Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

4 alapgyakorlat saját testsúlyos edzéshez kezdőknek

2020. 09. 03. 14:49:30
4 alapgyakorlat saját testsúlyos edzéshez kezdőknek

Nem kell túlkomplikálni az edzéseket ahhoz, hogy elérd a régóta vágyott alakot. A saját testsúlyos edzés nagyszerű módja lehet annak, hogy megvalósítsd a kitűzött céljaidat úgy, hogy közben odafigyelsz az egészségedre is! Nem számít, hogy kezdő, újrakezdő vagy rendszeresen sportoló vagy, a saját testsúlyos edzés minden szinten kihívások elé állíthat téged, aminek köszönhetően erősödhet az izomzatod és szálkásodhat az alakod.

Olvasási idő: 8 perc

Mielőtt belekezdenél a cikk elolvasásába, fusd át a rövid tartalomjegyzéket:

Tipp: Ha csak a cikk egy része érdekel, akkor kattints a hozzá tartozó főcímre és a cikk legördül a számodra érdekes fejezethez!

Milyen előnyei vannak a saját testsúlyos edzésnek?

A saját testsúlyos edzés számtalan előnnyel bír, kezdve a hatékonyságtól egészen addig, hogy viszonylag olcsó és még az edzőterembe se kell elmenned ahhoz, hogy hódolj a saját testsúlyos edzés nyújtotta pozitív hatásoknak. A saját testsúlyos edzések egyik legnagyobb előnye, hogy kezdőként szinte semmilyen kiegészítő eszköz nem kell hozzá, ráadásul az edzéseket bárhol és bármikor elvégezheted! Mindenki a saját képességeihez, igényeihez mérten tudja összeállítani a számára megfelelő edzésprogramot. Minél változatosabb a mozdulatsor, a tempó és a ritmus, annál inkább garantált a fokozatos fejlődés, vagyis idővel nem rekedsz meg a már elért eredménynél, sőt, aki kidolgozott izmokra vágyik, azt is elérheti ezzel az edzésformával. Ennek az edzéstípusnak a hatékonysága vitathatatlan, hiszen nagyon jól megdolgoztatja és erősíti az izmaidat, valamint fejleszti az állóképességed, mivel a saját testsúllyal való edzés az egyik legkeményebb edzésforma. Az inakat és az ízületeket is kíméletesen erősíti, ezáltal csökken az esélye az idősebb kori ízületfájdalomnak. A mozgáskoordinációra is pozitív hatással van. A saját testsúllyal végzett edzés további előnye, hogy nem csupán lokálisan, egyes izomcsoportokat erősít, hanem a változatos gyakorlatoknak köszönhetően az egész tested átmozgatja és megdolgoztatja. Mivel az edzések során a saját súlyoddal terheled a tested, így erős, arányos és szépen kidolgozott lesz az izomzatod úgy, hogy közben nem kell drága edzőgépeket beszerezned vagy edzőterembe menned. Az edzések során soha nem unatkozol, hiszen számtalan gyakorlat végezhető saját testsúllyal. Kezdőként a gyakorlat helyes kivitelezése is kihívások elé állíthat téged, míg haladóként az ismétlésszám növelésével, a pihenőidő rövidítésével, valamint egy-egy kiegészítő sporteszközzel tudod még izgalmasabbá, hatékonyabbá és érdekesebbé tenni a gyakorlatokat. A saját testsúlyos edzés komplexen segítik és fejlesztik a hajlékonyságod, továbbá az ízületi mobilitásod és stabilitási képességed, illetve a core izmaid (törzsizom) teljesítményét.

Kinek ajánlott a saját testsúlyos edzés?

A saját testsúlyos edzés mindenki számára ajánlott. A fogyni és erősödni vágyóknak, a sportolóknak, de azoknak is, akik most szeretnék elkezdeni beépíteni a rendszeres testmozgást az életükbe. Számos előnye miatt gyorsan megszerethető, az edzés pedig könnyen kivitelezhető bárhol és bármikor. A saját testsúlyos gyakorlatok egyaránt jók nőknek és férfiaknak is, illetve a gyerekeknek és az idősebb korosztálynak is. Azonban fontos, hogy mindenki a saját előképzettségének és fittségi szintjének megfelelően válassza ki a gyakorlatokat. Minden esetben érdemes, sőt, kifejezetten ajánlott a fokozatosság elvének betartása. Nagyon nagy súlyfelesleggel nem ajánlott ilyen típusú edzések végzése, viszont néhány felesleges kilót gyorsan és hatékonyan izomra tudsz cserélni, ha rendszeresen végzel saját testsúlyos gyakorlatokat. Melyek a legalapvetőbb saját testsúlyos gyakorlatok? Lássuk!

Milyen saját testsúlyos gyakorlatok vannak?

Ahogy azt már említettünk neked számtalan saját testsúlyos gyakorlat létezik. Azonban van néhány olyan szuper hatékony, mégis egyszerű feladat, melyet biztosan te is ismersz már, de lehet, hogy még nem próbáltad őket. A saját testsúllyal végzett edzések során fontos, hogy a feladatokat helyesen végezd el, hiszen csak így érheted el a kívánt eredményeket. Fontos szem előtt tartanod, hogy minden gyakorlatnak van könnyebb és nehezebb variációja. Ha kezdő vagy ajánlott a könnyebbel kezdened és fokozatosan nehezítened a gyakorlatokat a fejlődés érdekében.

A szintlépés csak akkor lehetséges, ha az alapokat már jól begyakoroltad, és legalább 40 másodpercig szabályosan tudod végezni azokat. Már ezekkel az alapgyakorlatokkal is csodás, tónusos és feszes alakot formálhatsz magadnak. Azért, hogy mostantól a legnépszerűbb saját testsúlyos gyakorlatokat helyesen végezd el, összegyűjtöttünk neked néhány tanácsot és tippet a különböző feladatok elvégzéséhez!

1. Húzódzkodás

A húzódzkodás a legjobb saját testsúlyos gyakorlatok egyike, hiszen úgy erősíti a hátat, a vállal, a karokat és a törzset, hogy közben nem okoz sérülést. De ami talán még fontosabb, ezt a feladatot otthon is könnyen el tudod végezni. Ha te is belekezdenél a húzódzkodás gyakorlásába, akkor érdemes beszerezned otthonra egy húzódzkodó rudat, amit könnyen és egyszerűen rögzíthetsz az ajtókeretedre, így bármikor gyakorolhatod otthon ezt a feladatot is. Ha te is szeretnél egy húzódzkodó rudat otthonra, akkor érdemes megnézned kínálatunkat, amit itt találsz meg --> Húzódzkodó rudak

Nem kell megijedned a húzódzkodástól akkor sem, ha eddig még egy felhúzást sem tudtál megcsinálni! Távoli célnak tűnhet számodra a húzódzkodás megvalósítása, azonban ez könnyebb, mint hinnéd! Apránként szoktasd hozzá a tested a feladat kivitelezéséhez. Érdemes a húzódzkodás előtt néhány feladatot elvégezned azért, hogy a megfelelő izomcsoportok megerősödjenek. Melyek ezek a feladatok? Mutatjuk!

 

Lógás

Ha teljesen kezdő vagy, akkor érdemes ezzel kezdened, hiszen így tudod erősíteni a fogásod.

 • Kapaszkodj fel a rúdra vállszéles fogásba úgy, hogy a tenyereid nézzenek előre. A vállaidat próbáld meg lefelé tolni, miközben a lapockáidnak össze kell érniük.
 • Próbáld meg ezt a pozíciót legalább egy percig tartani. Ismételd meg a feladatot többször, így könnyen erősítheted a fogásod.

Húzás begyakorlása

Ha már a lógás jól megy, akkor érdemes magát a húzó mozdulatot is begyakorolnod. Ehhez jól jöhet egy felfüggesztéses tréner, amivel biztos, hogy helyesen tudod megtanulni a húzást. Ráadásul ezzel az eszközzel a későbbiekben igazán intenzív, haladó saját testsúlyos gyakorlatokat is végezhetsz, így érdemes beszerezned egy ilyen eszközt, hiszen ez a kezdő szinttől egészen a haladó szintig elkísérhet téged. Szerezd be a saját felfüggesztéses trénered, kattints ide --> Felfüggesztéses tréner

Húzás helyes kivitelezése

 • A felfüggesztéses tréner végeit fogd meg mindkét kezeddel úgy, hogy az eszköz vége körülbelül a csípőd mellett legyen.
 • Állj vállszéles terpeszbe, a térdeidet pedig enyhén hajlítsd be és engedd hátra magad úgy, hogy a kezeid legyenek kinyújtva.
 • Miközben odafigyelsz rá, hogy a lapockáid összeérjenek felhúzod magad úgy, hogy közben mindkét felkarod legyen a törzsed mellett. Hajlítsd be mindkét kezed teljesen, majd tartsd meg ezt a pozíciót egy rövid ideig.
 • Ezután lassan engedd vissza magad a kiinduló helyzetbe és ismételd meg a gyakorlatot többször azért, hogy megfelelően megtanuld a húzó mozdulatot.

Húzódzkodás powerbanddel

Ha már úgy érzed, hogy a lógás és a húzó mozdulat jól megy, akkor próbáld ki élesben!  A powerband megkönnyíti a húzódzkodást, így érdemes beszerezned egyet! A powerband elasztikus ellenállása miatt segíteni fog neked abban, hogy könnyebben menjen a felhúzás. Ráadásul később ezzel az eszközzel számtalan teljes testet megdolgoztató gyakorlatot végezhetsz el, így igazán jó befektetés lehet ez az eszköz! Ha te is szeretnél egy powerbandet, akkor kattints ide és nézd meg kínálatunkat --> Powerband

 • Erősíts egy powerbandet a húzódzkodó rúdra, majd a másik végébe állj bele mindkét lábaddal és jöhet a felhúzás.
 • Ha a kétlábas felhúzás már jól megy, akkor vedd ki az egyik lábad a powerbandből és gyakorolj tovább egy lábbal. Ha pedig már ez is jól megy, akkor elhagyhatod a powerbandet és csinálhatod a húzódzkodást segédeszköz nélkül.

Negatív ismétlés

Ha kezdő vagy, akkor segítséget jelenthet a negatív ismétlés is. Ez azt jelenti, hogy lendületből húzd fel magad, majd a lehető leglassabban engedd vissza a tested.

Hidd el, a sok ismétlés meghozza a gyümölcsét! Ha sokat gyakorlod a fenti lépéseket,  akkor egészen biztos, hogy hosszabb-rövidebb idő alatt el fogsz jutni a sikeres húzódzkodó mozdulat kivitelezéséhez.

2. Guggolás

A helyes guggolás elsajátítása, minden saját testsúlyos edzés alapja! Sokan elengedhetetlennek tartják ezt a gyakorlatot akkor, ha hatékony lábedzést szeretnének végezni. Nemcsak a kezdőknek lehet kiváló választás, hanem azoknak is, akik rendszeresen edzenek. Hogyan végezd helyesen ezt a feladatot? Mutatjuk!

 • Állj vállszéles terpeszbe és fordítsd a lábfejeidet kicsit kifelé.
 • Egyenes háttal guggolj le úgy, mintha egy székre ülnél le. Ha kezdő vagy, érdemes akár egy szék mellett gyakorolnod ezt a mozdulatot úgy, hogy nem ülsz le teljesen csak a feneked érinted a székhez, majd felállsz.
 • Ha vállszéles terpeszbe állsz és a lábfejed kifelé fordítod, akkor a guggolás során érdemes a térdeidet is enyhén kifelé tolnod.

Mire figyelj oda?

 • a guggolás során a sarkaidat ne emeld fel a talajról
 • a medencédet mindig hátra lefelé mozgasd
 • a guggolást mindig a sarkadra nehezedve végezd el
 • a térdeid ne menjenek a lábfejed vonala elé, hiszen így túlterhelheted a térdízületeidet
 • a hátad végig legyen egyenes és nézz előre

Ha már a feladat helyes kivitelezése jól megy és legalább 2-3 körben 20-25 ismétlést el tudsz végezni helyesen, akkor érdemes tovább nehezítened a gyakorlatot azért, hogy az izmaid ne szokják meg a terhelést. Ehhez például használhatsz kézi súlyzókat vagy akár súlymellényt is azért, hogy még nagyobb kihívások elé állítsd magad!       

3. Fekvőtámasz

A fekvőtámaszt nem mindenki szereti, azonban érdemes vele megbarátkoznod, hiszen ez az egyik legjobb saját testsúlyos edzés arra, hogy erősítsd a felsőtested. A fekvőtámasz lényegében egy egyszerű karhajlítás és nyújtás, mégis nagyon jól fejleszti a törzs menti izmokat (has, hát, mell, váll, alkar), valamint növeli a stabilitást. 

A fekvőtámasz helyes kivitelezése

 • A tested legyen egyenes, nyújtsd ki a karjaidat úgy, hogy vállszélességű támaszod legyen és a lábaddal a lábujjaidon támaszkodj.
 • Figyelj arra, hogy a fejed mindig előre nézzen.
 • Miközben beszívod a levegőt, engedd le lassan a testedet a talajig, de maradj továbbra is egyenes.
 • Tartsd meg egy rövid ideig ezt a pozíciót, majd lendület nélkül nyomd vissza magad a kiinduló helyzetbe, és közben fújd ki a levegőt.

A gyakorlat elvégzése során a tested végig legyen egyenes és ne engedd túl mélyre a derekad.

A leggyakoribb hiba

Ha kezdő vagy, akkor meg van az esélye, hogy nem elég erősek ahhoz az izmaid, hogy a gyakorlatot helyesen el tudd végezni, éppen ezért érdemes könnyített kivitelezéssel kezdened. A helyesen végzett gyakorlattal és megfelelő terheléssel elkerülheted a sérülések kialakulását és az ízületek túlterhelését.

Ha teljesen kezdő vagy és most szeretnéd megtanulni a helyes fekvőtámasz kivitelezését, akkor próbáld meg az alábbi módon rávezetni magad a helyes fekvőtámaszra.

Támaszkodj meg a falnál és itt gyakorold be a helyes mozdulatot. Figyelj rá oda, hogy a hátad ne feszüljön ívben és akkor fújd ki a levegőt, amikor eltolod magad a faltól. Fontos, hogy a könyököd ne kifelé menjen, hanem a törzsed mellett maradjon. Ha ez a gyakorlat már jól megy, akkor jöhet a talaj.

Helyezkedj el támasz pozícióban úgy, hogy a térdeidet leteszed a földre, a lábfejed pedig összekulcsolod. Ezután végezd el a fekvőtámaszt a lenti képen látható módon. Ha ez az egyszerűsített fekvőtámasz már jól megy, és szabályosan tudsz 2-3 körben legalább 10-15 ismétlés végezni, akkor jöhet a rendes fekvőtámasz a fent leírt módon. Ha szeretnél egy kicsit könnyíteni a rendes fekvőtámaszon, akkor tartsd a lábaidat terpeszbe.

Ha pedig az idő elteltével már jól megy a sima fekvőtámasz is, akkor próbáld ki a fekvőtámasz keretet, aminek köszönhetően minimalizálni tudod az ízületeidet, a vállaidat és a könyöködet erő nyomást. Ha pedig a lehető legtöbbet hoznád ki a fekvőtámaszból, akkor érdemes egy súlymellényt beszerezned, amivel igazán új szintre emelheted a gyakorlat hatékonyságát! Fekvőtámasz kereteinket itt találod meg --> Fekvőtámasz keretek

4.Plank

A plank egy egyszerű, de mégis hatékony gyakorlat. Ha otthon edzel, mi kifejezetten ajánljuk számodra, hogy építsd be az edzéstervedbe ezt a saját testsúlyos feladatot, hiszen számtalan izomcsoportot tudsz vele megdolgoztatni. Többek között jótékonyan hat a has, a váll a hát és a comb izomra is. Szuper testtartásjavító gyakorlat, ami még az anyagcserédet is segít felpörgetni. Ez a feladat az izometrikus edzések közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a gyakorlat kivitelezése közben nem hajtunk végre mozgást, hanem magának a pozíciónak a megtartása révén erősödik az izomzat. A cél ebben az esetben az, hogy minél hosszabb ideig tudd az adott plank-pozíciót megtartani. Ha korábban kimaradt ez a gyakorlat az edzéstervedből, akkor először a helyes testtartás felvételére ügyelj.

Helyezkedj el vállszélességű alkartámaszban, a karok 45 fokban nézzenek befelé. Emeld el magad a talajtól és az alkarjaidon valamint a lábadon támaszkodj. Kezdőként 3 x fél, haladóként 3 x 1 percig, de akár 2 x másfél percig is tarthatod ezt a pózt.

Erre figyelj oda!

 • Ne domborítsd a hátad plank közben!
 • Mindig húzd be a hasat, billentsd magad alá a csípődet!
 • Feszítsd meg a has- és a farizmokat!
 • Az arcod lefelé nézzen, a nyakad pedig kövesse a hátad vonalát.
 • Ne engedd "beesni" a fenekedet!

Ha pedig már a „sima” plank jól megy könnyen kombinálhatod más sporteszközökkel, így például egy fitnesz labdával is. A labdának köszönhetően a testednek most már nemcsak arra kell összpontosítania, hogy a plank pozíciót helyesen tartsd meg, hanem arra is, hogy az egyensúlyod is rendben legyen. Ennek köszönhetően további izmokat kapcsolhatsz be a plank mozgás elvégzésével. 

Ne feledd! A szintlépés csak akkor lehetséges, ha az alapokat jól begyakorlod! Ezekkel az alapgyakorlatokkal is csodás, tónusos és feszes alakot formálhatsz magadnak. Próbáld ki ezeket a feladatokat és állítsd össze te magad a saját testsúlyos edzésterved!

Olvasnál még a témában? Olvasd el korábbi blog bejegyzéseinket:

 
Tartalomhoz tartozó címkék: gyakorlat kezdőknek

Keresés