkünkben az aktív terápiát helyeztük előtérbe, a következőben pedig a manuális módszerekhez kapcsolódó eszközöket mutatjuk be.

Cikk ajánló

Olvasnál még a szerzőktől? Hodoniczki-Kammerer Judit és Kőszegvári Ágnes korábbi cikkei:

 

A szerzőkről:

Hodoniczki-Kammerer Judit

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán gyógytornászként végeztem 2014-ben. 2015-től az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben főként reumatológiai és degeneratív jellegű problémákkal foglalkoztam, mellete pedig számos alkalommal dolgoztam futókkal, valamint futóversenyeken mozgáselemzést, kezeléseket végeztünk kollégáimmal. Az egyetemen külföldi gyógytornász hallgatók oktatásában veszek részt. 2018 óta Kiskunhalason a helyi kézilabda egyesület munkáját segítem, valamint a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Szegedi Tudományegyetem Oktatókórházában dolgozok.

 

Kőszegvári Ágnes

2012-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán gyógytornász szakon. 2012-től az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben dolgozom. Egyetemi éveimet követően részt veszek az egyetemi oktatásban is mind az elméleti, mind a gyakorlati részben. 2015-ben  mesterszakon végeztem ugyancsak a Semmelweis Egyetemen. 2014 óta dolgozom sportolókkal és 2019 óta a BodyTherapy rendelőben. 2019 óta a Thera-Team szervezésben elindult "Ball management - a rehabilitációs" szakmai képzés oktatója vagyok.

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: gyógytorna

Keresés