Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

7 kettlebelles gyakorlat, amit kezdőként nem hagyhatsz ki!

2020. 10. 22. 10:42:01
7 kettlebelles gyakorlat, amit kezdőként nem hagyhatsz ki!

A kettlebell vagy más néven girja, első ránézésre egy furcsa fogantyúval ellátott, harang alakú gömbsúly, mely rengeteg lehetőséget rejt magában különleges kialakítása miatt. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez az edzésforma, mert hatékonysága szinte megkérdőjelezhetetlen. Te is belevágnál a kettlebelles edzésekbe, de még az alap gyakorlatokat sem ismered? Akkor most jó helyen jársz, hiszen mi most mutatunk neked 7 olyan gyakorlatot, amit mindenképp ismerned kell, ha kettlebellel edzel!

Mielőtt belekezdenél a cikk elolvasásába, fusd át a rövid tartalomjegyzéket:

Tipp: Ha csak a cikk egy része érdekel, akkor kattints a hozzá tartozó főcímre és a cikk legördül a számodra érdekes fejezethez!

 

A kettlebell zsírégetésben verhetetlen!

A kettlebell különleges kialakításának köszönhetően hihetetlenül hatékonyan égeti a zsírt és erősíti az izomzatot úgy, hogy közben élvezetes és változatos edzéseket kínál. Számtalan pozitív hatása miatt a kettlebellt számos sportoló és aktív mozgást kedvelő ember használja azért, hogy erősítse az izomzatát és formálja az alakját.

Szeretnéd még jobban megismerni a kettlebellt mielőtt belevágnál az edzésekbe? Akkor mindenképp érdemes először korábbi cikkünket elolvasnod, amiben minden fontos információt megtalálsz erről a nagyszerű eszközről! Kattints ide és tudj meg többet a hatékony zsírégetés egyik legjobb eszközéről  --> Kettlebell, a látványos alakformálás eszköze - 5 gyakorlat a hatékony zsírégetésért

A kettlebellel végzett gyakorlatok nagyon jó kiegészítést adnak az edzésedhez, de önmagában is egy kiváló edzésforma. Mielőtt belekezdenél az ilyen jellegű edzésbe fontos, hogy megfelelően válaszd meg azt a súlyt, amivel belevágsz az edzésekbe. Ez kulcsfontosságú lépés ahhoz, hogy hatékonyan tudd használni ezt az eszközt és ne szerezz sérüléseket amiatt, mert véletlenül nagyobb súlyt választasz. Így ha elolvastad a fenti cikket, akkor már csak egy kérdés maradt. Milyen súlyú kettlebellt érdemes választanod akkor, ha kezdőként vágnál bele ebbe az edzésformába?

Milyen súlyú kettlebellt válassz kezdésként?

A kettlebell használata nem egyszerű, így amikor még kezdőként nem ismered eléggé a saját testedet és az erőszinted sem fejlett, akkor mindenképp érdemes a könnyebb súlyokra koncentrálnod. Ha kezdőként vágsz bele a kettlebelles edzésekben, akkor olyan súlyt válassz, amellyel egy gyakorlatot 12-15 alkalommal el tudsz végezni, és legalább 2 sorozatot meg tudsz vele csinálni. Ez általában nőknél 4-6 kg, míg férfiaknál ez kezdésként 6-8 kg is lehet. A kisebb súlyt (4-6 kg) akkor érdemes választanod, ha teljesen kezdő vagy és magasabb ismétlésszámmal végzed a gyakorlatokat. Ez azért javasolt, mert ilyenkor a túl nehéz súlyok megerőltethetik a hátad és a derekad, ami miatt megfájdulhat ez a terület. Tehát kezdőként mindenképp érdemes könnyű súllyal kezdened és odafigyelned arra, hogy a gyakorlatokat minél tökéletesebben végezd el. 

A súlyzós edzéssel építheted az izmaidat és hatékonyan égetheted a kalóriákat. Azonban, ha a súly túl könnyű, akkor nem lesz meg az edzés várt hatása; ha viszont túl nehéz, akkor akár meg is sérülhetsz. Így kiemelten fontos, hogy megfelelő körültekintéssel válaszd ki a kettlebellt.

Mi azt javasoljuk, hogy ha a kettlebell mellett teszed le a voksod, akkor válassz különböző súlyúakat, hiszen a különböző izomcsoportjaid erőnléte és teljesítőképessége különböző lehet. A mell- és hátizmok erősítését például nehezebb súlyzóval is végezheted, mint a bicepszét vagy a tricepszét.

A kettlebelles edzések során fontos, hogy adj időt magadnak. Kezdj könnyű terheléssel és összpontosíts arra, hogy helyesen végezd el a gyakorlatokat. Fokozatosan emeld a súlyt és fordíts kellő figyelmet arra, hogy pihenj. Nem árt a kettlebellezés előtt megtanulnod a szabályos guggolást és egyéb, a törzset fejlesztő gimnasztikai gyakorlatot, hiszen a nem jól kivitelezett gyakorlatok könnyen sérüléshez vezethetnek. Így ha nem tudod, hogy hogyan végezd el helyesen a guggolást, a fekvőtámaszt vagy esetleg a plankot, akkor érdemes  beleolvasnod korábbi cikkünkbe, ahol megtanulhatod az alapokat! A cikket ide kattintva éred el --> 4 alapgyakorlat saját testsúlyos edzéshez kezdőknek

Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, akkor fokozatosan, de biztosan haladhatsz a kitűzött céljaid felé!

Szeretnéd te is bővíteni otthoni edzőkészleted egy kettlebellel? Akkor mindenképp nézd meg kettlebell kínálatunkat, amit ide kattintva érsz el --> Kettlebellek

Most, hogy már tudod, hogy hogyan válassz kezdőként megfelelő kettlebellt, itt az ideje annak, hogy megismerkedj azzal a 7 kettlebelles gyakorlattal, amit mi kifejezetten azoknak ajánlunk, akik most szeretnék elkezdeni a kettlebellel végzett edzéseket. 

7 kettlebelles gyakorlat, melyet kezdőként érdemes elsajátítanod

Tipp

A következő gyakorlatokat érdemes 2-3 körben 10-15 ismétléssel elvégezned. Ha már könnyűnek tartod a feladatok kivitelezését, akkor érdemes magasabb ismétlésszámmal elvégezned a gyakorlatokat vagy nehezebb súlyra váltanod!

A gyakorlatokhoz olyan súlyú kettlebellt válassz, ami elég nehéz ahhoz, hogy éppen végig tudj csinálni 10 ismétlést mindegyik gyakorlatból. Ha úgy érzed, hogy a kettlebell kicsúszik a kezedből vagy nem tudod megfelelően végigcsinálni a gyakorlatot, akkor használj könnyebb eszközt. Ha még korábban nem edzettél ezzel az eszközzel, de szeretnéd kipróbálni, akkor érdemes kezdésként kisebb (4-8 kg) súlyú darabot választanod, amivel könnyen megtanulhatod a mozdulatok helyes kivitelezését. 

1. feladat - Guggolás

A guggolás egy egyszerű és nagyszerű feladat, ami megfelelő terheléssel és jó technikával elvégezve az egész testet megdolgoztatja. Ez az egyszerű feladat a combizmokon át a hátizmokat, a törzsizmokat, a hasizmokat és a vállizmokat is megdolgoztatja. A kettlebellel végzett guggolás egy egyszerű variáció, ezért könnyen elsajátítható és egyszerűen megtanulható a helyes kivitelezése.

Így végezd helyesen a feladatot:

 • Állj vállszéles terpeszbe és fogd meg mindkét kezeddel a kettlebellt úgy, hogy az a mellkasod előtt legyen.
 • Lassan, egyenes háttal guggolj le úgy, hogy miközben hajlítod a térded a csípődet tolod hátra, úgy mintha egy székre ülnél le. Addig guggolj le, ameddig tudsz, majd a legalacsonyabb ponton tartsd meg magad egy pillanatra és ezután egy dinamikus mozdulattal térj vissza a kiinduló helyzetbe.
 • Ismételd meg a feladatot többször. 

Tipp

Ha elsőre nehezen megy a helyes mozdulat kivitelezése, akkor tegyél a hátad mögé egy széket és próbáld meg a fenekeddel megérinteni a szék szélét, majd állj fel. Vagy próbáld meg úgy elvégezni a feladatot, hogy megállsz egy fallal szemben, körülbelül fél lábfejnyi távolságra és ott próbáld meg a guggolást elvégezni. Ennek köszönhetően megtanulhatod a helyes tartást és  nem fogsz előre dőlni, hiszen ha előre dőlsz, akkor beütöd az orrod. Fontos, hogy a feladat alatt a hátad végig egyenes legyen, a kettlebell végig a mellkasod előtt legyen, illetve hogy a térded ne menjen a guggolás során a lábfejed vonala elé. 

2. feladat - Fej körüli körzés

A kettlebellel edzők eszköztárának egyik alapgyakorlata, ami leginkább a vállöv átmozgatására és a törzs stabilizáló izmainak erősítésére koncentrál.

Így végezd helyesen a feladatot: 

 • Állj vállszéles terpeszbe és fogd meg mindkét kezeddel a kettlebellt úgy, hogy a gömb része nézzen felfelé és tartsd a mellkasod előtt az eszközt.
 • Lassan kezd a bal oldalra vinni az eszközt úgy, hogy az a bal vállad felett és a fejed körül mozogjon. Amikor a kettlebell a fejed mögött van, figyelj rá oda, hogy egészen a tarkód mögé engedd le a súlyt, majd a jobb vállad felett hozd vissza az eszközt, a kiindulási helyzetbe. Ez egy folyamatos mozdulat kell, hogy legyen, ne állj meg a feladat elvégzése alatt csak akkor, ha egy teljes kört megtettél a kettlebellel!
 • Ismételd meg a feladatot a bal oldalra legalább 10 alkalommal, majd jöhet a másik oldal!

Tipp

A gyakorlat alatt figyelj rá oda, hogy a fejed ne lógjon, végig legyen egyenes a fejed és a gerinced is a feladat alatt. Csak a kettlebellt mozgatod a fejed körül, nem pedig fordítva, fontos hogy a fejed fix tartásban maradjon! Ezen túl érdemes arra is figyelned, hogy a súlyt a fejed mögött egészen a tarkódig engedd le, ne csak a fejed mögött, magasan vidd el.

3. feladat - Deadlift

Így végezd helyesen a feladatot:

 • Állj vállszéles terpeszbe és helyezd a kettlebellt a két bokád közé.
 • A karjaidat nyújtsd lefelé, majd told hátra a csípődet miközben előre dőlsz és behajlítod a térded úgy, hogy az nem mozdul előre. A hátad végig legyen egyenes a vállaidat pedig engedd le.
 • Amint eléred a súlyzót, fogd meg és feszes hassal, kitolt mellkassal, összezárt lapockával állj fel és told előre a csípőd.
 • A felső holtpontról lefelé szintén a csípő hátratolásával indul a mozdulat, a kettlebellt a padlóra tedd le anélkül, hogy elengednéd, majd jöhet ismét a felállás.
 • Ismételd meg a gyakorlatot többször.

Tipp

Amikor lehajolsz a kettlebellért, akkor a csípőd kizárólag hátrafelé mozogjon és ne lefelé. Amikor felállsz, feszítsd meg a teljes tested, így érheted el azt, hogy a farizom, a has és a széles hátizom egyszerre dolgozzon!

4. feladat - Evezés

Ezzel a gyakorlattal főként a kar, a váll és a hátizmodat erősítheted.

Így végezd helyesen a gyakorlatot:

 • Vedd fel a támadóállást, vagyis az egyik lábaddal lépj hátra és hajolj előre. Az elöl lévő lábad enyhén hajlítsd be és helyezd mellé a kettlebellt.
 • A behajlított lábadnál lévő karoddal támaszkodj meg  a combodon a hasizmaidat pedig feszítsd be.
 • Fogd meg a másik kezeddel a kettlebell (amelyikkel nem támaszkodsz a combodon) és emeld fel a kettlebellt a talajról úgy, hogy közben behajlítod a könyököd. Ha teljesen behajlítottad a könyököd és a kettlebell körülbelül a csípőd mellett helyezkedik el, akkor egy pillanatra tartsd meg ezt a pozíciót, majd lassan engedd vissza a súlyt egészen addig, amíg teljesen ki nem nyújtod a kezed. 
 • Ismételd meg a feladatot többször. 

Tipp

A gyakorlatot ne lendületből csináld, a felfelé emelés és a leengedés is egy lassú, folyamatos mozgás legyen. Figyelj rá oda, hogy csak az a karod mozogjon, amiben a kettlebell van. A gyakorlat teljes ideje alatt érdemes szem előtt tartanod azt, hogy az a karod, ami éppen dolgozik, közel legyen a testedhez és a hátad végig legyen egyenes a gyakorlat alatt. 

5. feladat - Kitolás

Így végezd helyesen a feladatot:

 • Állj vállszéles terpeszbe és fogd meg a kettlebell fogantyús részét a jobb kezeddel úgy, hogy az eszköz gömb része felfelé legyen. A bal kezedet tartsd ki oldalra vagy tedd a csípődre. 
 • Hajlítsd be a könyököd és a súlyt közelítsd a válladhoz. Ez lesz a kiinduló helyzet.
 • Lassan nyújtsd ki a kezed a fejed felé miközben felfelé tolod a súlyt.
 • Majd ha teljesen kinyújtottad a kezed, tartsd meg egy pillanatra ezt a pozíciót és engedd vissza a kezed a kiinduló pozícióba.
 • Ismételd meg a feladatot többször, majd jöhet a másik oldal.

Tipp

A feladat elvégzése alatt végig tartsd egyenesen a súlyt és ne hagyd, hogy az kiforgassa a csuklód, ha ez nem megy, akkor érdemes egy kisebb súlyra váltanod és úgy megpróbálnod a feladatot.

6 feladat - Nyolcas átadás

Ez a gyakorlat megdolgoztatja a hasizmokat, a combizmokat és a karizmokat.

Így végezd helyesen a feladatot:

 • Állj vállszéles terpeszbe, enyhén hajlítsd be a térdeidet és fogd meg a jobb kezedbe a kettlebellt.
 • Miközben behajlítod a térded és a hátad egyenesen tartod, előröl hátra mozgatva a kettlebellel egy nyolcas formát kell leírnod a  lábaid körül.
 • Ismételd meg ezt a mozdulatsort az egyik irányba legalább tízszer, majd jöhet a másik oldal.

Tipp

A gyakorlat teljes ideje alatt legyen egyenes a hátad. Igyekezz a kettlebellt úgy átadni a lábaid között, hogy minél kevésbé hajolj előre, inkább guggolj mélyebbre! A fejed az egész gyakorlat alatt előre nézzen és a térdhajlítás során a térded ne menjen a lábfejed vonala elé, illetve a fenekedet told hátrafelé. Figyelj rá oda, hogy a  sarkad végig a talajon legyen.

7. feladat - Tricepsz erősítés

Így végezd helyesen a feladatot:

 • Állj csípő széles terpeszbe és fogd meg mindkét kezeddel a kettlebellt.
 • Emeld a fejed felé a kettlebellt. 
 • Lassan engedd a fejed mögé az eszközt úgy, hogy csak az alkarod dolgozik, a felkarod végig mozdulatlan marad.
 • Amikor teljesen leengedted a kezed a nyakad mögé, akkor tartsd meg ezt a pozíciót egy rövid ideig, majd térj vissza a kiinduló helyzetbe.
 • Ismételd meg a feladatot többször.

Tipp

A gyakorlat alatt a kezeid legyenek a lehető legközelebb a fejedhez, illetve a felkarod legyen teljesen mozdulatlan a gyakorlat során és csak az alkarod dolgozzon. A teljes feladatot lassan, koncentráltan végezd, ne lendületből mozgasd a kettlebellt.

Kezdőként sem kell félnek attól, hogy különböző súlyokkal edz, és kipróbálj olyan népszerű eszközöket, mint a kettlebell. Csupán arra kell odafigyelned, hogy helyesen végezd el a feladatokat és az edzettségi állapotodnak megfelelő súlyokat válaszd!

Próbáld ki te is a kettlebellt és élvezd az edzések látványos eredményeit, melyeket akár már néhány intenzív edzés után is megfigyelhetsz magadon! Szerezd be a saját kettlebelled kínálatunkból és kezd el az edzéseket akár már holnap! Kettlebelljeinket itt találod meg --> Kettlebellek

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: gyakorlat kettlebell kezdőknek

Keresés