Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

5+1 eszközök, amiket érdemes gyógytornászként használni a manuális technikák során

Hodoniczki-Kammerer Judit és Kőszegvári Ágnes - gyógytornászok
2022. 03. 03. 11:19:00
5+1 eszközök, amiket érdemes gyógytornászként használni a manuális technikák során

Az aktív terápia mellett a gyógytornászok a munkájuk során számos manuális módszert is alkalmaznak, és ezekhez sok esetben eszközöket használnak. Ezek közül némelyik a gyógytornászok kezének védelmét, van amelyik a páciens önállóságát szolgálja, illetve van amelyikkel más jellegű ingert tudnak adni, mint a kezeikkel, illetve más szöveti mélységben tudnak dolgozni. Nézzük mik azok az eszközök, amelyekre szüksége lehet egy gyógytornásznak a manuális technikák alkalmazása során.

Olvasási idő: 7 perc

Előző cikkünkben már bemutattunk 6 olyan eszközt, melyre egy gyógytornásznak szüksége lehet az aktív terápia során, most 5+1 olyan eszközt mutatunk, amik elengedhetetlenek a manuális technikák alkalmazása során.

Blog ajánló

1. SMR henger

Az SMR henger mind sportolók, mind mozgásszegény életmódot élő, esetleg krónikus panaszokkal bírók számára hatékony eszköz lehet. Célja az izmok és a kötőszöveti elemek,  fasciák átdolgozása, ezen területek keringésének javítása. Az keveset mozgatott,, vagy túlterhelt testrészek, izomzat területén a vérellátás csökken, így nagyobb eséllyel sérülhetünk le, vagy alakulhatnak ki fájdalmas pontok.

Az SMR szó az angol Self Myofascial Release kifejezésből álló mozaikszó, ami a myofasciális réteg lazítását jelenti, aktívan azaz saját magunk által végezve. A technika remek kiegészítése az edzések végén végzett stretching elemeknek, illetve mozgás előtt használva gondoskodik róla, hogy az adott területet valóban jól bemelegítsük, a sérülések veszélyét minimalizáljuk. A mozgásszegény életmódot folytatók számára a krónikus fájdalmak enyhítését célozza a keringés fokozásával, növelve az ízületi mozgástartományt, javítva a receptorok működését. Na, de milyen hengert válasszunk? Anyagát tekintve többnyire habszivacsból, vagy műanyagból készülhet. Felülete eltérő, a simától a rücskös változaton, valamint ezek ötvözésén át többféle variácó kapható. A sima változat inkább a felületesebb fasciák, izmok áthenegerezésére, míg a durvább kialakítás a mélyebb izmok lazítására is alkalmas. Kezdőként számoljunk azzal, hogy a technika némi fájdalommal jár, így a választáskor ezzel is kalkuláljunk.

2. Dynamic tape

A kinesio tape új generációja, mely 4-irányban nyújtható, erős elasztikus energiával rendelkezik, képes szignifikáns mértékű mechanikai hatást gyakorolni, a terhelést elnyelni, tehermentesíteni és stabilizálni képes anélkül, hogy a mozgáspályát korlátozná. A dynamic tape esetén a kinematikai láncokban való gondolkodás elengedhetetlen. Két típusa van a normál Dynamic Tape és az ECO. A tape rétegei még a felhelyezést megelőzően egymásra helyezhetőek, így befolyásolva a ragasztás erejét. Az ECO verziója ,mely nagyobb anyagvastagsággal rendelkezik újrahasznosított műanyag flakonok felhasználásával készül. A funkcionális gondolkodás alap eszköze  a dynamic tape. Akár csak a többi tape, ez a típús is 2 szélességben kapható, 7,5 cm és 5 cm. Limitációi hasonlóak más tape technikákhoz, mint például bőr irritáció, seb, bőrsérülés esetén nem alkalmazhatjuk.

 

3. Flossing

Ez a technika a kompresszión alapul, amely hatására a fascia rendszer és a lágyrészek lazulással válaszolnak, ezáltal csökkentjük a fájdalmat. A nyomás hatására felhalmozódó folyadék a flossing leszedését követő  hirtelen áramlik vissza a kezelt területre ezáltal gyorsítva a gyógyulás folyamatát. Ami előnye, hogy a felhelyezést követően mozgás kérünk páciensüntől, így a flossing kompressziója és az izmok kontrakciója együttese hozza létre a lazulást a fájdalmas mozdulat kivitelezése folyamán. Ehhez az eszközhöz fascia ismeretek szükségesek, mert nem minden panaszra használjuk a flossingot. Különböző méretek vannak belőle, hosszabb, vastagabb illetve vékonyabb kivitel, annak megfelelően, hogy melyik régiót kezeljük. Ezen felül több anyagvastagságú, erősségű van, melyet a sérüléstől és a pácienctől függően tudunk alkalmazni.  Korlátai vannak az eszköznek, pl. keringési ill. ér problémák esetén nem alkalmazhatjuk  és ezen felül nem használhatjuk a törzsön, nyakon. 

 

4. Fascia kések és fascia pisztoly

Nagyon megosztóak ezek az eszközök, hiszen ezek nem a lágymanuálterápia részei. Ahogyan a bevezetőben is említettük, számos eszköz van ami a saját ízületeink védelmét szolgálják, ez a két eszköz ide is sorolható. Akik a klasszikus manuálterápiát végzik, sokszor jegyzik meg, hogy nem lehet úgy eszközön keresztül érezni a szöveti választ. Ez igaz, de ha a manuálisan megvizsgáljuk, megkezdjük a kezelést, viszont érezzük, hogy a szövet nem lazul megfelelően, akkor “nehézágyú”-ként bevethetjük mindkettőt. A fascia késről amit érdemes tudni, ez egy NEM éles eszköz, nem is igazán az élét hanem a lapját használjuk a terápia során a lágyrészek lazítására. Különböző formában kaphatóak, attól függően, hogy milyen területen szeretnénk alkalmazni, illetve kinek melyik áll jobban a kezére.

A fascia pisztoly nagyon széles körben elterjedt mind a sportban, mind a masszőrök világában. Fontos, nem helyettesíti a manuális módszereket, de kitűnő kiegészítője lehet a terápiának. Vibrációs hatása révén segíti a szövetek ellazulását és a szövetek között pangó folyadék felszívódását is. Kiválasztásánál érdemes könnyű gépet választani a saját kezünk védelmének érdekében, illetve a beütés mélysége (amplitudó) nem szabad, hogy túl nagy legyen, mert az túlzott behatást jelent a szövetekre, minél kisebb annál jobb.

Ezeket az eszközöket bőrsérülés esetén, keringési panaszoknál ugyancsak nem alkalmazhatjuk.

5. Krémek

Számos krémet szoktunk alkalmazni a terápia során. A készítmények java rész a csúszósságot biztosító összetevők mellett ható anyagokat is tartalmaznak. A patikai készítmények mellett a természetes vonalon maradva nem feledkezhetünk meg számos gyógynövényről sem, amelyek segíthetnek a szöveti regenerációban (vérbőséget, gyulladáscsökkentést okoznak). Fontos azonban, ha hatóanyag tartalmú krémeket alkalmazunk, a vendégünket kérdezzük meg, hogy nem tapasztal ezt megelőzően allergiás reakciót az adott hatóanyagra, illetve hogy várandós-e, mert számos gyógynövény, például a rozmaring sem javasolt a terhesség ideje alatt.

Íme néhány példa:

  • Feketenadálytő - szalagregenerációra
  • Ördögcsáklya - artrózisos fájdalomra
  • Rozmaring - gyulladásos panaszokra
  • Árnika – zúzódásokra

5+1 Kezünk erősítése és védelme

A megfelelően kivitelezett manuálterápiás fogáshoz a terapeuta kezének jó állapota alapfeltétel. Megfelelően erősnek kell lennie, ahhoz hogy bírja az egész napi terhelést még is lazának, lágynak, hogy érzékelje a szöveti változásokat. Ehhez javasolnánk pár eszközt.

A Theraband Flexbar a csukló és kéz erősítéses és a fogóerő fokozásán kívül a tenisz és a golfkönyök kezelésére is nagyon hatékony. VIDEÓ!

TheraBand Handtrainer kézerősítő gömbök ugyancsak a kéz szorítóerő fokozására alkalmasak, emellett egy nehéz nap után a kezünk termoterápiás kezelésére is alkalmas, mivel hűthető és fűthető is.

TheraBand Hand Xtrainers kézerősítővel és a TheraBand kézerősítő szitával a fogóerőn kívül az extensor csoportot is lehet erősíteni, így kompenzálva az egész napos flexor domináns munkavégzést.

Illetve a komplex erősítést szeretnénk akkor érdemes kipróbálnunk a vibrációs hatáson alapuló flexi bar-t, mely nem csak a csukló és alkar területét, hanem a vállövet és a törzset is erősíti.

Ezen felül pedig meg a powerballt említenénk meg, amely egy teniszlabda méretű giroszkóp. Egy stabil műanyag házba egy giroszkópot szerelnek, amelyet a "labda" billegtetésével lehet forgásban tartani. Mind a mozgásba hozatal, majd mozgásban tartás illetve a tempó fokozása erősítés a teljes felső végtagnak és ezáltal a törzsnek is. Ideális azoknak, akik manuális módszerekkel szeretnének foglalkozni, de még fokozni kell az izomerejüket.

Reméljük tudtunk egy két hasznos eszközt, tippet adni nektek, mellyel optimalizálhatjuk a munkátokat, illetve felkeltettük az érdeklődéseteket új eszközök irányába mind az aktív mind a manuális eljárások kapcsán.

Cikk ajánló

Olvasnál még a szerzőktől? Hodoniczki-Kammerer Judit és Kőszegvári Ágnes korábbi cikkei:

A szerzőkről:

Hodoniczki-Kammerer Judit

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán gyógytornászként végeztem 2014-ben. 2015-től az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben főként reumatológiai és degeneratív jellegű problémákkal foglalkoztam, mellete pedig számos alkalommal dolgoztam futókkal, valamint futóversenyeken mozgáselemzést, kezeléseket végeztünk kollégáimmal. Az egyetemen külföldi gyógytornász hallgatók oktatásában veszek részt. 2018 óta Kiskunhalason a helyi kézilabda egyesület munkáját segítem, valamint a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Szegedi Tudományegyetem Oktatókórházában dolgozok.

 

Kőszegvári Ágnes

2012-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán gyógytornász szakon. 2012-től az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben dolgozom. Egyetemi éveimet követően részt veszek az egyetemi oktatásban is mind az elméleti, mind a gyakorlati részben. 2015-ben  mesterszakon végeztem ugyancsak a Semmelweis Egyetemen. 2014 óta dolgozom sportolókkal és 2019 óta a BodyTherapy rendelőben. 2019 óta a Thera-Team szervezésben elindult "Ball management - a rehabilitációs" szakmai képzés oktatója vagyok.

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: gyógytorna

Keresés