Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

7 tipp a funkcionális edzés sportsérüléseinek megelőzéséhez

7 tipp a funkcionális edzés sportsérüléseinek megelőzéséhez Manapság az egyik legdivatosabb és legnépszerűbb edzésmódszer a funkcionális tréning, ami hihetetlen gyorsasággal és lendülettel terjedt el az egész országban.

1. Tudatosság

A funkcionális edzés módszerének elsajátításában az egyik legfontosabb tényező a tudatosság. Mindenkit elsősorban a gyors, mielőbbi teljesítmény fokozása, az eredményesség motivál, minden egyebet- az emberi test optimális és javallott terhelhetőségi, élettani paramétereit, a regenerálódás, pihenés fontosságát, a bemelegítés, a gimnasztikai alapgyakorlatok elsajátítását, a preventív, sérülésektől mentes felkészülés,edzés szemléletet- háttérbe szorítva. Az egyik legfontosabb különbség az eddig népszerű edzésmódszerekhez képest a (test)tudatosság, és az, hogy visszatérjünk, visszacsatoljunk az emberi test természetes mozgáselemeihez, formáihoz. 

Fedezzük fel a saját testünkben, mint legfőbb „funkcionális eszköz”-ben rejlő lehetőségeket.

2. Gimnasztikai alapgyakorlatok elsajátítása

Funkcionális edzés során a hétköznapi életben is hasznos, szükséges mozdulatokat adaptálunk saját testsúlyos, ellenállásos gyakorlatokkal, amikkel egyidejűleg tudjuk fejleszteni a motorikus (fizikai) képességeket és ízületi mozgékonyságot (mobilitás). Ebben az esetben mindig izomláncokban gondolkodunk. A funkcionális gyakorlatok az izmok megdolgoztatásán kívül komoly kardiovaszkuláris terhelést is jelentenek már a kezdőknek is. A gimnasztikai alapgyakorlatok szabályos elsajátítása és helyes kivitelezése alap feltétele a funkcionális tréningnek.

3. Mobilizálhatóság

A módszer fontos jellemzője a mobilizálhatóság. A saját testünkön kívül az edzést segítő funkcionális eszközök egyaránt mobilisak, hiszen az eszközök nagy része elfér egy sporttáskában, könnyen magunkkal vihetők. A gyakorlatok kiválasztásában pedig nagy rugalmasságot, fantáziát biztosít az edzések helyszíne is. Így edzésünk során egy sportpályán vagy parkban sokkal barátságosabb, egészégesebb környezetet tudunk kialakítani.

4. Fokozatosság

A módszer másik nagyon fontos alappillére, mint minden más edzésmódszernél is, a fokozatosság.Tudni kell a módszert személyre szabva differenciálni, természetesen miután a funkcionális teszteléseket elvégeztük és pontosan meghatároztuk a fejleszteni, rehabilitálni kívánt feladatok körét, illetve hogy mik az egyéb hiányosságok, amik fejlesztésre szorulnak. Mik azok a képességek amik egy magasabb minőségi szintre fejleszthetők párhuzamosan a hiányosságok egyidejűleg történő fejlesztésével.

Fontos, hogy minden esetben meg tudjuk mondani, indokolni, hogy adott esetben mit(milyen gyakorlatokat) miért csináltatunk. A testépítésben gyorsabban, látványosabban lehet izomgyarapodást elérni. A funkcionális tréning egy lassabban épülő, de stabilabb alapokat biztosít a fittséghez, melyben nem kell attól tartani, hogy mindez az abszolút erőnk fejlesztésének rovására menne. Inkább úgy fogjuk fel, hogy támogatója, kiegészítője a legtöbb erősítő mozgásformának.

A funkcionális mélyizomzat fejlesztése minden embernél rendkívül fontos, minden egyéb irányú fejlesztése az emberi testnek, csak ezzel párhuzamosan történhet.

5. Olyan funkcionális eszköz kiválasztása, mely maximálisan segíti az edzés céljainak megvalósítását

Törekedjünk arra, hogy ha funkcionális edzésről beszélünk ne egy eszköz jusson eszünkbe, hanem az egész szellemisége, rendszertana tudatosuljon. Az eszköztár csak másodlagos a szemlélet mellett. Fontos, hogy tudjunk szelektálni,a konkrét célokat,feladatokat megfogalmazni és ezeket a célokat szolgálják az eszközök és ne fordítva. Tehát nem attól lesz igazán jó egy funkcionális edzés, ha minél több funkcionális eszközt alkalmazunk (és még csak akkor sem ha mindenáron köredzésben gondolkodunk),hanem ha ezek az eszközök maximálisan támogatják, kiszolgálják, és segítik az edzés céljainak a megvalósítását.

6. Differenciálás

Tudni kell differenciálni az eszközök megválasztásával kapcsolatban. Lényeges, hogy kik a célcsoport, milyen életkorúak, mit szeretnél elérni,fejleszteni,mi vele a konkrét célod.

7. Tréninget levezető nyújtás alkalmazása

Ha szem előtt tartod tanácsaimat és odafigyelsz a tréninget követő regenerálódás, pihenés fontosságára is, hatékony, tartalmas edzés lehetőségét valósíthatod meg.

Tartalomhoz tartozó címkék: egészség

Keresés