Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

5 tény a pilatesről

2023. 03. 09. 17:04:03
5 tény a pilatesről

Vajon mennyit tudsz a pilatesről? Kinek a nevéhez fűzödik, ez a mozgsáforma? Melyek a legnépszerűbb eszközei? Teszteld a tudásod, olvasd el az általunk összegyűjtött tényeket. Garantáltan lesz közöttük újdonság!

Olvasási idő: 5 perc

A pilates a test erőközpontjára hat

A pilates gyakorlatokat az erőközpontból indítjuk, sőt, az egész torna során erre a részre koncentrálunk. Hogy miről van szó? A core, a has izmait, a medence izmait, és a gerincfeszítő izmokat jelenti. Ezeknek az izmoknak a megerősítésével stabilizálod a gerincoszlopod, erős vázizmokat építünk fel, így hosszútávon is sokat teszünk az egészségünkért. 

Egyébként ezt a fajta gondolkodást nagy eséllyel a jógából vette át Joseph Pilates, hiszen a gyakorlatok ráadásul speciális légzéstechnikával is egészülnek ki. Pilates többféle sport, mozgásforma megismerése és gyakorlása után dolgozta ki saját módszertanát. 

Joseph Pilates fejlesztette ki

Joseph Pilates Düsseldorfban született, 1883-ban. Beteg kisfiú volt, tyúkmellel, asztmával küzdött. Éppen ezek hatására kezdett el edzeni, már egészen kicsi korában. Nagyon sokféle sportot próbált ki fiatalkorában. A futás és a jóga mellett jiu-jitsuzott, gimnasztikázott, sőt, még búvárkodott is. Folyamatosan kereste a számára legalkalmasabb mozgásformát. Már elég korán az erőközpontra, valamint a légzésre kezdett el fókuszálni. Az első világháborúban internálták. 

Társait kezdte el edzeni, így csiszolódott folyamatosan a Pilates-torna módszertana. Nem csak látványosan erősítette meg az internáltak immunrendszerét, de még a háborúban sérült katonákat is sikeresen edzette. Rehabilitációjuk sokkal, de sokkal hatékonyabb lett, hiszen még ágyban fekve is tudtál erősíteni az izmaikat. Így indult a sikersztori, mely később az USÁ-ban jutott a csúcsra. 

Rehabilitációban és erősítésben segít

A vázizmok erősítésével nagymértékben támogatjuk a rehabilitációt. A pilatesben az a legjobb, testreszabhatjuk, és sérülés után, lábadozáskor is nagyon hasznos. Éppen ezért szeretik beépíteni a rehabilitációs programokba. Lehet mértékletesen csinálni, mindig annyit nehezíteni rajta, amennyire szükség van. Folyamatosan tágíthatjuk a határainkat. 

Néhány kellékkel növelheted a hatékonyságát

A pilatest lehet géppel csinálni, a másik formája pedig a talaj pilates. Az a legjobb benne, hogy néhány eszközzel, melyek nem foglalnak, túl sok helyet, lehet fokozni a hatást. Vigyázat, nagyobb lesz az izomláz is! 

Ilyen eszközök például a pilates labdák. Soft ballnak is hívjuk őket. Az a legjobb a labdával végzett pilates gyakorlatokban, hogy az izmokat arra kényszerítjük, hogy egymást kiegészítve, összehangoltan dolgozzanak. Ezért a pilates labdával végzett  gyakorlatok során javulni fog az izmok koordinációja. A labda az egyensúlyt, a testtartást, a mozgáskoordinációt javítja, és a koncentrációt is fejlesztjük vele. Ebben a cikkben Szalka Andi személyi edző mutat 6 gyakorlatot a pilates labdával, csak kattints ide és olvasd el a cikket.

A labdák méretén múlik, hogy milyen gyakorlatokat végzünk velük. Például a 18-26 cm-es labdák, melyek a belső comb és a kar, valamint a far izmait erősítik. A nagy, 45-85 cm-es labdák pedig a törzsizmokra tudnak jobban hatni. Felülésekhez, plankhez, sőt, fekvőtámaszhoz is használhatjuk őket. 

A labda tehát sokkal hatékonyabbá teszi az edzéseket. Mert ha labdán végzed a feladatokat, akkor sokkal jobban megdolgozod az izmaidat. Ennek az az oka, hogy az egyensúlyod is meg kell tartanod a gyakorlatok precíz kivitelezése mellett. Ezért sokkal több izomcsoportot kell megmozgatnod és összehangolnod. 

A labdák mellett népszerű kiegészítő még a pilates gyűrű, mely edeális a pilates gyakorlatokhoz és a core izmok erősítéséhez is. Az SMR hengerek, puhább változatai pilates henger néven is ismertek, ezek a termékek kiválóan alkalmas nyújtó gyakorlatokhoz, de asználatával javíthatjuk stabilitásunkat és egyensúlyérzékünket. A kifejezetten sima felszínű és puhább anyagú pilates hengereket itt találod.

 

A pilates ízületkímélő

A gyakorlatok úgy vannak kialakítva, hogy ne érje terhelés az ízületeidet. Pont ez az oka annak, hogy annyira nagy segítséget tud nyújtani a gyakorlat a rehabilitációban. Azonban nem csak ezért szeretjük annyira a pilatest. Bármilyen sport tökéletes kiegészítő edzése lehet, főleg a verseny előtti időszakokban, amikor nem akarjuk kockáztatni a sérülést. 

Ugye, hogy érdemes megismerkedni a pilates-szel, és kipróbálni a pilates labdákat?

Webshopunkban számos pilates és jóga terméket találsz, ezeket itt össsze is gyűjtöttük.

 
Tartalomhoz tartozó címkék: egészség otthoni edzés pilates labda

Keresés