Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A folyadékbevitel fontossága edzés előtt, alatt és után

2018. 07. 02. 10:51:00
A folyadékbevitel fontossága edzés előtt, alatt és után

Egy felnőtt ember testének körülbelül 50-70 százaléka víz, éppen ezért, a folyadékbevitel elengedhetetlen része életünknek. A folyadék utánpótlása kiemelkedően fontos mindenki számára függetlenül attól, hogy ki milyen korosztályba tartozik.

Éppen ezért edzés előtt, alatt és után is fokozottan oda kell figyelnünk az ideális folyadékbevitelre. A megfelelő vízbevitel a teljesítményed fokozására nem alkalmas, viszont ha nem iszol elegendő folyadékot, akkor edzésed hatékonysága csökkenni fog. Természetesen nem mindegy hogy milyen intenzitású edzés folytatunk, de az nem kérdés, hogy minden esetben szükséges a víz utánpótlása, hiszen szervezetünk csak úgy tud megfelelően működni. Az edzés teljes ideje alatt történő folyadékfogyasztás jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Testünk hidratáltságát folyamatosan fenn kell tartani, és mivel sportolás során sok vizet veszítünk, ezért fokozottan oda kell figyelnünk arra, hogy a folyadékbevitelünket a megfelelő szinten tartsuk. Fontos kiemelni, hogy a folyadékfogyasztás során nem szabad megvárni azt a pillanatot, amikor szomjasnak érezzük magunkat, hiszen akkor már késő. Ha a szervezetünk jelzi, hogy szomjas, akkor azt már a súlyos folyadékvesztés elkerülése miatt teszi.  

Hogyan érdemes pótolni, mikor és mennyi folyadékot kell fogyasztanunk ahhoz, hogy a megfelelő vízháztartásunkat fenntartsuk? Cikkünk folytatásából kiderül.

Folyadékpótlás jelentősége a sportban

Amennyiben az edzésünk nem haladja meg az 1 órát, akkor a víz az ideális választás a folyadék utánpótlására. Ha ettől hosszabb ideig, más intenzitáson végezzük az edzésünket, akkor a víz már nem lesz elég arra, hogy megfelelően pótoljuk a folyadékot és a szükséges ásványi anyagokat. Ekkor kerülnek előtérbe a különböző ásványi anyagokat tartalmazó italok például az izotóniás italok.

A folyadék utánpótlásra akkor is szükség van, ha nem érzed úgy, hogy szomjas vagy. Gondolj csak bele, hogy úszás, síelés vagy egyéb téli sportok végzése közben mennyire keveset iszunk. Éppen ezért, figyeljünk oda arra, hogy megfelelő mennyiségű  vizet igyunk meg, hiszen ha ez nem történik meg, akkor az teljesítményromláshoz vezethet. Sportolás közben kiemelt fontosságúvá válik a folyadék bevitel, hiszen az edzések során akár több liter vizet is tudunk veszíteni.

Hogyan is érdemes a folyadékbevitelünket időzíteni?

Folyadék bevitel edzés előtt

Az edzés előtti folyadékbevitel célja a test optimális folyadék- és elektrolit ellátottságának biztosítása. A folyadékbevitel edzés előtt is kiemelt fontosságú. Az a legjobb, ha már az edzést megelőző nap fokozzuk a folyadékbevitelt. Majd az edzés előtti 1-2 órában 400-600 ml közötti mennyiséget fogyasztunk el. Egyénfüggő, de érdemes közvetlenül az edzés előtt is körülbelül 100-300 ml folyadékot bevinni a szervezetünkbe.

Folyadékbevitel mozgás közben

Ebben a szakaszban a  folyadékpótlás célja, hogy elkerüljük azt hogy az edzés során a testtömegük 2%-ánál többet veszítsünk el, mivel ez nagy mértékben rontani tudja a fizikai teljesítményt és a koncentrációt.

Ahogy elkezdünk mozogni, rögtön folyadékot veszítünk, amit természetesen fontos pótolni. Egyéntől függ, hogy kinek mennyi frissítőre van szüksége, de 15-20 percenként érdemes körülbelül 150-300 ml folyadékkal pótolni a szervezetünk vízháztartását. A több mint 1 órát igénybe vevő sporttevékenységek során érdemes olyan italt választani, ami segít pótolni az elveszített ásványi anyagokat, ilyenek például az izotóniás italok.  

Folyadékbevitel mozgás után

A folyadékbevitel természetesen edzés után is elengedhetetlen. Főként azért fontos, hogy a folyadék és elektrolit háztartásunk egyensúlyban legyen. Ehhez arra van szükség, hogy az edzés után minél hamarabb és kis adagokban legalább a másfélszeresét igyunk meg annak a mennyiségnek, amit edzés során elveszítettünk. Ezt a legkönnyebben úgy tudod kiszámolni, hogy megméred a testsúlyodat edzés előtt és után. Közvetlenül az edzés után érdemes 300-500 ml folyadékot meginni, majd a maradék frissítőt kisebb adagokban érdemes meginnod.

A nem megfelelő folyadék utánpótlás következménye

A kiszáradás, vagy más néven dehidratáció a sportolók számára veszélyes lehet. Mivel a nagy mennyiségű folyadékvesztés negatív hatással van az egészségedre és a teljesítményedre is. Kiszáradásról akkor beszélhetünk, amikor több folyadékot veszít el szervezetünk, mint amennyit pótolunk. A dehidratáció csökkenti a teljesítményt és az izom regenerációját, ezért nem számít, hogy milyen típusú sportot űzöl, a folyadék utánpótlás kulcsfontosságú tényező.

Mik is a folyadékvesztés tünetei?
Az egyik legegyértelműbb tünet a szomjúság érzete, de ezenkívül a kiszáradás mértékétől függően számos más panasz is jelentkezhet. Ilyen például:

 • didergés
 • különféle szívritmus zavarok
 • száraz száj, szemek és ajkak
 • fejfájás
 • fáradtság
 • szédülés vagy ájulásérzés
 • csökkent vizeletmennyiség
 • izomgyengeség
 • izzadás hiánya

 Néhány tipp azért, hogy megfelelő legyen a folyadékbeviteled edzés közben is 

 • Kerüld a koffein- és alkohol-tartalmú italokat, hiszen azok épp, hogy elvonják a testedtől a vizet.
 • A nagymértékű folyadék veszteséget ne egy dózisban akard pótolni!
 • Megterhelő edzés esetén már nem elég, hogy ha csak vízzel pótolod a folyadékot, ekkor szükség van olyan frissítőre, ami segít az elvesztett ásvány anyagokat is pótolni.
 • Legyen egy flakon a közeledben.
 • Ha feledékeny vagy és nem tudod észbe tartani, hogy mikor mennyi folyadékra van szükséged, akkor ma már rengeteg olyan app létezik, mely segít neked ebben. Használd őket! 

Azért hogy ne felejtsd el szervezetedet után tölteni, ajánljuk neked Equa kulacsainkat, melyet mindig magaddal vihetsz és társad lehet edzéseid során. 

Az Equa kulacsok többször használatosak, ártalmatlanak a környezetre és az egészségedre, mivel az összes termék BPA mentes, így csökkentve az egészségre káros hatások kialakulásának kockázatát. A kulacs mosogatógépben mosható és egyéniségedre szabott, hiszen rengeteg mintázat és különböző űrtartalom közül választhatod ki a számodra megfelelőt.

Még nincs Equa kulacsod, de szeretnél? Akkor az alábbi linken tudod megrendelni, és további információkat is itt olvashatsz a termékről!

Equa kulacs vásárlás

Tartalomhoz tartozó címkék: egészség

Keresés