Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

3 lépés a betegek jó testtartásának eléréséhez és fenntartásához

2019. 10. 17. 00:00:00
3 lépés a betegek jó testtartásának eléréséhez és fenntartásához

Manapság az emberek testtartás szempontjából hátránnyal indulnak. Hogy miért? Gondolj csak bele! 

Mielőtt belekezdenél a cikk elolvasásába, fusd át a rövid tartalomjegyzéket:

Az íróasztal mellett töltött időnek, a folyamatosan megterhelő fizikai munkának (pl.: nehéz tárgyak emelgetése),  vagy épp az egész napos telefon nyomkodásnak mind-mind következményei vannak az ember testtartására nézve.

Hozzád is sokan fordulnak a rossz testtartás okozta problémákkal? Akkor te is tudod, hogy szakemberként kötelességed, hogy minden esetben a páciensek izom és csontrendszerének egészségét is támogasd. A beteg testtartási szokásainak megfigyelése és kiértékelése segít abban, hogy a megfelelő időben a megfelelő információval lásd el pácienseidet.  

Az amerikai hátgerinc kezelésére szakosodott egyesület szerint a helyes testtartásnak 4 előnye van:

 • Segít a csontok és az ízületek helyes kiegyenesítésében, vagyis az izmok helyes használatában
 • Csökkenti a gerinc ízületeit összekötő szalagokra nehezedő stressz, így minimalizálja a sérülések kialakulásának valószínűségét
 • Lehetővé teszi az izmok hatékonyabb működését.  Ezzel támogatva a testet abban, hogy kevesebb energiát használjon fel, így megakadályozza az izmok gyors kifáradását.
 • Segít megelőzni az izomfeszülést és az izom túlzott használatából adód rendellenességeket.

A következőkben mutatunk három egyszerű lépést, amit követve, segíthetsz kialakítani betegeid esetében a jobb testtartást és ösztönözheted őket a megfelelő mozgási minták elérésére.

3 lépés a helyes testtartás kialakításához

1. Támogasd a helyes testtartás kialakítását

Noha a jó testtartás kialakítása könnyűnek tűnhet, mégsem olyan egyszerű. Fontos, hogy betegeid figyelmét felhívd a helyes testtartás kialakítására, de ezen túl még fontosabb, hogy megtanítsd nekik, hogy milyen a megfelelő testtartás. Mutatunk néhány alapelvet, mely segít a helyes testtartás kialakításában akkor, amikor a beteg álló helyzetben van:

 • a térdét tartsa enyhén behajlítva
 • a lábait tartsa egymástól körülbelül váll szélességbe
 • hagyja, hogy a karjai természetesen lógjanak a teste két oldalán
 • álljon egyenesen és húzza hátra a vállait
 • húzza be enyhén a hasát
 • tartsa a fejét vízszintesen és figyeljen oda, hogy a fejét ne tolja előre, hátra vagy oldalra
 • helyezze a testsúlyát a lábujjakról a sarkára, vagy az egyik lábról a másikra, ha hosszú ideig kellene egy helyben állnia.

2. Írd elő betegeid számára a testmozgást elasztikus ellenállású szalagokkal

A rossz testtartás a meggyengült és a megrövidült izmok eredménye. Éppen ezért a helyes testtartás elérésének legjobb módja az, hogy ha erősítjük ezeket a meggyengült izmokat és megnyújtjuk a feszes izmokat. A rugalmas ellenállású gumiszalaggal végzett edzés nem csak bizonyított hatásai miatt nagyszerű módszer, hanem azért is, mert ezek az eszközök kis helyen is elférnek, így bárhol bármikor használhatóak. Ilyen eszköz például TheraBand CLX is, melyet praktikussága miatt számos szakember választ. Plusz, betegeid is bárhová magukkal tudják vinni az eszközt, és bármikor gyakorolhatják az általad bemutatott és megtanított gyakorlatokat. Nézd meg az alábbi videót, ahol Sue Falsone megosztja kedvenc testtartás javító gyakorlatait, amelyeket egy gumiszalaggal te is el tudsz végezni az otthonodban vagy épp a rendelődben.

3. Alkalmazz kineziológiai tapaszt a testtartás korrekciójához

A helyes testtartás kialakítása némi időt vehet igénybe. Egyes betegek számára a kineziológiai tapasz támogathatja a helyes testtartás kialakítását. Ez egy egyszerű technika arra, hogy egész nap odafigyeljen a beteg a testtartására és csupán két darab kineziológiai tapasszal el lehet érni ezt az eredményt.

Ezeknek az egyszerű trükköknek a segítségével könnyen ösztökélni tudod betegeidet a helyes testtartás kialakítására! Próbáld ki te is és oszd meg velünk tapasztalataidat!

Tartalomhoz tartozó címkék: rehabilitáció TheraBand

Keresés