Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A legjobb módszerek a csípő ütközés sérülésének kezelésére (Hip Impingement)

A legjobb módszerek a csípő ütközés sérülésének kezelésére (Hip Impingement)

Gyerekkorunkban megtanultuk, hogy a kocka alakú játék nem megy keresztül a kör alakú lyukon és a kör alapú hasáb sem fér át egy négyzet alakú résen.
Sajnos ezt a csípőnk sosem tanulta meg.

A Femoroacetabuláris ütközés, vagy közismertebb nevén csípő ütközés egy nem jól funkcionáló érintkezés eredményeképp jön létre a csípő ízület golyó és foglalata között. Ez a sérülés észrevétlen maradhat évekig aktív kamaszok és fiatal felnőttek életében, de ahogy idősödnek ez a hosszan elhúzódó súrlódás a csontok között porc és ízületi sérüléseket okoz, aminek eredményeképp erős fájdalmat érezhetünk az ágyék tájékon, korlátozott mozgást a csípőnél és comboknál, valamint akár osteoarthritis-t is okozhat. Ma bemutatjuk a két fő típusát a csípő ütközésnek és a bizonyítottan hatékony sérülést megelőző metódusokat mindkét sérülés típusnál.

Hogyan kezeljük a csípő ütközés két fő típusát

Mielőtt beleássuk magunkat a két típus legjobb kezelésének módszerébe fontos megjegyeznünk, hogy mindkét esetben a kezelés megkezdése sebészeti beavatkozás nélkül a legjobb. Egy kutatás alapján az artroszkópos csípő műtétek száma 18-szorosára növekedett az elmúlt évtizedben, aminek eredményeképp megnövekedett a klinikai kutatások száma, amelyek a sebészeti és a nem sebészeti megoldásokat hasonlítják össze. Ezt kiegészítve egy megfelelő irodalomból nemrég készült kutatás azt mutatja, hogy a fizikoterápia és mozgás változtatás eredményezhet javulást a betegeknél. A betegek kezelésének egy konzervatív módja lehet:

  • Pihenés – A csípő pihentetése enyhíthet, olyan tüneteket, mint a fájdalom és duzzanat a kezelés előtt.
  • Mozgás változás – Ha bizonyos mozgások és cselekvések okozzák a tüneteket, akkor érdemes változtatni, és elkerülni a megerőltető mozdulatokat.
  • Fizikoterápia – Azok a mozgások, amelyek erősítik a csípőt tartó izmokat vagy növelik a mozgásteret csökkenthetik az igénybevételt és fájdalmat az ízületben.

De a műtéti beavatkozás gyakori a csípő ütközéses betegek körében. A következőkben láthatjuk a bizonyítékokkal alátámasztott, ajánlott kezelési módokat a bütykös vagy fogazott ütközés kezelésére.

Bütykös ütközés

Bütykös ütközés akkor alakul ki, ha a combcsont fej nem tökéletesen kerek, ezzel meggátolva a csípő foglalatban történő sima mozgását. Az ágyéki fájdalom és a csípő osteoarthritis gyakori tünetek.

"Az ilyen tünetekkel küszködő betegek nagytöbbsége fiatal és akkor éreznek fájdalmat, amikor a csípő belső forgatása történik és megtartás a csípő 90°-os hajlításában. Sok betegnél, akinél jelentkezett a femoroacetabular ütközés kialakulhat jelentős másodlagos ízületi sérülés fiatal korban, amikor sportolás közben a megváltozott ízületi morfológia miatt csökkentett teljesítő képességükön felül teljesítenek."

Bütykös-típusú kezelési lehetőségek

A nem sebészeti beavatkozások után (pl.: pihenés), a mozgáskultúrában történő változtatás és fizikoterápia nem eredményezett szignifikáns csökkenést a fájdalomban és a műtét egy szükséges következő lépéssé vált.

Az utóbbi években a sebészeti csípő eltolódást, egy nyílt procedúrát felváltotta az artroszkópos ekvivalense. Kisebb bemetszéssel, rövidebb kórházban töltött idővel, gyorsabb rehabilitációval és kicsit alacsonyabb bonyolultságával az artroszkópos műtét egy jobb kezelési módszer lehet, de az adatok azt mutatják, hogy a műtétet el kell kerülni az olyan betegeknél, akik 50 évnél idősebbek és különböző rizikó faktoraik vannak, mint a magas BMI vagy a megnövekedett alfa szög.

Fogazott ütközés

A fogazott ütközés akkor következik be, amikor a csípő csont foglalata annyira megnő, hogy túlságosan rányúlik a combcsontra és ezzel gátolja a csípő ízület folytonos mozgását.

"Okozhatják anatómiai rendellenességei a csípőízületnek vagy a combnyaknak, amelyek eredhetnek a csípőízületek malorientációjából és a nyak és combcsont torziós rendellenességeiből. Ezek az orientációs és torziós rendellenességek lehetnek szerviek vagy poszt-traumatikusak, pl.: egy combcsonti vagy acetabuláris törés. Lehetnek másodlagosak a műtéti beavatkozások után, különös tekintettel az acetabuláris vagy combcsonti oszteotómiára. Továbbá, a fogazott ütközésnek lehetnek funkcionális okai olyan pácienseknél, akik bizonyos sportokat űznek, mint a gimnasztika, harcművészetek és tánc, amelyek során az atlétikai mozdulatok leírhatók, ismételt és azonnali maximális ízületi mozgásokkal."

A fogazott típus kezelési lehetőségeit

Ismét, ha a nem sebészeti metódusok nem csökkentik a fájdalom tüneteit a pácienseknél, akkor szükséges a sebészeti beavatkozás. Az acetabuláris oszteochondroplasztika a szükséges procedúra fogazott ütközésnél, aminek eredményeképp kisimítják az acetabuláris karimát.

A legjobb gyakorlatok csípő ütközés rehabilitációra

Függetlenül attól, hogy visszafogottan kezeled a csípő ütközést vagy műtét utáni rehabilitációt végzel segíteni tudsz a betegeiden a mindennapos cselekvések és a hétköznapi életbe való visszatérésben, ha olyan gyakorlatok repertoárjával rendelkezel, amelyek erősítik és jobban átmozgatják az ízületeket és az azok körüli izomzatot. A Sérülés Kezelési Sorozatunk ezen részeiben Mike Voight megosztja velünk az ő öt kedvenc gyakorlatát bármilyen korú és képességű pácienseknek.

Fogj meg egy TheraBand CLX-et, egy CLX-hez tartozó ajtórögzítőt és néhány stabilitás trénert és kezd el a gyakorlatokat már ma!

Kattints ide, hogy elmenthesd és használhasd a gyakorlatokat tartalmazó PDF-et, amit könnyen beépíthetsz mindennapjaidba!

Forrás: Performance Health Academy

https://www.performancehealthacademy.com/hip-impingement-injury-management.html

Tartalomhoz tartozó címkék: rehabilitáció TheraBand

Keresés