Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Otthoni edzés pilates labdával

Szalka Andi
2020. 11. 06. 11:00:00
Otthoni edzés pilates labdával

Az online tér tágulásával, a technika fejlődésével egyre inkább teret hódít napjainkban az otthon edzés, mely lássuk be számtalan előnye mellett kihívásokat is tartalmaz! Hogyan tegyük tényleg hatékonnyá, változatossá, hosszú távon élvezhetővé az otthoni tornát? Van erre egy tippünk, mégpedig egy eszköz, a pilates labda vagy másnéven soft ball formájában. 

Mielőtt belekezdenél a cikk elolvasásába, fusd át a rövid tartalomjegyzéket:

Tipp: Ha csak a cikk egy része érdekel, akkor kattints a hozzá tartozó főcímre és a cikk legördül a számodra érdekes fejezethez!

 

De kezdjük az elején, mi is az a pilates labda, pontosabban hogyan és miben lehet segítségünkre. 

A gyógytorna és fitnesz egyaránt kedvelt eszközéről van szó, mert amellett, hogy rehabilitációs célokra is kitűnően használható, egyre több edzésmódszerben is helyet kap. Legyen szó alakformálásról, erősítésről vagy stabilizációról. Különböző edzés környezetbe, gyakorlatokba ágyazva számtalan formában alkalmazható.

Bár egy “puha” labdáról beszélünk az edzés vele igen kemény, izzasztó is és mindenképp hatékony tud lenni. Használatával ugyanis lehetőségünk van a pusztán saját testsúlyos gyakorlatokhoz képest plusz edzésterhelést adni testünk számára, ami pedig nagyobb fejlődést, hatékonyabb tréninget tesz lehetővé. Több segédizom bevonása, a stabilizátorok nagyobb munkára késztetése, bizonyos ízületi szögek pontosabban tarthatósága, jobb mozgásminőség. Csak hogy párat említsünk a használatából adódó előnyökből. 

Nagyon ajánlott ezen túlmenően tartásjavításra, mélyizom tornára és az otthon edzéseink gyakorlatainak nehezítésére, ha feszesebb izomzatot, eredményesebb fogyást szeretnénk. Ellenjavallat szinte nem is létezik, hisz kezdő, középhaladó, haladó gyakorlatsorba is egyaránt beilleszthető. 

De hogyan is néz ez ki a gyakorlatban? Milyen egy edzés pilates labdával? 

Lentebb egy kezdő gyakorlatsorral kedveskedünk nektek, mely tökéletes belépő lehet az otthon edzés elkezdéséhez. A tréninget előzze meg egy legalább 10 percig, fejtől - boka felé haladó dinamikus bemelegítés, valamint egy pár perces keringésfokozás. Ha ez megvan, a gyakorlatokból a megadott ismétlésszámokat végezzétek el edzettségi szinteteknek megfelelően 2 illetve 3 körben. 

Alap guggolás

  • ismétlésszám: 15 db

Kiindulóhelyzet: alapállás, csípőszéles terpesz, labda térdek között, lábfejek előre néznek, kezek mellkas előtt.

Gyakorlat kivitelezése: a labdát a térdek között szorosan, összenyomva tartva hajtsunk végre egy térdhajlítást, nyújtást ügyelve arra a hát egyenes, a mellkas nyitott legyen. 

Egylábas guggolás

  • ismétlésszám 10-10 db

Kiindulóhelyzet: egyik talp alatt a labda, a terpesz csípőszéles, a mellkas nyitott, tekintet előre néz, kezek test előtt.

Gyakorlat kivitelezése: térdhajlítást - nyújtás hajtunk végre úgy, hogy a labdának köszönhetően testsúlyunk 80-90 %-a tartó lábon lesz. Ügyeljünk arra hátunk egyenes maradjon, csípőnk megtartott. 

Mell- és vállizom kombináció

  • ismétlésszám 12 db

Kiindulóhelyzet: alapállás, kezek mell magasságban test előtt, tenyerek összeérnek, két könyök között a labda.

Gyakorlat kivitelezése: ebben a pozícióban először egy prés mozdulatot hajtunk végre, mely során a két könyököt közelítjük egymás felé, majd ezt a pozíciót - a labdát összenyomva tartva - összezárt tenyereink fej fölé toljuk. 

 

Törzsdöntés karemeléssel

  • ismétlésszám: 15 db

Kiindulóhelyzet: alapállás, labda a kezekben test előtt lógatva

Gyakorlat kivitelezése: egy törzsdöntést hajtunk végre ügyelve arra, hátunk egyenes, mellkasunk nyitott maradjon. A lenti pozíciót fixálva karjainkat fül mellé emeljük megtartva a labdát, majd visszaengedjük és felállunk kiinduló helyzetbe. 

Farizom gyakorlat térdelőtámaszban

  • ismétlésszám 20-20 db

Kiindulóhelyzet: térdelőtámasz, labda térdhajlatban

Gyakorlat kivitelezése: megemeljük a labdát tartó lábat addig a magasságig, míg a comb párhuzamos nem lesz a talajjal figyelve arra, köldök bent megtartott legyen,csípő talajjal párhuzamos, farizom feszes. Ezt követően visszaengedjük lábunk a kiindulóhelyzetbe. 

Hasprés törzsfordítással

  • ismétlésszám 12 - 12 db

Kiindulóhelyzet: talpak csípőszéles terpeszben, párhuzamosan talajon, labda derék alatt, kezek tarkón.

Gyakorlat kivitelezése: hasprést hajtunk végre törzsfordítással melynek során ügyelünk arra, vállunkkal törekedjünk az ellentétes láb térdének irányába. 

 

Próbáld ki te is a softballt vagy másnéven pilates labdát és élvezd ennek az apró, de nagyon hatékony eszköznek a látványos eredményeit, melyeket akár már néhány intenzív edzés után is megfigyelhetsz magadon! Szerezd be a saját pilates labdád kínálatunkból és kezd el az edzéseket akár már holnap!

 

Haladó gyakorlatok pilates labdával

 

Jó edzést, színes mozgássort kívánunk! Egy eszközzel, a pilates labdával, mely hosszú távon élvezhetővé teheti az otthoni edzést. 

A szerzőről:

Szalka Andi

Egész fiatal koromat végig kísérte a mozgás, a sport szeretete. 6 éves koromban már úsztam, teniszeztem, futottam, néptáncoltam, végül pedig kikötöttem a társastáncnál, mely –nyugodt szívvel állíthatom– életem nagy szerelme volt. Ebben a sportágban eltöltött tíz éves versenyzői pályafutásom végül –sok szép más eredmény mellett– Területi Magyar Bajnoki II. hellyel zártam.

Ez az életszakasz azonban befejeződött és megnyílt egy új kapu; aerobikozni kezdtem. Először csupán hobbi szinten, majd a szükséges iskolák elvégzése után hivatásszerűen. 2005-ben pedig úgy döntöttem, szakmai tudásom mellett fizikai felkészültségemet is próbára teszem, így elindultam egy 12 órás aerobik maratonon, melynek bajnoka lettem. 

Tíz éves versenytáncos múlttal, 14 éves edzői tapasztalattal, többszöri év edzője díjazottként a hazai aerobik rendezvények rendszeres szereplője vagyok, de emellett az Iron System Hungary Master trainereként, valamint a magyarországi Hot Iron képzések vezetőjeként is dolgozom. 

A Diéta & Fitnesz magazin újságírója 2018. évben lettem, mely feladat igen hálás és tökéletesen kiegészítette foglalkozásom. Korábbi munkáim közé tartozott még online újságok mozgás rovatainak szerkesztése, a Wellness magazin szakértőjeként való helytállás, valamint Béres Alexandra Súlykontroll programjának fitnesz koordinátoraként is próbára tehettem magam. Ezt koronázta egy szép kihívást jelentő munka, 2016-2018. között a Gilda Max terem hálózat szakmai vezetőjeként tevékenykedtem. 

De hogy napjainkról is beszéljünk. Életembe egy új "szerelem" költözött, ez pedig az online óratartás. Egyre növekvő csapattal, heti 3 edzéssel, étrendekkel, különböző programokkal érünk el hétről - hétre csodálatos eredményeket és tesszük ezt egy összetartó csapatként az online térben, melyhez bármikor bárki csatlakozhat! 

WEBwww.szalkaandi.hu/tagsag

Instagram: https://www.instagram.com/andreaszalka/

Facebook: https://www.facebook.com#slszalkaandi

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCs2rDd51LR1tSq6LgirF3sQ 

Szalka Andi

 

Keresés