Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

A gumi története

2015. 10. 27. 00:00:00
A gumi története

A kaucsuk a gumi legfontosabb alapanyaga. Így a gumi története a kaucsuk történetével kezdődik. A kaucsuk szó „könnyező fát”, azaz a „fa könnyét” jelenti.

A kaucsukot több természetes növényből is próbálták már előállítani, de napjainkban a kaucsuk döntő részét a kaucsukfából (Hevea brasuliensis) állítják elő.  A Pára gumifa egy Dél-Amerikában őshonos növény, melyre a kereslet az 1839-es „gumi boom” után nőtt meg. A kaucsukfa akár 30 méter magasra is megnőhet, trópusi vagy szubtrópusi éghajlatot igényel és minimum évi 1200 milliliter csapadékot. 

A második legjelentősebb növény a guayule (Parthenium argentatum), mely egy félcserje, mely nem tartalmazza a kaucsukfa latexében megtalálható és allergiát okozó fehérjéket.

Az első kaucsukfa ültetvények a XIX. század második felében jelentek meg, elsőként Brazíliában. Jelenleg a világon termelt kaucsuk 70%-át három ország adja: Thaiföld, Malajzia és Indonézia. A TheraBand gumiszalagok és gumikötelek Malajziában termelt kaucsukból készülnek Malajziában a magas minőségbiztosítási rendszer ISO 9001:2008 mellett.

A kaucsukfa kb. 6 éves korában csapolható először. Kérge szürkés színű, sima felszínű. A növény bőségesen tartalmaz tejnedvet, a fából nyert fehéres, nyúlós anyagot, hívják kaucsuktejnek, mely latextartalmú. Ezt a latextartalmú tejnedvet a fakéreg átlós bevágásával nyerik ki a fából és a gumifák törzsére erősített tálkába gyűjtik. A nyersgumi kémiai utókezelés nélkül, melegben ragacsos, nyúlós, folyós anyag, hideg állapotban viszont törékeny. A vulkanizálást Charles Goodyear egy véletlennek köszönhetően fedezte fel 1839-ben. A vulkanizálás, mint fizikai kémiai folyamat azt a folyamatot jelenti, amelynek során elsősorban kén hozzáadásával hő hatására a kaucsuk láncmolekulái között keresztkötések jönnek létre, ettől válik rugalmassá a gumit.

A természetes kaucsuk általános rendeltetésű kaucsuk, vagyis nagyon sokféle területen használható. Az előállított természetes kaucsuk kétharmadát azonban gumiabroncs gyártásra használják. Itt van szükség jó dinamikus tulajdonságokra, különösen a teherabroncsoknál, melyek vastagabb falú termékek, mint a személyabroncsok. A természetes kaucsukból számottevő mennyiséget használnak még a műszaki gumitermékek, gumifonalak, a ragasztók és latexek előállításánál és a cipőgyártásban.

A TheraBand gumiszalagok és gumikötelek természetes kaucsukfából előállított latexből készült termékek. A latexmentes TheraBand gumiszalagok szintetikus gumiból készülnek.

Tartalomhoz tartozó címkék: TheraBand

Keresés