Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

A baseball teljesítmény alapjai: Első rész – Az izmok

A baseball teljesítmény alapjai: Első rész – Az izmok

Minden évben körülbelül 15 millió gyerek játszik baseballt az Egyesült Államokban. Mire elérik a középiskolás kort körülbelül 500 000 aktív játékos van, míg az Országos Amerikai kollégiumi egyesület szintjén már csak 25000 sportoló marad. Ha kezelsz vagy edzel egy olyan sportolót, aki hosszútávon fog baseball-ozni, akkor az erő az alapja egy elit sportoló kiképzésének. Azonban, gyakran a legerősebb sportolók a legérzékenyebbek azokra a sérülésekre, melyek a karrierjük végét jelentik. Ma bemutatjuk a baseball erősítő program alapvető elemeit a teljesítménynövelés érdekében, de mielőtt megismerjük azt, hogy mely területek erősödhetnek érdemes arról is tudnod, hogy ezek a gyakorlatok hogyan tudják megelőzni a sérüléseket.

Ez a cikk az első része egy két részből álló cikkünknek. Ha a második részt sem szeretnéd kihagyni, akkor kattints ide --> A baseball teljesítmények alapjai: Második rész - A mozgás

Mielőtt belekezdenél a cikk elolvasásába, fusd át a rövid tartalomjegyzéket:

Miért olyan sűrűek a sérülések a baseballban?

Az utóbbi években a baseball sérülések száma folyamatosan növekszik. Egy többszörösen összetett tanulmány elemezte a valódi baseball sérüléseket a fiatal sportolóktól egészen a kollégium szintű programokig:

Fiatal és középiskolai baseball játékosok statisztikája

 • A gyerekek (5-14 év között) sportsérüléseinek 25%-a baseball-lal kapcsolatos.
 • Több mint 74%-a a fiatal baseball játékosoknak (8-18 év között) jelentette, hogy fájdalmat érez a karjában miközben dob és 23% esetében a sérülések az adott terület túlhasználásából adódnak.
 • A fiatal játékosok 25-50%-a tapasztalt könyök és/vagy vállfájdalmakat.
 • 5%-a a fiatal játékosok szenved komoly könyök vagy váll sérülésben a baseball elkezdése utáni 10 éven belül.
 • Egy 754 sportolóból (9-18 évesek) álló csoportnak több mint 43% volt dobó játékos egymás utáni napokon, 31% több csapatnál egymást fedő szezonokban és 19% volt dobójátékos több meccsen egy napon.
 • A megkérdezett fiatal baseball játékosok 46%-a azt mondta, hogy továbbra is játszani akartak annak ellenére, hogy legalább egyszer fájdalmat éreztek a karjukban
 • A fiatal játékosok körében a könyöksérülés a leggyakoribb
 • A váll sérülések száma körülbelül 1.39-1.72 körüli 10000 sportolónként.
 • A juniorok és szeniorok 69%-nál maradandó a vállsérülés, a fiatalokkal és másodévesekkel szemben, mivel magasabb szintű versengés van jelen és több meccsen játszanak,
 • A fiatalok baseball-jánál a legmagasabb sérüléshez vezető rizikó az volt, ha valaki fáradtan volt dobó játékos.

Kollégiumi szintű sérülések statisztikája

 • 3 év alatt a teljes sérülés mértéke 1000 sportolónál 5.83 volt.
 • A felső végtagi sérülések voltak a 66-75%-ai az összes sérüléseknek, amelyek 75%-a dobó játékos sérülés volt, amit a fogó játékosok sérülései követtek.
 • Az összes sérülés 25%-a volt súlyosnak mondható.
 • A leggyakoribb sérülések húzódások (23%), ficamok (19%) és zúzódások (17%) voltak.

A sérülések mechanizmusa

3 módja van annak, hogy a baseball játékosok hogyan tudnak megsérülni: a játékosok érintkeznek egymással (ütközés egy másik játékossal), másféle kontaktusa van a játékosnak (megüti a falat, ütést kap a labdától vagy leesik a földre a játékos), végül, amikor nincs kontakt (egy mozgás vagy mozgás csoport, amely mozgásszervi sérüléseket okoz, mint a kificamodott boka vagy a „túlhasználati” sérülés). Egy tanulmányon keresztül vizsgálták a sérülések mechanizmusainak százalékait a meccsek és a gyakorlás között, mely az alábbi eredményeket mutatta:

Játékosok érintkeznek egymással: 11% a játékban, 3.8%a gyakorlás során

Másfél kontaktus a játékosnak: 45.1% a játékban, 29.2% a gyakorlás során

Nincs kontakt: 41,5% a játékban, 63.9% a gyakorlás során

A sérülések többsége a túlzott használat, a rossz dobástechnika és az izmok fáradtsága/gyengesége miatt következik be.

A sérülések egyéb tényezői a következők:

 • Egész éves baseball, ami miatt nincs elég pihenés
 • Egy sport specializáció
 • Sebesség (a nagy bajnokságokban játszó játékosoknál)

A sorozatunk másik részében többet fogunk írni ezekről a sérülési mechanizmusokról, de most összpontosítsunk arra, hogy hogyan lehet elkerülni a sérüléseket azért, hogy jobb baseball játékos legyél.

Amíg a pihenés és relaxálás elengedhetetlen részei, annak hogy egy sportoló teste regenerálódjon, azaz erősíti a teljesítményt, addig az elgyengülés az egyik leggyakoribb probléma fiatal baseball játékosoknál.

Az erősítő gyakorlatokról bebizonyosodott, hogy ezek a legjobb módjai a sportolóknak, hogy egy erős alapot építsenek minden korosztály esetén.

Nézzünk egy pár alapvető gyakorlatot egy alap baseball erősítő gyakorlatsorból.

Mely izmokat kell erősíteni, hogy javuljon a baseball teljesítmény?

A baseballnál egy egész mozgási láncnak kell harmóniában működnie, hogy hatékony mozgást eredményezzen (megint csak, gyere vissza a 2. részre!), de ezek a legalapvetőbb területek, amelyekre fókuszálva javítható a baseball teljesítmény és elkerülhető a sérülés:

 1. Váll
 2. Lapocka
 3. Láb/csípő (a baseball játékosok mozgási energiájának 60%-a a lábukból származik)
 4. Core

A Dobók 10 programja: Ingyenes edzésprogram a baseball játékosok teljesítményének javítására

Dr. Kevin évtizedek óta elismert fizioterapeuta. Mint vezető tekintély a sport sérülések és ortopédiai sérülések rehabilitációjában, arra tette fel a karrierjét, hogy a profi sportolókat gyógyítsa és javítsa teljesítményüket, mind amellett, hogy éves laboratóriumi kísérleteket, biomechanikai kutatást és orvosi tanulmányokat folytat.

Egy évvel ezelőtt ő és Dr. James Andrews létrehozták a Dobók 10 programját: ez egy átfogó program a dobójátékosoknak, mely magában foglalja a teljes dobás és a teljes test gyakorlatait.

A gyakorlatsorban lévő gyakorlatokat, nagy alapossággal választották ki az EMG adatok (4,5,6,7) alapján és bizonyítottan jelentősen javítják a főiskolás baseball játékosok dobási sebességét (8,9). Olyan mozgásokra épül, amelyekhez kevés eszköz szükséges, így ezt a gyakorlatsort könnyen el lehet végezni otthon, a konditeremben, vagy kinn a pályán és tökéletes párosítás a TheraBand CLX-el.

Készen állsz a kezdésre?

Akkor töltsd le a lentebb található, kinyomtatható gyakorlat füzetet és nézz vissza a következő héten azért, hogy megismerd a cikk második részét!

A dobó gyakorlatokat tartalmazó PDF LETÖLTÉSÉHEZ kattints IDE!

Forrás: https://www.performancehealthacademy.com/articles/foundations-of-baseball-performance-part-one-the-muscles-free-exercise-program.html

Tartalomhoz tartozó címkék: TheraBand

Keresés