Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Az ülés okozta hátfájás kialakulása és megoldása

2018. 08. 10. 11:08:00
Az ülés okozta hátfájás kialakulása és megoldása

Szinte mindennapi téma, hogy a rendszeres, hosszú ideig tartó ülőmunka káros az egészségünkre. Az ülőmunka okozta hát és derékfájdalom, valamint az aranyér kialakulásának esélye magas, így fontos figyelmet fordítanunk arra, hogy megfelelő széken üljünk és ügyelnünk kell helyes testtartásunkra is. 

A hátunk, testünk egyik alapja, amely nagy szerepet játszik az egész szervezetünk működésében, hiszen stabilizálja a testünket, így a kialakult hátfájás egyaránt korlátozhatja a napi sport és átlagos tevékenységeinket. Nem csak a mozgásban korlátozhat minket, hanem csökkentheti a koncentráltságunkat, így például autóvezetés közben balesethez is vezethet.

Ahogy arról már írtunk, a testünk erejének általános fejlesztése nemcsak a sportban fontos, de a mindennapi aktivitásunk során is elengedhetetlen, amiben a hát izmainak megerősítése kulcsfontosságú, és minden mozgás ás sportág alapfeltétele.

A napi 8-12 óra ülőmunka és a különböző technikai eszközök állandó használata egy természetellenes testtartást és fokozott inaktivitást eredményez, amely egyáltalán nem tesz jót a gerincünknek. Időszakonként megszakítva az ülőmunkát kompenzálhatjuk ezt azzal, hogy sétálunk egy-két percet, de a valós mozgást ez nem helyettesíti.  Mindenképpen javasolt a megfelelő szék kiválasztása és különféle háterősítő gyakorlatok végzése, de egy jól megválasztott ülőpárna több mozgást tesz lehetővé ülés közben, így a komfortérzetünk növelése mellett az egészségünknek is jót teszünk vele.

Rendszeres, hosszú ideig tartó ülés káros hatásai

Fontos megemlítenünk, hogy nem csak a gerincünknek káros a gyakori, huzamosabb ideig tartó ülés, hanem az érrendszerünket is károsítja, ami hatására előbb-utóbb más szervünkben is változás léphet fel, arról nem is beszélve, hogy az aranyér kialakulásának egyik oka is lehet. Az ülőmunka okozta inaktivitás mozgásszervi panaszok széles skáláját is okozhatja, mint például hát- és derékfájdalom (súlyosabb esetben gerincsérv), nyak- és vállfájdalom, feszes hát- és vállizmok, gyenge farizom… és még sorolhatnánk. A szív- és érrendszeri panaszok mellett, sok esetben okozója az ülőmunka a magas koleszterin- és vércukor szintnek, illetve az elhízásnak is.

Ebből is látszik, hogy a rendszeres, hosszú ideig tartó ülés káros, ha nincs közben mozgás, hiszen az izmok, ízületek sokáig ugyanazon helyzetben vannak, egyoldalúan terhelődnek és a véráramlás is nehezített ezáltal a szövetek anyagcseréje is romlik.

Min változtass az egészséged érdekében?

Elsősorban szakítsd meg a passzív életmódodat és mozogj, sportolj többet. A rendszeres testmozgás egyéb pozitív élettani hatásai mellett, segíthet megelőzni az ülőmunka okozta problémák kialakulását. Szinte bármilyen nem túl megerőltető, hírtelen erőlködéssel nem járó mozgásforma segít átmozgatni a tested.

Ülőmunka végzése közben többször változtass munkahelyzeteden, amelyhez nagy segítséget jelent a dinamikus ülőpárna, amely több mozgást tesz lehetővé ülés közben, azáltal tehermentesíti, és helyes testtartásra ösztönzi a gerincet, csökkenti a nyak-, hát- és derékfájást, valamint észrevétlenül erősíti a hát, derék, medence és comb izmait és fejleszti az egyensúlyozást is.

Törekedj ülőhelyzeted mozgékonyabbá tételére

A statikus ülés hosszútávon nem jó a hátnak és a deréknak, hiába választjuk ki a legmegfelelőbb széket és ügyelünk a helyes testtartásra. Lényeges, hogy megdolgoztassuk a hátizmainkat, amit dinamikus ülőpárnával érhetünk el. Egy az ülőhelyzetben a testtartás javítását célzó levegővel telt párna csökkenti a gerinc ízületeire és a porckorongokra ható terhelést.

Kínálatunkban különböző méretű és színű dinamikus ülőpárnák találhatóak az igényeknek megfelelően lehetnek sima vagy tüskés (senso) felületűek, amelyeket a márkaboltunkban ki is lehet próbálni. Egy ülőpárna esetében fontos, hogy milyen anyagból készült, a kínálatunkban szereplő ülőpárnák prémium minőségűek, színvonalas kialakításúak és akár 200 kg-ig terhelhetőek.

Az eddigi visszajelzések alapján elmondható, hogy a dinamikus ülőpárna már rövidebb használat során is meghozza a hatást, vagyis sokkal jobb lesz a testtartás ülőmunka közben és javul a koncentráció.

Sokszor érdemes gyógytornászhoz, specialistához is fordulni a testtartás javítása és a fájdalmat kiváltó betegség lokalizálása érdekében, a gyógyulásért viszont sokszor érdemes valamilyen gyógyászati segédeszközt igénybe venni. Az ülés közbeni testtartás korrigálásához, az izmok stimulálásához a korong alakú, míg a kiegyenesedett derék helyreállításához az ék alakú dinamikus ülőpárna kínálatunkat ajánljuk.

Tedd kényelmesebbé mindennapjaidat, miközben hozzájárulsz az egészségedhez is.

Vásárolj dinamikus ülőpárnát webshopunkban, vagy gyere be márkaboltunkba, ahol az összes párnát kipróbálhatod!

Tartalomhoz tartozó címkék: egészség hátfájás

Keresés