Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

5 érv a crossfit mellett

2022. 07. 27. 09:51:00
5 érv a crossfit mellett

A crossfit olyan mozgásforma, melyet maximalistáknak fejlesztettek ki. Persze minden testalkathoz, személyiséghez más mozgásforma illik, azonban a crossfit egy olyan mix, amely bárkinek jól jöhet.

Olvasási idő: 5 perc

Mi az a crossfit?

Ha a számodra megfelelő mozgásformát keresed, új sportba kezdenél, vagy épp valamilyen kiegészítő tevékenységet keresel, amely formába hoz, formában tart, akkor érdemes lehet a crossfitten is elgondolkodnod. Általában a változatossága miatt szeretik, hiszen a többféle mozgásforma kombinálásának egyenes következménye az, hogy több területen leszel jobb. Éppen ez a crossfit célja. 

A crossfit ugyanis egy olyan fitness-irányzat, amely a funkcionális edzés alapjaira épülve kombinálja az állóképességnövelést, az erősítést és a dinamikus izommunkát eredményező mozgásokat. Ezért gimnasztika, erőemelés, és az állóképességnövelő cardio gyakorlatok követik egymást az edzés során, méghozzá úgy, hogy magas intenzitással végzed az egyes feladatokat, rövid ideig. 

Milyen érveink vannak a crossfit mellett?

Ha össze kellene gyűjteni az öt legfontosabb érvet a crossfit mellett, akkor a következőket mondanánk:

1. HIIT-magas intenzitás

Az edzés lényegi eleme, hogy rövid időtávú, de intenzív gyakorlatok váltják egymást, ezért egy crossfit edzés mindenképpen magas intenzitású edzés lesz. Ez pedig az állóképesség növekedésével és a zsírégetéssel jár együtt. Ezért azoknak is jó a crossfit, akik fogyni szeretnének. Az izomerő és a dinamikus mozgás pedig nem sokat ér állóképesség nélkül. 

Milyen gyakorlatokat végezhetsz, ha a pulzust szeretnéd felpörgetni, mielőtt elkezded a súlyokat mozgatni? Hiszen így érdemes elkezdeni az edzést, hogy a folyamatos magas intenzitás be is induljon, ezért a robbanékonyságot növelő gyakorlatokkal szoktunk kezdeni. Szigorúan bemelegítés után! Gyújtsd be a motort egy kis ugrókötelezéssel, de ha nagyban játszol, akkor akár egy edzőkötelet is választhatsz!

2. Változatosság

A crossfit másik nagy előnye, hogy a gyakorlatok, valamint a gyakorlattípusok gyakori váltakozása miatt egyáltalán nem lesz egyhangú az edzés. Sőt, idővel egyre több és több gyakorlatot tanulsz meg, ez pedig mindenképpen az előnyödre válhat, hiszen könnyen tudsz majd improvizálni, ha például magadnak raksz össze egy edzést. De általában véve maga a változatosság az, ami miatt tényleg olyan sokan megmaradnak a crossfit edzés mellett. Ingerekre, pörgésre, változatosságra van szükségünk. Főleg sport közben, ha pedig valaki szereti a kihívásokat, akkor a crossfit lesz a kedvence.

3. Javítja az állóképességet, de a funkcionális erőt is növeli

Az állóképességről már volt szó, az általános fittség egyik legnagyobb mérője. Ezért óriási előny, hogy egy edzésen belül mind az állóképességre, de például az erőkifejtésre is koncentrálunk, rendszeresen. De az erő növelése is fontos, hogy nagy ellenállással, pontosan és sokáig kitartva tudj megbirkózni az akadályokkal. A valódi fizikai erő akkor lesz funkcionális, ha nem egy-egy izomcsoportra fókuszálva edzel, hanem azokat összehangoló erőkifejtésre koncentrálsz. Erre pedig megint a crossfit a megoldás. Az erő növelésére nagyon jó eszköz a kettlebell. A súlygolyóval végzett gyakorlatok hatékonyak, és egyébként szórakoztatóak is. Vigyázz, ha még nem használtál ilyen eszközt, edző nélkül ne kezdj bele. Az első alkalmak során pedig még akkor is érdemes kisebb súlyt választanod, ha erős vagy. 

4. A robbanékony erőkifejtés és a flexibilitás is javul

A gyors, intenzív, robbanékony mozgás épp annyira fontos, mint az állóképesség és az erő.

A crossfitnek köszönhetően nem csak hosszú távon tudsz egyenletesen teljesíteni futás közben, mint a maratonista, nem is csak rövid sprintekre leszel alkalmas, és ha testi erőről van szó, nem csak a nehéz súlyok mozgatásában leszel jó, lassú és kimért mozdulatokkal. Hanem mindhárom feladat- és mozgástípusban tudsz majd teljesíteni. 

5. Összetett mozgásokban is hatékony leszel

Néhány hónap crossfit után észre fogod venni, hogy különböző motoros képességeket hatékonyabban hangolsz össze. Azaz gyorsabban, rutinosabban és ügyesebben végzel majd el komplex feladatokat. Ennek minden sportnál lehet haszna, ha épp valamilyen konkrét sport mellé keresel hatékony kiegészítőedzést, akkor jó, ha ezt észben tartod. De ami a legjobb benne: nem csak a mozgásod lesz jobb, hanem az ilyen komplex gyakorlatok az immunrendszert is stimulálják, így a memóriádra, koncentrációdra is kihatnak. 

Ha szeretnéd elkezdeni a crossfitet, akkor ezekre az eszközökre szükséged lesz. Nem azonnal, de idővel biztos, hogy nagyon jól jönnek.

Saját testsúlyos erőnöveléshez a tolódzkodó állvány, majd egy idő után, ha rutinos leszel, biztos, hogy rajongani fogsz a plyoboxokért, a már említett kettlebell mellett pedig a különböző súlyú medicinlabdákkal is nagyon jó gyakorlatokat lehet végezni. Mindig a te szintednek megfelelő súlyt használd, mert a crossfittel úgyis gyorsan fogsz erősödni, nem szabad megkockáztatni a sérülést!

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Edzés kettlebell medicinlabda

Keresés